Колко често трябва да сменяте спалното бельо (и какво ще се случи, ако не го направите)

2116
Колко често трябва да сменяте спалното бельо (и какво ще се случи, ако не го направите)
Снимка: pexels

Спалното бельо влиза в директен контакт с кожата, абсорбира потта и други естествени секрети. С течение на времето върху него се натрупват бактерии, прах и мръсотия, а понякога дори се размножават акарите. Това може да доведе до дразнене на кожата, алергии и дори инфекциозни заболявания. Освен това свежото бельо е по-приятно за тялото, не създава дискомфорт и осигурява добър сън. Това означава, че чаршафите и завивките трябва да се сменят редовно, особено ако имате чувствителна кожа.

Колко често наистина трябва да сменяте спалното си бельо?

Изследванията показват, че спалното бельо, трябва да се сменят поне на всеки две седмици, а в някои случаи дори всяка седмица. Особено важно е да сменяте чаршафите си по-често, ако се потите много, имате алергии или астма или имате отворени рани или ожулвания. И още повече, ако спите с домашни любимци или обичате да закусвате в леглото. 

Също така честотата на смяна на спалното бельо може да зависи от времето на годината и степента на замърсяване. Например, през зимата, когато прозорците се отварят рядко или се отварят само с малка празнина, прашецът и прахът от улицата не проникват в къщата толкова активно. Следователно спалното бельо може да се сменя по-рядко - около два пъти месечно. Изключение: ако отоплението ви работи на пълна мощност и се потите много.

Лекар: Спалното бельо трябва да се пере веднъж седмично и това не подлежи на обсъждане

През пролетта растенията започват да цъфтят и количеството на алергените във въздуха рязко се увеличава и те могат да се настанят върху бельото, така че е по-добре да го сменяте на всеки 7 дни. През лятото, особено в горещо време и без климатик, бельото се замърсява особено бързо от потта, така че трябва да се сменя поне веднъж седмично, а може и по-често. В средата на есента, когато бактериите не са толкова активни поради падането на температурата и дъждовете носят прах, можете да се върнете към зимния режим на преобличане.

Също така скоростта на замърсяване на прането зависи от материала. Естествените тъкани като памук или лен са дишащи и влагоотвеждащи. Те се замърсяват по-бързо и изискват по-честа смяна. Синтетичните тъкани, напротив, абсорбират влагата по-малко и не се замърсяват толкова много, така че могат да се сменят по-рядко.

Колко често децата и болните трябва да сменят бельото си?

Особено важно е често да се сменя спалното бельо при кърмачета и малки деца с незряла имунна система, тъй като телата им все още не са в състояние да се борят ефективно с бактериите и алергените. Затова се препоръчва новородено да сменя бельото на всеки 5 дни или по-често. При по-големи деца, дори приучени към хигиена, бельото може да се сменя при замърсяване, но поне веднъж седмично. 

Също така трябва да сменяте по-често бельото си по време на заболяване. И не става въпрос само за повишено изпотяване, но и за разпространението на инфекции. При пациенти с отслабена имунна система бельото се сменя на всеки 5-7 дни, за да се предотврати развитието на инфекции и да се поддържа чистота.

Как да изберем спално бельо, за да привлечем любов, пари и късмет?

Как правилно да перете спалното бельо?

За да премахнете бактериите и алергените от прането, се препоръчва да го перете в гореща вода и да го гладите след пране. За деца и болни хора, ако вкъщи има домашни любимци или ако има силно замърсяване, е препоръчително да използвате максимална температура, както и да гладите дрехите след пране. Въпреки това, когато купувате нов комплект, струва си да проучите етикета с инструкции за пране. Не забравяйте, че за сатен и коприна трябва да използвате деликатни продукти и режими на пране.

За деца, болни и хора с алергични реакции могат да се използват и хипоалергенни прахове и омекотители. Възглавниците и одеялата също трябва да се перат, тъй като те също натрупват пот, прах и бактерии. Калъфките за възглавници и завивките са изработени от плат, който не пропуска въздух и не е в състояние да предпази напълно от замърсяване. Освежавайте възглавниците и одеялата си на всеки 6 месеца или при необходимост.

Ако изведнъж пералнята ви не работи у дома или просто не обичате да перете, опитайте се да следвате прости правила за хигиена. Измийте се или вземете душ преди лягане. Не забравяйте да оправяте леглото си всеки ден, за да предотвратите натрупването на прах и косми от домашни любимци върху него. Можете също така просто да закупите повече комплекти спално бельо, за да ги перете по-рядко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com