Какви рискове крие шофирането през пролетта?

1857
Какви рискове крие шофирането през пролетта?
Снимка: Autonews

С настъпването на пролетта пътните условия се променят - става по-топло, дневните часове се удължават. И разбира се, това определено е добра новина за шофьорите. Но не забравяйте, че по това време на годината ви очакват други опасности. Какво е важно да знаете?

Нестабилно покритие

Как много шофьори убиват окачването на колата си

Ресурсът на елементите на окачването зависи не само от избраната марка компоненти, но и от характеристиките на работата на автомобила. ...

През пролетта температурата често преминава през нулата. През деня всичко се стопява, шофьорите губят бдителност и увеличават скоростта. Но през нощта асфалтът може да бъде покрит с тънка ледена кора, така че не трябва да пренебрегвате прогнозите за времето. И трябва да погледнете термометъра в колата и да проверите състоянието на пътя с кратки натискания на спирачката, особено ако има съмнения относно състоянието на спирачната система.

Ями и дълбоки локви

Честите минусови температури започват да разрушават покритието, а камионите и тежкотоварните автомобили помагат за това. Така че е по-добре да увеличите дсистанцията, за да имате повече време за маневриране, ако или когато внезапно се появи дълбока дупка пред колата ви, а също кака да не бъдете ударени от камък в предното стъкло. И трябва да бъдете по-внимателни в локви – под тях може се крие истински кратер.

Зимни гуми

Съвети за безопасно шофиране в дъжд

Дъждът и мокрите пътища са може би най-лошите условия, с които повечето шофьори се сблъскват редовно. Опасностите и рисковете се увелич...

С повишаването на температурата зимните гуми губят своята ефективност и в даден момент стават опасни – рязко се увеличава спирачният път, влошават се реакциите при маневри и стабилността на автомобила. Ето защо не е необходимо да започвате да бързате по пътя, веднага щом снегът излезе от пътищата - това е една от основните причини за "пролетните" инциденти. Освен това зимните гуми се износват много по-бързо на асфалт. Разбира се, не трябва да бързате да сменяте колелата с летни, но не трябва да отлагате и смяната на „обувките“ на автомобила.

Много вода

Въпросът е не само, че ямите могат да бъдат скрити под дълбоки локви - водата на пътя заради топенето на снега води до риск от аквапланинг (когато гумите загубят сцепление, нямайки време да източат водата от контактното петно). И в дълбока локва можете да получите „воден чук“ (ако водата попадне във въздухозаборника на двигателя). Освен това съседите в трафика могат да ви залеят, така че трябва да сте подготвени за загуба на видимост в даден момент.

Други превозни средства

Стресира ли ви шофирането? Ето как да се справите

Чувствате се изнервени на пътя? Нарастващият трафик и строителството по пътищата, освен другите шофьори, могат да превърнат д...

Веднага днага щом снегът и ледът напуснат пътищата, там веднага се появяват други превозни средства - велосипеди, скутери, мотоциклети. Трябва да бъдете особено внимателни, тъй като някои от тях се появяват изневиделица и изчезват още по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Ford предложи конкурент на Tesla Model Y в Европа

Всички победители в конкурса „Световен автомобил на годината" се оказаха електрически

Защо е опасно да се зарежда автомобил с включен двигател

5 автомобилни компании отказаха да спасят застрашен от фалит производител

Популярна автомобилна компания произведе своя последен дизелов автомобил

Руски производител регистрира търговското име „Волга“

3 неща, които са забранени при поставянето на летни гуми

Audi пенсионира суперколата си

За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

Вижте как се произвеждат колите на Tesla (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com