Надеждни домашни трикове за почистване на газова печка

6780
Надеждни домашни трикове за почистване на газова печка
Снимка: Pexels

Почистването на газова печка не е удоволствие и повечето от нас се опитват да го отложат. Това е грешка, тъй като старата, засъхнала мазнина и мръсотия трудно се отстранява по-късно, а самият процес на почистване ще отнеме повече време. Има обаче няколко прости домашни трика за ефективно почистване на вашата газова печка. Как работят те?

Трябва да почистваме газовата печка няколко пъти седмично. Тя събира мазнини и прах, а често и остатъци от изгорена храна. Тази смес изсъхва много бързо на котлона и след това изгаря при следващото готвене. За щастие има доказани, естествени методи, които не само ви спестяват време и пари, но и най-важното, помагат ви да премахнете мръсотията от вашата фурна веднъж завинаги!

Използвайте оцет

Оцетът е първият продукт, който може успешно да се използва при почистване на газов котлон. Това е основата на решението, което трябва да се намери в кухнята на всяка домакиня. Ще ни трябва също вода и пръскачка.

Най-добрите домашни средства за почистване на мебели

Смесете оцета с топла вода в съотношение 1:1 и го изсипете в пулверизатор или бутилка с пулверизатор. Напръскайте приготвената смес върху замърсената повърхност на котлона и я оставете за около 20 минути. След изтичане на това време оцетът трябва да разтвори добре мръсотията, така че можем да изтъркаме печката с гъба и накрая да я полираме с хартиена кърпа.

Как да почистите фурната?

Надеждната сода за хляб също може да се справи с мазните петна по печката. Достатъчно е да го комбинирате с топла вода, за да получите консистенция на гъста паста и да намажете замърсената повърхност с получения домакински почистващ препарат. Оставете пастата на котлона за няколко минути, след това я почистете с гъба и я полирайте с хартиена кърпа. В случай на силно, старо замърсяване този процес трябва да се повтори.

ЗАБЕЛЕЖКА: Содата за хляб може да надраска деликатна готварска печка от неръждаема стомана! Ако сте собственик на такова оборудване, по-добре е да изберете различен метод за почистване на печката.

Домашна смес за почистване на прозорци

Някои хора вярват, че добър начин за борба с упоритите мазнини е... използването на мазнини. Тук маслото може да помогне. Достатъчно е да накиснете хартиена кърпа с растително масло и да я поставите на мястото на силната мръсотия. След десетина минути не трябва да има и следа от замърсяване.

Как да почистите решетка на газова печка?

Силно замърсената решетка на газова печка също не изисква да използваме силни химически почистващи препарати. И тук всичко, от което се нуждаете, е топла вода и паста от сода и оцет. Достатъчно е да смесите две чаени лъжички сода за хляб с една чаена лъжичка оцет и да нанесете получената паста върху чугунените решетки за около час. През това време тя трябва да разтвори силно изсушената и изгорена мазнина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

5 ефективни метода да почистите ютията за 15 минути

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com