Руските банки внесоха чуждестранна валута в брой на стойност 5 млрд. долара само за месец

11786
Руските банки внесоха чуждестранна валута в брой на стойност 5 млрд. долара само за месец
Снимка: iStock

Руската кредитна агенция ACRA изчислява, че банките в страната са внесли банкноти от чуждестранни валути на стойност 5 млрд. долара през месец декември, което е приблизително два пъти повече спрямо същия месец на предходната година, когато сумата е възлизала на 2.65 млрд. долара. Тази активност се приема като превенция срещу евентуално налагане на санкции, които биха провокирали увеличение в търсенето, предава CNN.

Щатските долари обикновено доминират при подобен внос на чуждестранна валута. Много граждани на Русия предпочитат чуждестранната валута като средство за защита срещу поевтиняване на руската рубла или ускоряване на инфлацията – две възможни стечения на обстоятелствата при евентуално налагане на международни санкции.

Валери Пивен, старши директор в ACRA, коментира пред Reuters, че изчисленията на база техническите доклади, които банките подават пред руската централна банка всеки месец, показват, че финансовите институции са внесли 2.1 млрд. долара в чуждестранни банкноти през месец ноември.

Ще го заболи ли Путин - какви санкции може да наложат САЩ и ЕС

Напрежението по оста Вашингтон-Москва по темата Украйна може да провокира налагането на международни икономически санкции над Русия. В ...

САЩ обмислят налагането на санкции над Русия, като прекъсването на достъпа на някои от най-големите банки в страната до доларови трансакции и ограничаване на възможностите им да обслужват облигации деноминирани в долари, предава Reuters, позовавайки се на свои източници.

„Съотношението на валутните активи и пасиви, държани от банките, се регулира от централната банка и (в момента) не предизвиква безпокойство. Увеличението на (форекс) вноса е по-скоро свързано с възможен скок в търсенето на валута в брой”, казва Пивен.

Руската централна банка е отказала коментар. Банките в Русия редовно внасят чуждестранна валута в брой за да отговорят на търсенето на долари или евро от клиенти, които пътуват в чужбина или в случай на непредвидени обстоятелства.

Кореспондентски сметки

Въпреки сериозните опасения от военен конфликт в Украйна, вносът на чуждестранна валута през декември се намира на далеч по-ниски нива спрямо внесените в Русия 18 млрд. долара в края на 2014 година, когато рублата беше в режим на свободно падане след анексирането на Крим от Москва.

Русия не спира да отрича обвиненията, че планира нападение над Украйна.

Кризата с Украйна потопи световните борси в червено, петролът и металите с рязко поскъпване

Акциите поевтиняват, а петролът поскъпна до най-високата си цена от седем години насам по време на търговията във вторник в резултат на...

Около половината от общите чуждестранни активи и пасиви на руските банки, възлизащи съответно на 100 млрд. долара и 70 млрд. долара, са в щатски долари, показват данните на руската централна банка. Това е спад спрямо 2002 година, когато делът достигаше 80% и 2014 година, когато съотношението бе на ниво от 70%.

Руските топ банки Sberbank, VTB, VEB и Gazprombank, които според информация на Reuters са застрашени от евентуални доларови санкции, не са откликнали на молбата за коментар.

В подготовка за възможни санкции върху транзакциите в долари, водещите руски банки са открили кореспондентски сметки помежду си, което би позволило да прехвърлят долари на вътрешния си пазар, твърдят източници, при условие, че поне един голям кредитор не бъде засегнат от санкциите.

„Наясно сме, че Вашингтон работи постоянно по изготвянето на нови санкции”, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти в началото на тази седмица.

Министерството на финансите на Русия заяви миналата седмица, че ще гарантира, че всички банкови задължения, включително в чуждестранна валута, ще бъдат спазени, ако санкциите ударят финансовия сектор, като същевременно добави, че може да се очаква временна волатилност на пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Руски съд разпореди изземане на активи на JPMorgan Chase

В Русия продадоха активите на Hugo Boss

След обрата: Цените на петрола поддържат курса заради американските запаси

Еврото все по-уверено променя посоката

Пример как руснаците избягват западни санкции: Украинска група с впечатляващо разследване

В Русия очакват по-висока инфлация и по-слаба рубла

Германия разследва голяма местна компания, помагаща на Русия да строи в Мариупол

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com