Как е най-добре да се пере кожен панталон?

5267
Как е най-добре да се пере кожен панталон?
Снимка: Getty Images/Guliver

Със сигурност сте чували за Бронзова епоха, Желязна епоха, Каменна епоха и т.н. и за откритията и прогреса, които човечеството е постигнало през тях, как е изнамерило тези материали и какви сечива и предмети е изработило, тъй като те се явяват катализатор за развитието и катализатор на иновациите, тласкащо ни напред.

Със сигурност не сте чували за Кожена епоха. Пропускът не е ваш. Такава наистина няма, но пък значението на кожата не е по-малко от това на бронза, все пак пра-пра дедите ни са се обличали с кожи, а не с бронз. Материалите, от които се е изработвало първото облекло на хората в примитивни условия остават недооценени и на заден план до съвремието ни, когато модата става част от живота ни.

Много преди кожата да бъде използвана за създаване на модерните днес обувки, облекла и чанти кожата е играла ключова роля за оцеляването на човечеството, предоставяйки му възможност да се защити от студа, загръщайки се с кожи, да „построи“ дом – примитивни палатки от кожи и прочие. Много по-късно – едва през Средновековието кожените артикули започват да се превръщат в мода и в символ на лукс.

По време  на дългата история на кожата тя дори се е използвала в  издателската сфера и на нея като носител се правили книги и подвързии вместо на хартията, която използваме днес, а по-рано от употребата в книгоиздаването е тази на кожата за производство на мебели и дрехи.

Днес всеки има в дома си кожени предмети, облекла и аксесоари, най-малко обувки, чанти и колани, а в повечето случаи – и дрехи. Навлизането на кожените облекла за масова употреба, а не като символ на лукс за единица избрани, естествено поражда въпроса как се пере кожен панталон, кожено яке или друга дреха, изработена от кожа, за да не се съсипе кожата и да съхрани и вида, и качествата си.

Как се пере кожен панталон?

Задаваме си именно този въпрос, защото колани, чанти и обувки не се перат, якето е дреха, която почистваме веднъж в годината, а кожените ризи са по-скоро изключение, докато кожените панталони се носят масово и се налага често пране, все пак не може да ги дадем на специализирано почистване веднъж на няколко месеца. Има няколко правила за почистване и поддръжка, които при спазване гарантират удължаване на живота на кожената дреха.

Сред тях са: незабавното попиване на течност, ако се разлее върху кожата, съхненето на стайна температура след намокряне, съхраняването на закачалка, която е обвита с плат, за да не се нарани кожата от дървената или метална такава, осигуряване за кожените дрехи на място, което не е влажно, не е горещо, няма пряка слънчева светлина, предпазването им от триене с други дрехи и особено в чанти, катарами и прочие, които могат да наранят кожата, снабдяването с препарат за поддръжка на кожата и т.н. Всичко това обаче все още не отговаря на въпроса как се пере кожен панталон. Ето и правилата:

  • Не използвайте прахове за пране за кожения панталон, нито домакински химикали или саморъчно приготвени средства за почистване, а само мек бебешки шампоан, който трябва да изплакнете отлично, за да не се втвърди кожата.
  • Не трийте и не си и помисляйте да проявите мързел, пускайки дрехата в пералнята. Пере се на ръка с марна към топличка вода, без киснене, без центрофуга или сушилня след това. Подчертаваме топла вода, не гореща, не вряща.
  • Изцеждането в никакъв случай не трябва да е с въртене, усукване, сила, просто леко стиснете отделните части, за да премахнете колкото е възможно вода, и оставете останалата сама да окапе.  
  • Съхненето е на стайна температура, не на студ или жега и в никакъв случай на пряка слънчева светлина. Не използвайте и топлина – коженият ви панталон няма място на, до, над радиатора.
  • Ако кожените ви дрехи са от естествена кожа, със сигурност бихте искали да удължите живота им, тъй като са скъпи. Специализираните магазини ще ви помогнат с препарати.

И накрая, но не на последно място – не пропускайте да погледнете етикета на дрехата – там ще откриете още полезна информация за почистване, сушене и грижа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com