Време за почистване: 7 неща в дома ви, които трябва да почиствате по-често

16274
Време за почистване: 7 неща в дома ви, които трябва да почиствате по-често
Снимка: iStock/Guliver

Много неща, които се използват ежедневно, ни се струват чисти и не изискват постоянна подмяна или миене. И един от аргументите е, че влизаме в контакт с тях с чисто тяло или избърсваме чисти повърхности с тях. Това се случва например с кърпата за тяло, сутиена, чорапогащника и други компоненти на ежедневието ни - перем ги веднъж месечно и купуваме замяна за тях едва когато окончателно станат негодни за употреба, но това е погрешно. 

Същото се отнася и за различни вещи, които, изглежда, не могат да понесат силно замърсяване. Сред тях са торбичките за хранителни стоки и други предмети, които рядко, ако изобщо някога, перем.

Kолко често трябва да перете тези нещата, които използвате ежедневно?

Бельо

На всеки 3 носения

Ако използвате бельо, изработено от недишащи материали като полиестер, сатен и дантела, трябва да купувате ново бельо на всеки три месеца. Това се дължи на факта, че тези материали не позволяват на въздуха да преминава през тях и натрупват бактерии в тъканта си. Ако носите дишащи материи като коприна или памук, трябва да ги сменяте на всеки шест месеца. Между другото, по-удобно е да се купуват последните, тъй като те са по-безопасни за тялото, траят по-дълго и могат да се комбинират с други покупки на дрехи извън сезона, които се правят на всеки шест месеца. Перете сутиените, като в същото време си струва да ги сменяте на всеки три месеца.

3 грешки, които хората правят преди и след пране: Време е да се вслушате

Торбички за хранителни стоки

На всеки 4 използвания

Използването на торбички от плат при пазаруване е по-екологично от пластмасовите торбички, а и спестява пари. Въпреки това не трябва да забравяте да перете торбичката, защото тя влиза в контакт с храна и немити зеленчуци и плодове. Не забравяйте да спазвате това правило и при платнените кутии за обяд, които също трябва да се перат на всеки няколко употреби. 

Дъски за рязане

Сменяйте всяка година

Ако миете дъските си за рязане в съдомиялна машина, трябва да ги сменяте всяка година. Ако го правите на ръка, тогава процесът ще бъде по-малко задълбочен и смяната на дъската трябва да бъде на всеки 4-6 месеца. Важно е да забележите общото състояние на дъската. Така че, ако по нея се появят пукнатини или потъмняване, тя трябва да се смени незабавно. Първото говори за разслояване на дървото и по-нататъшно образуване на бактерии в пукнатините, а второто - за процес на гниене. 

Чехли

Всеки месец

Любимите ви домашни чехли трябва да преминават през процеса на пране всеки месец. Слагаме ги на крака, който не винаги е чист, така че този график трябва да се спазва. Що се отнася до купуването на нови, струва си да го правите на всеки 6 месеца. 

Чорапогащи

На всяко носене

Чорапогащите са изработени от недишащ материал, така че трябва да се перат всеки път след носене. Това е така, защото такъв материал прилепва плътно към тялото и натрупва пот и гъбични инфекции. 

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Телефон

Всеки ден

Телефонът ни влиза в контакт със същите, ако не и с повече, повърхности, отколкото тялото ни, но не го мием всеки ден. Много от нас изобщо не са избърсвали телефона с антибактериална кърпичка, откакто са го купили. А това е опасно за здравето, защото телефонът е носител на повече от 7000 бактерии. Важно е също така да се знае, че средата му е благоприятна за по-нататъшното им размножаване, защото при употреба телефонът се нагрява.

Плюшени играчки

Веднъж седмично

Ако детето ви не иска да се раздели с любимата си играчка дори за минута, веднъж седмично ще трябва да прави това. В противен случай меката играчка ще натрупа прах и бактерии в себе си, което ще предизвика дразнене на кожата. Ако играчката е твърде крехка и не може да издържи на машинно пране, използвайте един лайфхак. Така, трябва да поставите играчката във фризера за една нощ, защото бактериите умират не само в гореща, но и в студена среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com