Топ 5 кафе напитки за ароматно начало на деня ви

11854
Топ 5 кафе напитки за ароматно начало на деня ви
Снимка: dabov.coffee

Кратките сутрешни ритуали са много важни за настроението и нагласата, с които ще посрещнем предизвикателствата на деня. Предлагаме ви пет кафе напитки, с които да превърнете всяка утрин от работната седмица в специален момент. И различен! Защото можете да избирате напитка според настроението си или обратното - да промените настроението си с помощта на напитката, която сте избрали.

Еспресо – винаги номер едно

Има ли някой, който да не обича еспресо? Безспорно номер едно в България, еспресото за много хора е чисто и просто синоним на кафе. Макар първата кафе машина за приготвяне на кафе еспресо да е изобретена през 1901 г. от Луиджи Бецeра в Милано, едва през 60-те години на 20 век компанията Фаема разработва модела Фаема Е61, който е в основата на всички днешни кафе машини.

Не е правена официална статистика, но ако такава се проведе, залагаме, че във всяко второ българско домакинство ще се открие някакъв модел еспресо кафе машина – от най-прост вариант до свръхмодерни автоматични такива. Предимството на еспресото е, че с един класически еспресо шот ще превърнете събуждането в бързо, ефикасно и ароматно удоволствие.

Няма кафе, което да не е подходящо за еспресо. Разбира се, най-важното е да е прясно изпечено и по възможност да кафе на зърна, което да смелите непосредствено преди приготвянето. А когато бързате, експресното приготвяне на кафе ще ви спести време и зареди с енергия. Ако случайно нямате кафе машина за еспресо у дома, можете да получите подобен резултат с малка италианска кафеварка!  

Кафе лате – когато млякото е най-добрият приятел на кафето

Еспресото може спокойно да се прелее или допълни пухкавата пяна от любимото ви прясно мляко, за да се превърне в едно изящно, галещо небцето лате. Този месец все още можете да се насладите и на студено лате, в което да добавите няколко бучки лед за допълнителна свежест.

Когато обичате да смесвате кафето си с мляко, но традиционното капучино не ви се струва достатъчно интересно, направете си кафе лате! Изберете си красива висока стъклена чаша, в която първо да излеете стопленото мляко, но без пяната. След това допълнете внимателно, без да бързате и еспресото и накрая – млечната пяна. Ще се получите красив меланж от меки, пастелни цветове и топла напитка с омагьосващ вкус.

V60 - това не е шварц кафе, а най-модерният филтрационен метод

Много хора бягат надалеч като чуят за шварц кафе, макар вече да има много кафе машини за домашна употреба, които приготвят вкусно филтрирано кафе. Ако нямате филтър кафе машина обаче, има друг начин да си направите страхотно филтрирано кафе у дома с помощта на един простичък и изключително модерен уред.

Чували ли сте за V60? Той е на пазара от 2004 г. Името му е свързано с формата на уреда, която напомня на латинската буква V под ъгъл от 60 градуса. V60 съществува в пластмасови и керамични варианти, като в повечето трябва да поставите хартиен филтър.

Предимството на V60 е, че можете да го вземете навсякъде с вас! Не забравяйте хартиените филтри – във филтъра се поставя кафето, смляно по-едро от за еспресо. С кръгообразни движения то се залива с гореща вода. Трябва ви и съд, в който да изтече ароматната течност. Това може да е каничка или вашата любима чаша за кафе.

Размерът на напитката зависи от жаждата ви. Когато искате по-голямо количество кафе с по-мек вкус, можете да заложите на V60. Ако имате повече време сутрин, непременно си направете кафе във V60 – така ще можете без да бързате да се насладите на всички вкусови нюанси на кафето и да развихрите въображението си карамел ли е това, което гали небцето ви или кафява захар, какао или тъмен шоколад или може би узрели червени плодове? За нас V60 е свръхмодерният готин внук на класическото шварц кафе.

Виенско кафе – поглезете се в началото на деня

Виенското кафе не е запазена марка само на сладкарниците. Можете спокойно да си го приготвите и у дома. Една чудесна comfort напитка, в която шприц сметаната ще ви успокои само като я гледате. Хубавото на виенското кафе е, че можете да се поглезите у дома още в началото на деня. Ако направите нещо специално за себе си рано сутринта, това ще зададе приповдигнато настроение през целия ден.

Има няколко версии на виенското кафе като най-позната у нас просто добавя бита сметана към еспресо в по-голяма чаша. Някои наричат виенското кафе виенски меланж и вместо бита сметана към еспресото добавят млечна пяна. Други приготвят виенско кафе от еспресо и същото количество сгорещено мляко с млечна пяна за завършване на напитката. Трети добавят към еспресото малко гореща вода и завършват с бита сметана и щипка какао за украса.

Която и рецепта да ви е най-вкусна, можете да повторите удоволствието от нея и привечер – като просто използвате безкофеиново кафе.

Турско кафе – за утрините, в които имаме време и за гледане на кафе

Турското кафе е вторият фаворит на българина у дома. Дали това се дължи на факта, че може да съвмести гадаене на кафе или на факта, че почти всяко канче може да се превърне в джезве, не е важно. Важното е, че при всички положения денят ви ще започне магично с един кратък ритуал. Можете да кипнете три пъти кафето или да го варите на умерен огън и свалите от котлона, в който водата започне да се надига нагоре – рецепти за турско кафе има вероятно колкото и домакинства.

Ароматните пари от сваряващото се кафе ще се издигнат нагоре в джезвето и като танцьорки от „Хиляда и една нощ“ ще ви омаят с елегантния си танц. Ще се пренесете в чужди, екзотични земи, а ако сте смлели кафявите зърна много фино, ще получите и необходимата плътна утайка за гледане на кафе. Можете да добавите няколко зрънца кардамон и да превърнете турското кафе в арабско.

За прясно изпечено специално кафе 100% арабика, уреди и съвети как да го приготвяте, посетете Dabov Specialty Coffee.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com