Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спадът на напрежението между Иран и Израел обърна цената на петрола

22 април 2024, 10:41 часа • 7764 прочитания

Цените на петрола паднаха с над 1% в понеделник, тъй като фокусът отново падна върху пазарните фундаменти, тъй като Израел и Иран омаловажиха рисковете от ескалация на военните действия в Близкия изток, пише Reuters.

Фючърсите на сорта Брент паднаха с 1,44 долара, или с 1,65%, до 85,85 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI падна с 1,29 долара, или 1,55%, до 81,85 долара за барел.

„Цените на суровия петрол Брент не успяха да запазят първоначалния си скок, предвид широките очаквания, че геополитическото напрежение между Израел и Иран може да намалее предвид умерения отговор на Иран“, казва Йеп Джун Рон, пазарен стратег в IG.

ОЩЕ: Цените на петрола отбелязаха рязък скок заради напрежението в Близкия изток

„Така пазарите продължават да намаляват премията за геополитически риск, свързана с потенциални прекъсвания на доставките, което изглежда по-малко вероятно в настоящия момент“, добавя той.

И двата сорта поскъпнаха с над 3 долара за барел рано в петък, след като се чуха експлозии в иранския град Исфахан, които споед запознати източници са резултат от израелска атака. Ръстът на цените обаче беше ограничен, тъй като Техеран омаловажи инцидента и заяви, че не планира да отмъсти.

Снимка: iStock

Според Йеп по-високият от очакваното ръст на запасите от суров петрол в САЩ също не е помогнал, като движението на цените в краткосрочен план изглежда повече се влияе от предлагането, отколкото от търсенето.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,7 млн. барела, сочат данни на Администрацията за енергийна информация миналата седмица, което е почти двойно повече от очакванията на анализаторите за повишение от 1,4 млн. барела.

„Икономическите опасения отново се превръщат в низходящ фактор за пазара на суров петрол“, като цените са „подложени на натиск поради голямото натрупване на запаси в САЩ и ястребовия Фед, който доведе до силен долар“, коментира независимият пазарен анализатор Тина Тенг.

ОЩЕ: Цените на петрола: Накъде поеха след отчетения рязък спад?

Президентът на Фед на Чикаго Остан Гулсби в петък стана поредният централен банкер, сигнализирал за по-дълъг срок за намаляване на лихвените проценти, тъй като напредъкът по отношение на инфлацията е спрял.

В събота Камарата на представителите на САЩ прие пакет от помощи за Украйна и Израел, съдържащ мерки, които биха позволили на федералното правителство да разшири санкциите срещу Иран и производството му на петрол.

Снимка: iStock

Но пазарите пренебрегнаха новината, тъй като въздействието на мерките, ако бъдат приети, ще зависи от това как се тълкуват и прилагат. Разглеждането на законопроекта в Сената трябва да започне във вторник.

Засега анализаторите на ANZ казаха в бележка, че нестабилността в Близкия изток ще поддържа петролните пазари „нервни“.

В събота експлозия в иракска военна база уби член на силите за сигурност, включващи подкрепяни от Иран групи. Командирът на сили заяви, че това е нападение, докато армията каза, че разследва.

ОЩЕ: След обрата вчера, цената на петрола - на кръстопът

Отделно подкрепяната от Иран ливанска групировка „Хизбула“ заяви в неделя, че е свалила израелски дрон, който бил на бойна мисия в Южен Ливан.

Израелските сили и ливанската въоръжена групировка „Хизбула“ си разменят огън над 6 месеца успоредно с войната в Газа, подхранвайки опасенията за по-нататъшна ескалация.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес