6 знака, че стажът си заслужава времето и усилията

14925
6 знака, че стажът си заслужава времето и усилията
Снимка: Thinkstock/Guliver

След няколко дни започва лятото. А с него и сезонът на летните стажове. Повечето студенти тръгват с еднаква цел – да придобият някакви умения, да направят работните си биографии по-привлекателни и в най-добрия случай – да започнат нова работа.

В какъв момент обаче е редно да си кажем „стига” и да потърсим ново предизвикателство. Ще се опитаме да ви дадем отговор на този въпрос в следващите няколко реда с материала на сайта Mashable.

Стажантите - до 29 години, със средно или висше образование и без трудов стаж

  Вече окончателно беше прието изменение на Кодекса на труда, касаещо статута на стажантите в България. Съгласно него стажант мож...

Имате истински отговорности – замислете. Как прекарвате времето си? Със смислени проекти, които ви карат да се чувствате, че правите нещо смислено... Или седите и си въртите палците, чакайки работното време да свърши. Ако отговорът по-скоро клони към втория вариант и само седите, „закопчани” пред копирната машина или ръката Ви се е схванала от писане на писма, време е за преоценка на стажа.

Учите нови умения – не бива само компаниите да печелят от стажовете. В крайна сметка едно от най-нормалните неща ще бъде да искате в края на престоя си да сте научили нови умения, които да ви помогнат по-нататък в кариерното ви развитие. А ако получите и нови умения като работа с някоя полезна програма като Adobe Photoshop например, значи определено сте на прав път.

Колегите са склонни да ви напътстват – ако сте попаднали сред колеги, които са склонни да споделят своята мъдрост и опит, значи има смисъл да продължавате със стажа си. Така или иначе подобни хора могат да бъдат доста трудни за откриване.

На кариерата ви ще й се отрази добре, ако имате ментор. Той или тя ще ви критикува конструктивно и по този начин ще ви помогне да се развивате професионално. Кой знае? По този начин дори кариерата ви може да започне и да се развие по-бързо очакваното.

Към Вас се отнасят с уважение – хубав знак е, ако към Вас се обръщат на първо име, а не като стажанта Х. По този начин се чувствате сякаш сте част от колектива и идеите и предложенията Ви се ценят.

Стажантите вече само с договор

Стажантите вече няма да са черноработници, които се трудят без пари или правят само кафета. Фирмите, които наемат млади хора на стаж д...

В крайна сметка от време на време стажантите го отнасят. Но така или иначе всяка компания трябва да има специална култура на уважение към стажантите.

Задълженията Ви кара да се чувствате въвлечен – едно е просто да отивате, да си вършите работата и да си тръгвате. Съвсем друго е фирмата, за която работите, да Ви стане интересна.

Знак, че карате смислен стаж е когато събуждането преди обед вече не ви е проблем. Друг знак, че сте на прав път, е когато започнете да проверявате често служебната си поща и вечер след работа. Или пък когато не можете да си представите, че вършите нещо друго през лятото.

Стажът носи малки привилегии – да бъдеш студент придава качествено ново значение на израза „става дума за малките неща”. Може би става дума за билет за някое предаване като „Шоуто на Слави”, или право на безплатни напитки в кухнята по време на щастливия час във фирмата.

Така или иначе за каквито и малки придобивки да става дума, те са добър знак, че компанията, в която се стажант, я е грижа за Вас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика