Концесии над 35 години задължително ще минават през парламента

1217
Концесии над 35 години задължително ще минават през парламента
Снимка: БГНЕС

При възлагане на строителство или извършване на услуги, за които предварителният анализ сочи, че може да бъдат дадени на концесия за 35 години или по-дълъг период от време, процедурите ще трябва да бъдат одобрени от Народното събрание. Тези ограничения са заложени в окончателния проект на новия Закон за концесиите (ЗК), приет на второ четене от парламента днес, 24 януари.

Това изискване ще важи независимо дали концесиите за толкова дълго време се обявяват от министерства и агенции или от общините. Отделно при общинските концесии за строителство или услуги, ако са за повече от 20 години, ще трябва одобрението на 2/3 от общинския съвет.

Въвеждането на таваните се наложи след като партиите от управляващата коалиция изразиха резерви относно регламентирането на т.нар. вечни концесии, при които при обявяването на процедурата не се поставя срок, а той става част от офертите на кандидатите и елемент от конкуренцията за постигане на по-добри условия при отдаването на публична собственост на частни оператори.

Според предмета си концесиите са за строителство, за услуги, за ползване на публична държавна или публична общинска собственост.

Ангелкова се оплака, че концесионерите на знакови плажове не ги връщат на държавата (ВИДЕО)

Концесионерите на плажовете Слънчев бряг – Север и Несебър – Юг, които системно нарушават закона и условията на договора за...

Максималният срок на концесия за ползване не може да бъде по-дълъг от 25 години, освен ако със специален закон не е предвиден друг срок.

Проектът предвижда концесии вече да се дават от различните министри, а не от Министерския съвет, както беше досега.

От обхвата на закона са изключени процедурите, свързани с подземни богатства, а според мотивите на Министерския съвет новият нормативен акт е с цел съобразяване с европейски директиви по темата,

Новите текстове предвиждат отменяне на действащите Закон за концесиите и Закон за публично-частно партньорство и изменят законите, съдържащи разпоредби, свързани с концесии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика