Как да се справим с отпадъците възможно най-лесно?

11804
Как да се справим с отпадъците възможно най-лесно?
Снимка: iStock/Guliver

Проблемът с отпадъците е важен не само от гледна точка на екология, опазване на природата или замърсяване на околната среда и вредата, следваща от това за човешкото здраве, но и от гледна точка как да се справим с отпадъците вкъщи и как по-лесно да ги събираме и изхвърляме така, че да не е натоварващо и да е екологично.

Известно е, че постоянно увеличаващите се количества пластмаса, изхвърлени като боклук, пълнят водните басейни, въздействат отрицателно върху биологичното разнообразие и имат огромен принос за изменението на климата. Всичко това влияе негативно на хората, водейки до бедствия, заболявания, щети върху здравето и имуществото. Това налага да намерим начин да намалим употребяваното количество и да си отговорим на въпроса как да се справим с отпадъците.

Какво се случва, когато пием вода от пластмасов съд

Как да се справим с отпадъците от пластмаса?

Когато се питаме как да се справим с отпадъците, основният въпрос е как да се справим с пластмасата, като основен замърсител на водните басейни. Най-лесното решение е да намалим употребата ѝ. Ето как:

  • Избирайте стъклени бутилки за многократна употреба вместо пластмасови, те са и много по-безопасни за здравето. Така например пластмасова бутилка с вода, оставена в колата ви през лятото на слънце, води до преминаване във водата на вредни вещества от пластмасата при нагряване и създава риск за здравето ви.
  • Предпочитайте напитки в стъклени бутилки или в картонени кутии вместо в пластмасови, когато пазарувате.
  • Ако се чудите как да се справим с отпадъците, отговорът често е разделно събиране и рециклиране. Изхвърляйте пластмасовите отпадъци разделно, събирайте ги и в дома си разделно в отделни кошове и чували, за да ви е по-лесно самото изхвърляне.
  • Опитайте се да не употребявате пластмасови прибори за еднократна употреба, заменете ги с еко вариант или с метални.
  • Бъдете внимателни с многобройните пластмасови опаковки от препарати, козметика, почистващи и т.н. Не всички те са подходящи за рециклиране и не всички са безопасни за околната среда, ако бъдат изхвърлени. Опитайте се да ги употребявате многократно. Някои брандове в отговор на въпроса как да се справим с отпадъците предлагат пълнители за закупения козметичен продукт. Избирайки ги, не само ще купувате по-малко пластмаса, но и ще изхвърляте по-малко.
  • Рециклирайте вкъщи. Умно и хитро. Използвайте за саксии например големи пластмасови съдове, които не желаете да употребявате вече в кухнята.

Как се рециклира пластмасата и как влиза в дрехите ни?

Как да се справим с отпадъците от храна в дома?

Голям проблем в дома са отпадъците от храни. Не е препоръчително да изхвърляте храна. Дарете я или нахранете бездомни животни. Обелки, огризки и прочие може да използвате в домашния компостер, който е идеално средство за употребяване на отпадъците от хранителен характер в домашни условия. Не само ще ви освободи от тях и събирането и изхвърлянето им, но и ще ви помогне да имате тор за растенията, които гледате вкъщи или на балкона си. Така че компостер вкъщи е отлично решение за тези, които се питат как да се справим с отпадъците.

Как да се справим с отпадъците, които са вредни?

Опаковки от бои, лакове, препарати, батерии, стари електрически уреди са основни замърсители на околната среда. Потърсете къде може да ги занесете или депонирате във вашия град безопасно и сигурно. Повечето магазини за техника имат специално обозначени места за изхвърляне на батерии. Използвайте ги, ако се питате как да се справим с отпадъците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com