5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят

40149
5 правила за чистене, за които дори идеалните домакини не знаят
Снимка: iStock

Провеждането на основно почистване около празниците е отдавна установена традиция. И малко хора смятат, че необходимостта от такова чистене е много надценена. В крайна сметка е почти невъзможно напълно да се отървете от микроби, бактерии, мухъл, алергени (включително акари). Те се натрупват постепенно с течение на времето.

Облак от токсична „химия“

Когато нещата в апартамента се обработват твърде интензивно, във въздуха се издига цял облак от химически компоненти, които често не се комбинират помежду си. Може да настъпи интоксикация на тялото, алергични реакции, увреждане на кожата и дори изгаряне на горните дихателни пътища.

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

Хлорът е жесток и безмилостен

Без съмнение продуктите, съдържащи хлор, бързо дават забележим ефект, което ви позволява да постигнете чистота и белота на нещата и имат бактерицидни свойства, включително срещу мухъл. Но не забравяйте, че хлорът е летлив химикал, който активно засяга лигавиците и кожата.

Тези продукти трябва да се използват изключително внимателно и без прекомерен ентусиазъм.

Повърхностно активни вещества

Повърхностно активните вещества се съдържат в прах за пране, перилни препарати и препарати за миене на съдове. Най-агресивните, най-евтините, но в същото време най-ефективни са анионните повърхностно активни вещества. Биоразградимите нейонни повърхностно активни вещества са по-безопасни, но тяхната ефективност е по-ниска, така че анионните повърхностно активни вещества все пак се добавят в детергентите.

Групата повърхностно активни вещества лесно и ефективно почиства повърхностите от голямо разнообразие от замърсители. Те обаче са доста токсични и превишаването на количествата им може да доведе до нарушена функция на черния дроб, белодробни проблеми и увреждане на кожата.

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

Фосфати

Различни проучвания показват, че фосфорните съединения, открити в течностите за миене на съдове, когато се използват в излишък, може да разруши естествената защита на човешката кожа, което води до развитие на дерматит.

Амонячни съединения

В различни концентрации се включват в спрейове за измиване на прозорци и други стъклени повърхности, при превишаване на концентрацията те имат изразено локално дразнещо и общотоксично действие. Спазвайте дозировките при употреба и проветрявайте добре помещението!

Фталати и формалдехид

Солите на фталовата киселина (фталатите) се използват широко като фиксатори на миризми в парфюмерийната индустрия и в производството на санитарни продукти, по-специално освежители за въздух. Ако не превишавате допустимите стойности, когато ги използвате, тогава фталатите не предизвикват рязък отрицателен ефект.

Но те са в състояние да се натрупват в тялото и целта на тяхното токсично действие е хормоналната система. Резултатът е развитие на хормонален дисбаланс. А някои евтини спрейове за освежители на въздуха съдържат формалдехид (формалин), който има канцерогенни свойства.

Безопасно почистване: 5 правила

1.       Не бива да постигате пълна стерилност, а по време на процеса на почистване е по-добре да използвате меки продукти, без прекомерно дезинфектантно действие.

2.       Органичните перилни препарати не съдържат повърхностно активни вещества, фосфати, изкуствени оцветители или аромати. Единственият недостатък е тяхната по-висока цена в сравнение с химикалите.

3.       Аромалампа с етерични масла може да се използва като освежител за въздух.

4.       Когато избирате битова химия, внимателно прочетете състава. Колкото повече химически компоненти има, толкова по-опасно може да бъде за тялото.

5.       При почистване не превишавайте препоръчаните дози. Използвайте лични предпазни средства: ръкавици, маска.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com