Защо трябва да почиствате кафемашината си?

13676
Защо трябва да почиствате кафемашината си?
Снимка: iStock/Guliver

Ако сте като повечето хора, най-вероятно кафемашината е любимият ви кухненски уред. А замисляли ли сте се, че може би е време да я почистите основно. Макар да не изглеждат мръсни, кафемашините изискват поддръжка. Ето колко и защо:

Ако пиете кафето по това време, ще извлечете само ползи от него

Защо трябва да почиствате кафемашината си?

Има няколко причини да почиствате кафемашината си редовно. Чистата машина не само означава по-малък риск от замърсяване, но и приготвя по-добра чаша с кафе. Освен изплакване на използваната кана за кафе с топла сапунена вода е важно да почистите и самата кафемашина от котлен камък. Това са двата вида почистване, които трябва да правите, за да избегнете замърсяване.

5 неща, които доказват, че си струва да пиете по кафе

Плесен в кафемашините

Трябва да изплаквате кафеварката си с топла сапунена вода след всяка употреба, тъй като плесените и дрождите са способни да се развиват в остатъчния материал от кафето. За разлика от бактериите, които не се развиват лесно в кисела среда, плесените и дрождите могат да се възползват от по-ниското ниво на хранителни вещества и по-ниското ниво на рН, характерни за кафето. Макар да е малко вероятно в кафемашината ви да има плесен, никога не е лоша идея да намалите шансовете си да изпиете нещо нежелано. Някои плесени могат да произвеждат вредни странични продукти, наречени микотоксини. Никога не можем да бъдем сигурни дали дадена плесен произвежда микотоксин, без да направим допълнителен анализ, затова е най-добре да поддържаме машините чисти и без плесени.

За какво е полезно кафето - топ 5 неочаквани ползи

Кафето ви може да има лош вкус

Непочистването на кафемашината може да влоши качеството на кафето ви. Помислете за използването на тиган за готвене на яйца в понеделник сутрин. Ако оставите мръсния тиган на котлона и във вторник отново приготвите яйца в него, закуската ви няма да има най-добрия вкус. Същата идея важи и за машината ви за кафе. Ежедневната поддръжка на машината и рутинното отстраняване на котлен камък са два важни фактора, които играят роля за това какъв ще бъде вкусът на кафето ви. Възможно е кафето ви да придобие кисел и горчив вкус, ако оборудването не се поддържа чисто.

Как действа кафето?

Колко често трябва да отстранявате котлен камък от кафемашината си?

Повечето производители препоръчват да отстранявате котлен камък от кафемашината си на всеки 3 до 6 месеца. Но други фактори, като вида на водата във вашия район и това колко често използвате машината, също са важни. Колкото по-мътна е водата, толкова по-често трябва да почиствате кафемашината си. Мътната вода зависи от съдържанието на минерали в местното водоснабдяване. Колкото по-голямо е количеството на калций и магнезий, толкова по-мътна е водата. А колкото по-мътна е водата, толкова по-голям е шанса за натрупване на утайки в кафемашината.

Топ 5 кафе напитки за ароматно начало на деня ви

Как да премахнете котления камък от кафемашината си?

Най-добре е да прочетете и да следвате инструкциите в ръководството на кафемашината, тъй като препоръките за почистване се различават при различните машини. Необходими неща за това са:

1. Гореща вода

2. Сапун за съдове

3. Гъба

4. Бял оцет или продукт за отстраняване на котлен камък

Почистването на съда за кафе не е ракетна наука. Просто използвайте гореща сапунена вода и гъба, за да изплакнете и почистите добре съда за кафе и капака му след всяка употреба. За отстраняване на котления камък от самата кафемашина се препоръчва да се следват следните общи стъпки:

Почистете ефективно кафемашината с домашни средства

Ако използвате продукт за отстраняване на котлен камък, изпразнете 1/3 от бутилката в кафемашината си, напълнете останалата част от резервоара с прясна вода и след това пуснете цикъл на варене. Ако използвате бял оцет, направете смес от 50/50 бял оцет и вода и стартирайте цикъл на варене, използвайки този разтвор. След приключване на цикъла на варене изхвърлете сместа и проведете още три цикъла на варене само с прясна вода.

Каква вода задължително да слагаме в кафемашината

Да не почиствате кафемашината си със сигурност няма да ви е в плюс, но и със сигурност не може да се каже, че е от големите рискове, които ви поднася живота. Важно е да имате в предвид, че ключът към дълготрайната машина и чудесния вкус на кафето е да не спирате да я почиствате. Отстраняването на котлен камък е нещо, което трябва да се прави от време на време и да се създаде като навик. Ако позволите да се натрупа твърде много котлен камък, никога няма да успеете да усетите удоволствието от хубавото кафе сутрин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com