Русинова: Над 230 000 безработни започнаха работа през 2018 г.

896
Русинова: Над 230 000 безработни започнаха работа през 2018 г.
Снимка: БГНЕС

Безработицата в България се понижи до рекордно ниско ниво. През 2018 г. средното й равнище е 5,2%, което е значително по-ниско от средното за ЕС ниво. Близо 230 000 безработни постъпиха на работа благодарение на подкрепата на трудовите посредници в бюрата по труда. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Бориовец.

Положителните тенденции продължават и в началото на 2019 г. През януари и февруари близо 37 000 безработни са започнали работа, даде за пример Русинова, цитирана от пресцентъра на ГЕРБ.

Сред предизвикателствата остават подготовката на кадри с необходимите знания и умения, за да се удовлетворят потребностите на икономиката, отбеляза още Зорница Русинова. Най-търсени на пазара са хората с умения за общуване, разрешаване на конфликти, лична ефективност, решаване на проблеми, изграждане на екип, както и с математически, научни, аналитични и дигитални умения, уточни Русинова.

Заместник-министърът на труда и социалната политика представи и ефекта от мерките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за подкрепа на пазара на труда. По различни операции за осигуряване на обучения и заетост на младежи до 29 години и възрастни са инвестирани над 400 млн. лв. До 3 май работодателите могат да подават проекти по схема „Умения". Предложенията могат да варират между 15 000 лева и 4 млн. лева, в зависимост от големината на предприятието. Средствата ще се отпускат за обучение на служителите на компаниите или за обучение и наемане на безработни лица, като акцентът ще е поставен върху дигиталните компетентности и ключовите умения. Общият бюджет на схема „Умения" е 30 милиона лева, с които се очаква се осигури заетост и обучения за над 5 000 души.

От 1 април 2019 г. стартира и нов прием на заявления от работещи за получаване на ваучер за обучение по ключови компетенции или професионална квалификация, информира още Зорница Русинова. Документите се подават във всички Бюра по труда. За ваучери могат да кандидатстват заети над 54 години, както и заети със средно и по-ниско образование, уточни Русинова.

Бюрото по труда във Враца обяви преференции за работодатели при наемане на безработни

Работодателите от Враца и Криводол могат да ползват финансови средства при сключване на договори за ползване на програми и насърчителни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика