Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

3599
Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?
Снимка: iStock/Guliver

Пролетта винаги е повод и време за обновяване на живота, включително и на дома. Да поставите летните завеси, да приберете одеялата и зимните дрехи, да пуснете слънцето през измитите прозорци и да изнесете столовете за четене на балкона – пролетното почистване включва много задачи.

Представяме примерен план за почистване на стандартен двустаен апартамент.

Стъпка 1 - изперете и приберете зимните си дрехи

Говорим не само за топли дрехи и обувки, но и за предмети от бита – завивки, вълнени одеяла, плътни завеси също трябва да бъдат почистени и прибрани до следващите студове. За да избегнете запълването на всички шкафове в къщата с обемисти предмети, използвайте вакуумни торби - те помагат да спестите много място. Опитайте се да не изваждате нищо друго освен най-важното за лятото, докато не завършите останалите стъпки за почистване, така че нищо да не ви пречи да подредите.

Пролетно почистване на дома – бързо и без химикали

Стъпка 2 - изчистете балкона и другите места от бъркотия

Вижте какво се е натрупало на балкона, в килера и други уединени кътчета на апартамента през последната година. Кое от тях сте използвали поне веднъж от миналия сезон? Бъдете честни със себе си и изхвърлете, продайте онлайн или раздайте на приятели всичко, което няма да използвате. Колкото по-малко ненужни боклуци има в апартамента, толкова по-чист и по-добре изглежда.

Стъпки 4, 5, 6 – направете цялостно почистване на стаите и кухнята

Спомнете си последния път, когато измихте радиаторите, извадихте всичко от шкафовете и ги измихте отвътре, почистихте первазите зад дивана и скрина, измихте праха от тавана и измихте полилеи и абажури. Всичко това трябва да се направи, преди да се премине към следващите стъпки.

Разделете апартамента на стаи и съчетайте цялостното почистване с редовно поддържащо почистване във всяка от тях. Не забравяйте да се движите от горе на долу, преместете мебелите настрани и почистете зад тях, обърнете внимание на всички кътчета: дръжки на вратите, радиатори, крака на маси и столове, вътрешни повърхности на шкафове и домакински уреди, завеси, контакти и превключватели. Не е необходимо да почиствате всички стаи наведнъж, разпределете ги по дни.

Стъпка 7 – Подредете вашите килими и мебели

Вакуумирайте старателно меката мебел: отстранете приставката от прахосмукачката и опитайте да поставите тръбата върху всички вдлъбнатини и ъгли. Накиснете гъба в мек сапунен разтвор и с кръгови потупващи движения отстранете мръсотията от мека мебел, а кожените мебели избършете с влажна кърпа и ги обработете със специална импрегнация. Избършете и полирайте корпусните мебели, смажете скърцащите панти на вратите, затегнете разхлабените крепежни елементи и сменете повредените части, ако е необходимо. Почистете килимите с прахосмукачка и допълнително ги почистете със специален почистващ препарат.

Пролетно почистване: Възстановете хармонията в дома и душата

Стъпка 8 - Измийте прозорците

Не забравяйте да премахнете всички завеси и да почистите первазите и близките повърхности. С помощта на влажна гъба, потопена в топла вода, избършете рамките и стъклото от двете страни. Изчакайте всичко да изсъхне. След това нанесете препарат за прозорци върху стъклото и изтъркайте добре със суха мека кърпа, за да не останат следи. След това отново избършете рамките и перваза на прозореца.

Стъпка 9 – Почистете банята, тоалетната и подовете

В банята и тоалетната не се ограничавайте с почистване на водопроводната инсталация, забърсване на шкафове и огледала отвън. Измийте рафтовете и нагревателя за хавлии, изплакнете чаши за четки за зъби, сапунерки и други предмети за съхранение. След това измийте подовете в целия апартамент.

Стъпка 10 – Извадете летните си дрехи

Когато апартаментът вече е искрящо чист и ярко осветен от слънцето през прясно измитите прозорци, време е да внесете лятна атмосфера в него. Извадете шифонени шалове и слънчеви очила, извадете сандалите на рафта за обувки, закачете леки завеси и ярки летни аксесоари за дома.

Както виждате, пролетното почистване е лесно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com