След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

6112
След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът
Снимка: iStock

Цените на петрола се понижиха в ранната търговия в сряда, тъй като притесненията за глобалното търсене и вероятното нарастване на търговските запаси в САЩ надделяха над опасенията за доставките от повишеното напрежение в Близкия изток, предава Reuters.

Фючърсите на Брент за юни паднаха с 31 цента, или 0,34%, до 89,71 долара за барел, a фючърсите на американския суров петрол за май паднаха с 40 цента, или 0,47%, до 84,96 долара за барел.

Цените на петрола вървят надолу тази седмица, тъй като икономическите насрещни ветрове оказаха натиск върху нагласите на инвеститорите, ограничавайки подкрепата за пазара, дошла от геополитическото напрежение.

ОЩЕ: След изненада вчера данните за растежа на Китай обърнаха посоката на цената на петрола

„Тъй като цените на петрола са силно чувствителни към геополитическите рискове, миналата седмица се наблюдава известно изчакване и консолидация. Сега отговорът на Израел на иранската атака ще определи дали може да има по-широк регионален конфликт, който значително да повлияе на доставките на петрол“, казва пазарният стратег на IG Йеп Джун Рон.

Снимка: iStock

„Засега краткосрочната слабост на цените на петрола може да отразява някои очаквания, че напрежението още може да бъде овладяно и че друг ключов производител на петрол като Саудитска Арабия може да се намеси, за да смекчи всеки глобален шок от предлагането“, добави Йеп.

В Китай, най-големият вносител на петрол в света, икономиката нарасна по-бързо от очакваното през първото тримесечие, но няколко мартенски индикатора, като инвестиции в имоти, продажби на дребно и индустриална продукция, показаха, че търсенето у дома остава слабо, което натежава върху цялостната инерция.

ОЩЕ: След атаката на Иран: Изненада при цената на петрола

„Освен това, натрупването на запаси от суров петрол в САЩ за една нощ и смесен набор от икономически данни от Китай също предложиха някои резерви, заедно с краткосрочни технически показатели за свръхкупуване, което подтиква към теглене на печалби“, каза Йеп.

Запасите от суров петрол в САЩ нараснаха миналата седмица повече от очакваното от анализатори, анкетирани от Reuters, според пазарни източници, цитиращи данни на Американския петролен институт във вторник. Официалните данни от Администрацията за енергийна информация, статистическата част на Министерството на енергетиката на САЩ, трябва да бъдат публикувани в сряда.

Снимка: iStock

В Близкия изток третото заседание на военния кабинет на Израел, насрочено за вторник, за да вземе решение за отговора на първата пряка атака на Иран, беше отложено за сряда, тъй като западните съюзници очакваха бързи нови санкции срещу Техеран, за да разубедят Израел от голяма ескалация.

Анализаторите обаче не очакват безпрецедентният удар на Иран с ракети и безпилотни самолети срещу Израел да предизвика драматични санкционни действия от страна на администрацията на Байдън върху износа на петрол от Иран.

Междувременно правителството на САЩ може да наложи отново петролни санкции на Венецуела в четвъртък, което може да затегне доставките на пазара.

ОЩЕ: Ескалацията на напрежението в Близкия изток продължава да определя цената на петрола

Междувременно цените могат да се търгуват странично поради тези настоящи пазарни двигатели, казват анализатори.

„Движенията на цените на WTI в краткосрочен план вероятно ще бъдат хванати в страничен диапазон между 83,20 и 87,70 долара заради противоречиви фактори като разочароващите продажби на дребно в Китай през март и геополитическия риск, която остава непокътната“, заяви Келвин Уонг старши пазарен анализатор на OANDA.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Турция цели да намали зависимостта си от Русия: Внася втечнен газ от САЩ

Страните от Г-7 определиха кога ще затворят въглищните си централи

Манията по изкуствения интелект се завърна на Уолстрийт

Обрат в цените на петрола на фона на преговорите между Израел и "Хамас"

Накъде пое еврото в началото на седмицата?

Путин дои здраво европейските банки: Плащат в пъти по-големи данъци в Русия

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com