Топ професии за млади висшисти

5438
Топ професии за млади висшисти
Снимка: BULATSA

В края на старата и началото на новата година обикновено си правим равносметка, градим планове и обмисляме как да сбъднем мечтите си. И, разбира се, взимаме своите новогодишни решения. За младите хора те често са свързани със смяна на работата и израстване в кариерата. Възможностите в определени области обаче са доста повече и по-привлекателни, отколкото в други. Динамичното развитие на пазара на труда очертава ясно индустриите, в които нараства необходимостта от кадри в паралел с опции за квалификация, преквалификация и конкурентно възнаграждение. Ето кои ще бъдат най-перспективните професионални сфери за младите висшите през 2019 г.:

Ръководител на полети

Трафикът в небето над България постоянно се увеличава, което пряко рефлектира върху необходимостта от кадри, които да го управляват. Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ целогодишно приема документи за позицията, като сесиите за подбор се провеждат през пролетта и есента. Професията не поставя пред кандидатите изискване за определена специалност, а само за висша степен на образование и възраст до 29 години. Подробни изисквания за кандидатстване могат да бъдат открити на интернет страницата www.bulatsa.com, но по-любопитни са възможностите за обучение и спецификите на работа. Бъдещите ръководители на полети преминават през двугодишно обучение, обезпечено от стипендия. Сериозното обучение в модерен авиационен център гарантира успешен старт в професията. Множество други социални придобивки допълнително усилват привлекателността на позицията ръководител на полети.

Специалист по информационна сигурност

През изтичащата година анализатори от Forbes отново поставиха професията в класация на най-търсените в световен мащаб. Нарастващите нива на дигитализация на бизнеса и в нашата страна засилват необходимостта от добре подготвени кадри, които да поемат управлението на рисковете за бизнеса в качеството им на специалисти по информационна сигурност. IT-експертите в последните години са най-търсени от работодателите. От една страна е нарастващият темп на аутсорсинг индустрията, от друга утвърждаващите се професионални позиции на бранша, които го правят конкурентоспособен и с потенциал да обезпечава проекти с все по-високи нива на трудност, а от трета - нарастващите предизвикателства пред информационната сигурност. Сигурността на данните за всички корпорации и фирми, работещи с клиенти, е оперативно и конкурентно предимство, ето защо търсенето и развитието на специалисти по информационна сигурност също нараства. Нивата на заплащане варират в контекста на различните бизнес направления, но са в категорията високи за страната.

Инженер в автомобилната индустрия

Автомобилната индустрия у нас е в подем, но изпитва сериозен недостиг на квалифицирани кадри. Клъстерът, обединяващ международните и български компании в автомобилната индустрия, отчита 50 000 заети в сектора и 1,5 млрд. евро обем на консолидираните експортни продажби. Позитив в избора на професионална изява в тази сфера е децентрализираността ѝ, което позволява възможност за заетост в различни райони на страната и съответно тяхното развитие. Над 200 са фирмите, произвеждащи компоненти за големите световни производители на автомобили, а през 2019 се очаква развитието на 12 нови проекта с международни инвестиции. Ето защо технически подготвени кадри ще бъдат изключително желани, като прогнозите сочат ръст до 100 хиляди работни позиции в период до 4-5 години.

Мениджър по щастието

Ако не сте се разпознали в предложените варианти, може би ще ви е любопитно да научите, че в определени компании съществува и позицията „happiness manager“. Това е онзи кадър в екипа, който отговаря за регулярното зареждане на офиса с шоколад, малките вътрешни събития тип „петъчна закуска с топли кроасани“ или „дни на здравето“, в които офисът преживява на плодове, и други тиймбилдинг формати.

Националният статистически институт и водещите агенции за подбор на персонал дават оптимистични прогнози за пазара на труда през първото тримесечие на новата 2019 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика