Хитрите домакини знаят как да изперат кръв – добавят това към прането

2978
Хитрите домакини знаят как да изперат кръв – добавят това към прането
Снимка: iStock

Петната от кръв върху тъканите са сред най-упоритите за почистване и изпиране. Оптимални резултати се постигат с накисване на дрехата или тъканта в студена вода веднага, след като по нея е попаднала кръв. Това обаче не е винаги възможно. Ето защо е необходим хитър трик на домакините и сигурен помощник, когато са изправени пред въпроса как да изперат кръв. Засъхналите неприятни петна не са проблем и може да спасите дрехата и да удължите живота ѝ, ако се доверите на опитните дами, споделили своите рецепти как се справят с петната от кръв.

Практични съвети за премахване на упорити петна

Как могат да изперат кръв – споделените тайни на домакините

Опитните домакини знаят какво да добавят към праха за пране, за да не остане петно от кръвта върху тъканите. Те използват два варианта, доказали своята ефективност.

- Сол

Солта в количество около чаша, добавена към студена вода и прах за пране е идеално средство за изпиране на петна от кръв без остатък. Необходимо е накисване, както и изтриване на петното на ръка след това, но рецептата е почти вълшебна и действа безотказно и при петна от кръв, които не са особено пресни – тоест са се настанили върху дрехата преди повече от няколко часа.

- Оцет

Киселата подправка не само прави салата вкусна, а туршията – възможна. Оцетът е незаменим помощник на дамите в грижата за дома. Намира приложение при почистване на редица петна, сред които и тези от кръв. Добавя се малко оцет към студена вода в леген и се накисва дрехата. След няколко часа се изпира както обикновено.

Начини за премахване на петна от различни тъкани

 Защо да не перете дреха с петно от кръв в топла вода?

Кръвта е жив продукт. Тя съдържа кръвни клетки и много желязо, което именно прави петната от кръв трудни за изпиране. Ако действате веднага и поставите петното под течаща студена вода, със сигурност ще го отстраните лесно и без остатък. Когато обаче говорим как да изперат кръв домакините, пред които има дрехи със стари петна, ситуацията се усложнява, но почистването остава възможно с посочените по-горе хитри трикове и рецепти.

Ако сбъркате и накиснете дрехата в топла вода обаче вместо в студена, ще запечатате петното от кръв и то ще се настани трайно върху дрехите ви. Това се дължи на съдържащия се белтък, който се съсирва при повишена температура и потапянето на дреха с петна от кръв в топла вода постига именно това – запечатване на петното върху тъканта, поради проникване в дълбочина в тъканите. Пак поради същата причина най-добри резултати се постигат при незабавно изпиране на петната от кръв – преди да са изминали повече от 15-20 минути. Всяко закъснение намалява възможностите да спасите дрехата си от петното, но винаги може да изпробвате рецептите на хитрите домакини и да споделите от коя сте доволни и коя се е оказала по-ефективна, приложена върху петната на вашите дрехи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Този предмет в банята поглъща огромно количество опасни бактерии

10 домакински препарати, от които можете да спестите

Как да премахнете боята от дрехи, килими и тапицерия у дома?

Вместо пролетно почистване, направете това

„Излъчват опасни вещества“: Какво не трябва да се мие в съдомиялна машина

Колко често трябва да сменяте спалното си бельо - важни правила, които всеки трябва да знае

С това практично подреждане на дрехи ще си спестите много усилия

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще светне

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com