X
 
 

Идея: Държавата да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас

5000 9
Идея: Държавата да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас
Снимка: ПП ГЕРБ
„Държавата не само че не отнема деца от семействата им, тя винаги е търсила начини да ги подкрепя в отглеждането и възпитаването. Няма нищо по-добро от това децата да растат в стабилна семейна среда, щастливи, с осигурено образование, здравеопазване, спорт и да станат пълноценни граждани“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която взе участие в регионалната академия на МГЕРБ в Созопол.

Тя оспори няколко тези, които се разпространяват в социалните мрежи и предизвикват фалшиви новини и манипулация на общественото мнение. „Две са всъщност промените в Закона за закрила на детето и допълнителните изменения в Закона за социалните услуги. Първата е да се премахне от законодателството дефиницията „дете в риск-дете с увреждане“, която вече е архаизъм. Не всяко дете с увреждане може да бъде дете в риск. Има много, които пълноценно се отглеждат от семействата, имат подкрепа и няма риск това дете да бъде изоставено. Втората промяна е координационен механизъм между Министерството на труда и социалната политика, МВР, общините, Спешна помощ и други институции. В случай на насилие или изоставяне на деца да има своевременна координация между страните с отношение по казуса“, поясни Русинова.

Чужбина отново е най-атрактивна за търсещите работа в Бургас

България се явява донор на работна ръка за Европа. Това е един от изводите, който направи директорът на „Бюро по труда“ &nd...

Тя коментира и готовността на държавата от началото на следващата година да финансира българи, които ще се завърнат от чужбина и ще работят у нас. Освен информационни услуги за работни места и устройване в конкретен град са предвидени редица мерки. Условието за помощ е човекът да предостави сключен договор с работодател у нас. „Имаме намерение в рамките на една година да покриваме разходите за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, докато човекът се установи. В рамките до четири месеца да поемаме също с детегледач през Бюрото по труда осигурен, обучение по български език и стипендии за членове на семейството с друго гражданство, ако е необходимо.

За да може да стимулираме тези млади хора да не се съсредоточават само в София и в Пловдив, или във Варна, ние ще допълваме заплащането на един човек с размера на половин минимална работна заплата“, каза Русинова. Заместник-министърът сподели, че данните на социалното министерство от проведени кариерни форуми в страни членки на Европейския съюз, където има големи български общности и от студенти, сочат, че 70% от тях биха се върнали да работят у нас, ако имат условия за това. „Добре е, че имаме млади хора, които получават образованието си в престижни университети в чужбина. Те са богатство за страната ни и трябва да положим усилия да ги върнем у нас. Ще се задълбочи тенденцията не хората да търсят работа, а обратното – дължи се на дигитализацията, електронните услуги и други фактори.

Още една добра политика, която ще осъществим – от януари 15 000 000 лева от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” ще бъдат насочени от държавния бюджет за обособяването на „Детски кътове“. Услугата ще е почасова – до четири часа, а не целодневна. Новата схема е насочена към семействата с малки деца и предвижда да се осъществи в големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от семейството. За създаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 000 лева“, допълни заместник-министърът на труда и социалната политика. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Атака 6 Атака преди 2 седмици Профил на трол?
  ами кат се върнат кой ще им работи на Началниците и кой ще плаща скъпите наеми и застраховки на западните паразити капиталисти , КОЙ ??
 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Пак се мисли на парче! Първо да се създадат условия за равзитие в останалите области на България, а не да се бутат всички в София. Може би е малко конспиративно, но май искат да си намерат наематели на празните апартаменти в София 🤨
 • Живеещо в БГ семейство 4 Живеещо в БГ семейство преди 2 седмици Профил на трол?
  Няма ли да помислите за семействата, които в най-тежките години на прехода останаха да живеят, работят и раждат поколение в България? Да не мислите, че им е лесно? Хайде стига сте хвърляли пари на вятъра и помогнете със жилища и социални бонуси за тукашните хора.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Аз ще се върна ако Б. Борисов ми направи една публична свирка по телевизията - като компенсация,че през 2013 получавах 236 лева нетна заплата на пълен работен ден в ядрения институт работейки като физик.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  лайнарко 3, от михайловградското село, в което живееш /IPто ти го показва!/, къде по-точно ще се върнеш . в трол фабриката в ленинград ли
  : 2 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  пидоРашка, (лайнарко3) сега изкарва емигрантите пеераси.
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Тукашните ряпа да ядът.....в Люксембург и околните и страни минималната задължителна за работодателите заплата е 2000 евро.....ще се върна на кукуво лято,кажете го на премиера вк бойко мутрата.....
 • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
  Не е нужно да им давате подкуп, за да се върнат! Дайте им работа и нормални заплати, и всички ще се върнат! Но на Масква не са и това плановете за нас! С Руско еничарско правителство това няма да стане! Докато не изхвърлим комунделите, започнали да съсипват България по нареждане на Кремъл още от 1944г. та до днес!
 • Слона от Орландо 1.1 Слона от Орландо преди 2 седмици Профил на трол?
  Освен това няма да е честно и спрямо хилядите хора, избрали да си останат в собствената държава, които работят тук, отглеждат децата си тук, борят се с всекидневните проблеми, които тази държава им стоварва, и плащат с данъците си заплатата на госпожа заместник-мимистърката. Или може би тя е предвидила да плаща и техните наеми, ей така - за да не решат и те да избягат?!
  : 4 !