Богомил Николов: Захарта в детската майонеза се слага с оправданието по-малко мазнини

1144
Богомил Николов: Захарта в детската майонеза се слага с оправданието по-малко мазнини
Снимка: iStock/Guliver

Наличието на повече захари специално в детската нискомаслена майонеза „Олинезко“ на „Олинеза“ е опит да се намалят мазнините в него, но компенсацията с въглехидрати замества намаленото съдържание на мазнини. Това е практика и тенденция по света, подчерта Богомил Николов от „Активни потребители“ пред Actualno.com.

Всъщност прекомерният прием на въглехидрати по същество води до трупане на запаси в тялото – например така познатото на мнозина затлъстяване най-вече в областта на корема. А по думите на Богдан Николов децата реагират много по-добре и имат инстинкт да харесват сладък вкус – въпросът е дали продуктът е най-добрият възможен за тях от гледна точка осигуряване на необходимите вещества. Въпросът е захарта ли е най-доброто за едно дете, риторично попита г-н Николов. В „Олинезко“

Масово майонезите на големите търговски вериги са със завишени мазнини и въглехидрати

Вече е ясно кои са майонезите от изследването на „Активни потребители“, в които не се слагат яйца, а само яйчен прах. Става...

Според Богомил Николов едва ли има договорки при търговските марки майонеза на големите вериги, въпреки че при тях се наблюдават сходни проблеми – завишено количество въглехидрати, мазнини, вода. Николов отдава сходствата на желанието за конкуренция най-вече при цената. Големите вериги гледат една от друга и се копират, смята той. Рецептурата се търси по ценови диапазон – казва се на производителя, че се иска продукт, който да влезе в определена цена.

Богомил Николов беше категоричен, че в изследваните 16 марки майонези няма различни мазнини извън слънчогледовото олио и зехтина. Въпросът е в количеството олио и зехтин.

На въпрос дали очаква депутати да реагират на изследването на „Активни потребители“ и да се прокара стандарт за майонеза, както има български държавен стандарт (БДЦ) за кисело мляко например, г-н Николов подчерта, че следва това да бъде сторено от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Министерството на здравеопазването (МЗ). Разбира се, това трябва да стане и като се вземе предвид мнението на потребителите и производителите, добави той. Такъв стандарт е по-удачно да се приеме чрез наредба или правилник, не през закон и не чрез ангажиране на народни представители, смята Богомил Николов. Според него който иска да произвежда продукт „майонеза“, трябва да изпълнява определени условия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика