Как да се погрижим за дървените мебели с домашни средства?

3860
Как да се погрижим за дървените мебели с домашни средства?
Снимка: Vivre.bg

Почистването на дървените мебели не е лесна задача. По тях често остават петна от храна, вода, мазнина и полепват много мърсотия и прах. В повечето случаи, за да се справим с тях използваме различни скъпоструващи почистващи препарати, съдържащи различни химикали и абразивни частици, които често увреждат дървото при почистването му. Бърсането на дървените мебели с вода или пръскането на повърхността им с различни други субстанции също не е препоръчително, защото това само може да доведе до увреждане на мебелите и тяхното захабяване.

Знаете ли, че вместо това можете да се погрижите за дървените си мебели с помощта на натурални разтвори, които сами да си направите вкъщи и то много бързо и лесно? Ето и някои рецепти, с които ще възвърнете чистотата и блясъка на техните повърхности.

Тази СМЕС ще премахне всяка една драскотина по мебелите

1. За да си направите домашен спрей против прах са ви необходими  ¼ чаша ябълков оцет, 1 чаша вода, 15 капки етерично масло от лимон, 2 супени лъжици кокосово олио, микрофибърна кърпа и шише с пулверизатор.

Всички съставки се смесват с шишенцето. Преди употреба то се разклаща добре, напръсква се дървената повърхност и се почиства с помощта на кърпата.

2. Универсален почистващ препарат за дърво можете да си приготвите от 1 чаша дестилирана вода и 3 супени лъжици дестилиран бял оцет, чиято киселина ще ви помогне да почистите добре всички дървени повърхности. Освен тази смес се нуждаете само от мека микрофибърна кърпа.

3. За да освежите дървените мебели си приготвите разтвор от 250мл вода, 250мл ябълков оцет и 1 супена лъжица зехтин. Получената смес се изсипва в шише с пулверизатор, с което лесно ще напръскате и ще почистите мебелите си. Оцетът в сместа служи като дезинфектант, а зехтинът ще внесе допълнително влага в дървения материал.

Лесен начин да почистите меката мебел от натрупаната негативна енергия

4. Блясъкът на дървените си мебели, можете да възвърнете много лесно, като си приготвите лосион от 1 кафеена чаша зехтин екстра върджин и ½ кафеена чаша лимонов сок. Смесете добре двата продукта в купа и след това нанесете малко количество от лосиона върху дървените повърхности. С помощта на микрофибърна кърпа втрийте сместа с кръгови движения и изтъркайте до блясък.

5. Дървеният под, както и мебелите, също има нужда от поддръжка. За да си приготвите сами почистващ препарат за него са ви необходими 1 супена лъжица кастилски сапун, 10 капки етерично лимоново масло, 4 чаши топла вода, празно шише и моп за почистване. Получената смес се изсипва в кофа с вода и с нея се почиства пода.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

5 ефективни метода да почистите ютията за 15 минути

Как да измиете прозорците без ивици: 16 прости, но ефективни начина

Стана известна температурата за пране на спалното бельо, която убива акарите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com