Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години

5663
Тази страна иска да е сред най-големите производители на чипове в следващите 5 години
Снимка: iStock

Индия иска да бъде сред петте най-големи производители на полупроводници в света през следващите 5 години. Това заяви индийският министър на електрониката и информационните технологии Ашвини Вайшнау, пише CNBC

Индустрията за чипове е много сложен пазар и глобалните вериги за стойност и за доставки са изключително сложни в настоящия контекст“, казва той. „Смятаме, че през следващите 5 години ще бъдем сред 5-те държави, които са най-големи производители на полупроводници в света“, добави Вайшнау.

Към декември Тайван притежава около 46% от глобалния капацитет за производство на полупроводници, следван от Китай (26%), Южна Корея (12%), САЩ (6%) и Япония (2%), според компания за пазарно проучване TrendForce.

ОЩЕ: Индия сключи сделка за милиарди за свободна търговия с 4 европейски страни

Индия ще спечели, тъй като повече компании се стремят да намалят зависимостта си от Китай, тъй като напрежението между САЩ и Китай не показва признаци за скорошен край.

Вайшнау каза, че Индия вижда себе си като „доверен партньор по веригата на стойността“ за производителите на електронни устройства, промишлена и отбранителна електроника – „на практика всеки производител на електроника, който изисква полупроводниците да бъдат проектирани... и произведени“.

Снимка: iStock

„Някои хора го наричат „friendshoring“. Наричам го „укрепване на доверието“, защото в Индия има глобално доверие“, коментира той.

Миналата седмица американският гигант за чипове Qualcomm откри нов дизайнерски център в град Ченай. Съоръжението ще се фокусира върху проектирането на безжични технологии и ще създаде 1 600 работни места.

„Започнахме да инвестираме в Индия, преди тя да стане популярна. Изграждаме присъствие в Индия вече повече от десетилетие“, каза изпълнителният директор на Qualcomm. „Много от нашите чипове са проектирани в Индия и това присъствие в Индия също създава възможности за редица индийски компании.“

ОЩЕ: САЩ финансира Intel с милиарди долари за производство на чипове за военни цели

Миналата седмица министър-председателят Нарендра Моди откри три завода за полупроводници. Един от тези заводи е съвместно предприятие между Tata Electronics и тайванската Powerchip Semiconductor Manufacturing Corp. Председателят на PSMC Франк Хуанг каза пред Economic Times, че целта е да се създаде първият полупроводников чип в Индия до 2026 г.

„Произведените в Индия чипове ще помогнат за създаването на силно присъствие на Индия в световните вериги – това ще превърне Индия в глобален център на полуконсумативите“, каза министърът на Съюза Раджив Чандрасекар.

Снимка: iStock

Вайшнау не изглеждаше притеснен, когато беше попитан за опасенията на инвеститорите, че Индия още изостава в своята игра за производство на полупроводници и има много какво да наваксва.

Министърът прогнозира, че глобалният сектор на полупроводниците ще струва трилион долара през следващите 7 години.

„Този вид растеж ще изисква близо 1 милион повече полупроводникови инженери. Къде е резервът от таланти? Къде е тази екосистема за справяне със сложността от такъв мащаб? Има я в Индия“, каза той.

ОЩЕ: Технологичната индустрия в Азия се възстановява заради бума при чиповете

„Това е абсолютно подходящият момент да бъдем в полупроводниковата индустрия и ние много бързо спечелихме доверието на цялата световна индустрия“, добави министърът.

Доставчикът на Apple Foxconn, известен още като Hon Hai Precision Industry, обяви през ноември, че смята да инвестира над от 1,5 млрд. долара в Индия, за да изпълни своите „оперативни нужди“.

„В световен мащаб всички компании гледат на Индия като на естествена дестинация за следващото инвестиционно решение“, твърди Вайшнау, като потвърждава скорошни доклади, че правителството преразглежда предложения за полупроводници на стойност 21 млрд. долара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

ЕК ще предложи санкции за руския втечнен газ

Руската централна банка запази огромната основна лихва

Гана започва да строи първата си АЕЦ

Турция ще инвестира 100 млрд. долара във възобновяема енергия

Собственикът на Google за първи път ще изплаща дивиденти на инвеститорите си

Путин ударно национализира. "Няма работна ръка във военните предприятия" (ВИДЕО)

Йената удари 34-годишно дъно спрямо долара

Цените на петрола: Напът да прекъснат двуседмичната си губеща серия

Еврото завършва седмицата с пълен обрат спрямо долара

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com