X
 
 

Чужбина отново е най-атрактивна за търсещите работа в Бургас

2258 0
photo of Чужбина отново е най-атрактивна за търсещите работа в Бургас
Снимка: БГНЕС
България се явява донор на работна ръка за Европа. Това е един от изводите, който направи директорът на „Бюро по труда“ – Бургас Живко Янакиев: "Ако погледнете в сайтовете на съответните държави ще видите, че и там се търси това, което и тук. Същото се отнася за дефицитните работни места. Обикновено те са за шофьори, селскостопански работници, специалисти в сферата на туризма, където има нужда от пълен набор на професии, заварчици, шлосери, монтьори. Ние сме донори на Европа по отношение на работна ръка. Но с оглед на стандарта и заплащането там отиват хиляди българи в частност и хора от Бургас, докато чужденците, които работят тук, са единици“.

На 6 ноември в Бургас ще се проведе подбор на кадри за сферата на туризма в Германия. На нея представители на работодатели от Германия в областта на туризма ще търсят кадри за зимните курорти.

Малко преди това, на 30 октомври, по линия на EURES - мрежата за сътрудничество между Европейската комисия и обществените служби по заетост в страните от Европейското икономическо пространство, отново ще се проведе среща в Бургас. На нея ще се търсят ученици, студенти и млади хора до 35 години за работа в чужбина. Много от тях ще могат да стажуват в Германия, като съчетават работата с изучаването на езика.

Голямо е търсенето в двата полюса, от една страна на млади и квалифицирани специалисти и от друга на общи работници. Тази тенденция се очертава като постоянна в Бургас.

Статистиката на Дирекция „Бюро по труда“ – Бургас показва, че към 30 септември общият брой на регистрираните безработни е 2919, като увеличението спрямо предния месец е с 215 души. В същото време са заявени 705 работни места по различни специалности.

Остава "гладът" на работодателите за медицински специалисти, шивачки, общи работници и млади хора с висше образование.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално