Как се чисти фурна за под 10 минути?

36482
Как се чисти фурна за под 10 минути?
Снимка: iStock/Guliver

Домакинската работа е досадна, поради което всяка възможност да я отметнете по-бързо и да ви остане време за важните хора в живота ви, за хобито ви или просто за почивка е добре дошла.

Ежедневните дейности като готвене, пране и миене на съдовете отнемат ценни минутки от вечерите, предназначени за семейството, но ситуацията е още по-неприятна, когато трябва да изчистите котлоните и фурната след вкусните кулинарни изкушения, които сте забъркали.

Не е нужно да вложите в тази дейност толкова време и енергия, колкото в приготвянето на вкусотиите за близките ви. Може да изчистите най-често използваните и най-замърсените кухненските електроуреди за минути, ако знаете как се  чисти фурна бързо, лесно и без усилия.

Как се чисти фурна за минути?

Много по-бързо ще изчистите фурната, ако го се заемате с това веднага, щом приключите с готвенето, отколкото ако оставите тази досадна, но задължителна домакинска дейност за следващия ден или дори за уикенда.

Загорелите частици храна, мазнината, която е напръскала фурната ви по време на приготвянето на ястието, се почиства лесно, ако действате веднага, след като изстине. Ако сте пропуснали точния момент, време е за хитри трикове и домашни средства за почистване, които ще ви помогнат да решите проблема без много търкане и усилия.

Ето как да почистим фурната на печката, така че да лъщи от блясък

Ако често почиствате фурната и тя не е особено замърсена, опитайте следната домашно приготвена смес за почистване, с която уредът ще заблести от чистота. Тя не съдържа вредна и скъпа химия, а само съставки, които ще откриете във всяка кухня. Рецептата е подходяща за освежаване на фурната и за редовно и системно почистване.

Пригответе смес от сода за хляб, сол и вода в съотношение чаша сол, четвърт чаша вода и ¾ чаша хлебна сода. Разбъркайте ги добре и намажете фурната вечерта – стъклото, решетките, цялата вътрешност на уреда. Оставете така през нощта, а на сутринта просто забършете с чиста кърпа. Ще се изненадате как фурната свети от чистота, без да се налага изобщо да търкате – дейност, която е уморителна и неприятна, а и създава опасност за покритието на фурната ви.

Как се чисти фурна бързо, ако е особено захабена?

По-трудно е почистването на захабен уред, върху който сте позволили храната и мазнината да се наслояват и натрупват дълго. Важно е обаче да запретнете ръкави и да почистите уреда. Не само изглежда нелицеприятно, не само създава риск от пожар, но и намалява живота на уреда, което може да коства средства от бюджета ви за ремонт или покупка на нова фурна.

Надеждни домашни трикове за почистване на газова печка

С тази мощна смес, която отново е домашно приготвена от продукти от кухнята ви, ще се отървете от стари петна и натрупвания върху уреда. Смесете равни части от оцет и добре познатата ви вече като мощно средство за почистване сода за хляб, натрийте внимателно цялата вътрешна повърхност на фурната, когато е напълно изстинала. Изчакайте 10 минути – да, това е уникалният трик за почистване на силно замърсена фурна за минути, и избършете с гъба с телчета, без да търкате, а след това и със суха кърпа.

Оцетът и содата за хляб разтварят мръсотията и успявате да я избършете, без да ви коства усилия и особен натиск върху уреда. Този домашен препарат е твърде силен и е предназначен за фурна, която не просто е много замърсена, но и дълго сте затваряли очите си за петната по нея. Ако почиствате за минутка след всяко готвене, няма да се наложи да прибягвате до тежката артилерия и ще съумявате да почистите фурната само с гъба с вода. Не отлагайте, за да улесните живота си. Отлагането не е решение, макар да имате вече под ръка тази рецепта за бързо почистване на силно захабена фурна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com