Защо война в Украйна може да направи храните още по-скъпи?

4950
Защо война в Украйна може да направи храните още по-скъпи?
Снимка: iStock

Притесненията относно евентуално нахлуване на Русия в Украйна могат да засегнат пазара на земеделски стоки в момент, в който цените на храните по света така или иначе се намират на 10-годишен връх.

Русия е най-големият износител на пшеница в света. Украйна също се нарежда сред сериозните износите на пшеница и царевица. Напрежението от евентуален военен конфликт рефлектира върху цените на зърнените култури, тъй като инвеститорите претеглят възможностите за евентуален сблъсък.

„Определено има волатилност на база това, което се случва”, казва Питър Майер, ръководител анализи на зърнените култури в S&P Global Platts.

Прекъсване на доставките на пшеница и царевица от Русия и Украйна може да засили инфлацията при храните, като това би се усетило най-сериозно в частите на света, където има най-висока зависимост от тези доставки, предава CNN.

Световните цени на храните нараснаха с 28% през миналата 2021 година, сочат данните на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, като се очаква да продължат да вървят нагоре и през настоящата година, главно заради проблеми във веригата за доставка.

Украйна е основен износител на пшеница и царевица и всякакво прекъсване на нейния износ може да доведе до скок в световните цени”, казва Офелия Кутс, анализатор на Русия в консултантската компания Verisk Maplecroft.

Кризата с Украйна може да вдигне цената на петрола до исторически рекорд

Цената на петрола може да скочи до 120 долара за барел, ако руският износ на суров петрол пострада в резултат на военното напрежение с ...

„Комбинация от високи цени на храните и енергията ще подчертая криза при разходите за живот и ще увеличи възможността за граждански вълнения на много места, особено в Африка и Близкия Изток”, казва тя.

Налагането на санкции върху Русия при евентуална инвазия също ще удари пазарите. Дори и земеделската продукция да не е конкретно засегната, прекъсването на връзките с глобалната финансова система може да доведе до последствия.

Възможни сценарии

Основното притеснение сред инвеститорите и пазарните анализатори е, че Русия може да блокира украинските пристанища в Черно море за да засили натиска върху страната при евентуален военен конфликт.

Русия и Украйна все още не са изнесли около 15 млн. метрични тона пшеница от последната си реколта, посочва Трейси Алън, стратег земеделски стоки в JPMorgan.

„Виждаме Русия да прави ходове по отношение на флота си и мисля, че това може да бъде притеснение за притока на стоки”, казва Майкъл Магдовиц, старши анализатор стоки в Rabobank.

Ще го заболи ли Путин - какви санкции може да наложат САЩ и ЕС

Напрежението по оста Вашингтон-Москва по темата Украйна може да провокира налагането на международни икономически санкции над Русия. В ...

Питър Майер от S&P Global Platts посочва, че най-голямото притеснение е свързано с възможността земеделците в Украйна да не получат важни доставки, необходими за следващата реколта, като торове.

Една от най-тежките възможности е евентуалното налагане на ембарго на износ на пшеница от Русия. Страната отговоря за около 20% от световната търговия с пшеница, сочат данните на ING. Основните пазари на руската пшеница включва страни като Турция и Египет.

Според Магдовиц обаче, подобни ходове са малко вероятни, тъй като биха навредили на едни от най-бедните страни в света, добавяйки, че тактиката за налагане на ембарго едва ли ще се случи.

Все пак санкции върху други части на руската икономика, като банките, може да повлияе негативно на търговията със стоки.

„Санкции срещу финансови институции (като изключване на Русия от финансовата система SWIFT) могат да направят търговията по-трудна”, казва анализатор от ING, имайки предвид Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – системата, използвана от световните финансови институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Американската икономика се представя под очакванията в началото на 2024 г.

Украинската централна банка понижи основната лихва

Еврокомисар: 1,5 млн. мигранти не са ни достатъчни

Недостигът тласка цената на медта все по-близо до границата от 10 000 долара за тон

Китaйcĸитe ĸoмпaнии нaмaлиxa драстично дocтaвĸите нa мaшини и oбopyдвaнe зa Pycия

Цените на петрола поддържат курса заради опасенията за търсенето в САЩ

Еврото с нов завой спрямо долара

Законодателите на ЕС одобриха таван от 10 000 евро за плащане в брой

Къде са санкциите? Приходите на Русия от петрол и газ през април ще се удвоят

"Бундесбанк": Германия започва да излиза от кризата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com