X
 
 

Хомосексуалността е призната за законна в австралийския щат Нови Южен Уелс

1602 40
photo of Хомосексуалността е призната за законна в австралийския щат Нови Южен Уелс
Снимка: Getty Images/Guliver
Думата хомосексуалност е формирана от гръцката представка homo („еднакъв“) и латинския корен sex („секс“ или „пол“). Думата е изкована от австро-унгарския журналист и борец за човешки права Карл Мария Кертбени през 1868. „Хомосексуален“ пък е прилагателно, а „хомосексуалист“ – съществително.

Като термин хомосексуалност може да се използва за описание на сексуална ориентация, сексуален опит или самоопределяне. Някои отхвърлят термина като твърде сух, дълъг за произнасяне, на английски дори за клиничен и дехуманизираш, като една от причините е, че според тях той свежда хомосексуалните отношения ограничаващо до секса, но не отразява чисто романтичните чувства, емоционалността и т.н. Така в английски език се налагат термините гей и лесбийка, което е валидно в някаква степен и в България (специално в ЛГБТ общността), в случая заради тяхната конкретика. Първите им букви съответно присъстват в акронима ЛГБТ (още – ГЛБТ, където Б и Т се отнасят съответно до бисексуалните и транссексуалните). Други пък предпочитат вместо гей или лесбийка термина хомосексуален или дори пансексуален, предвид че биват възприемани от тях като категоризация на специфичната им сексуална ориентация повече, отколкото като маркер за принадлежност към ЛГБТ общността, като определена културна или социо-политическа група, с която те не се идентифицират, както е при предходните.

В българския език думата гей е съществително от мъжки род (един гей, гейове), но може да се използва и със синтактичната функция на определение (гей хора, гей мъже, гей жени, гей общност). Като синтактично определение гей обхваща не само хомосексуалните мъже, но твърде често и хомосексуалните жени, а в някои случаи се употребява и генерално за всички нехетеросексуални. В този смисъл, вместо прилагателното лесбийски (например лесбийска двойка) може да се използва „гей“ (гей двойка).

Въпреки че в миналото терминът хомосексуален е употребяван и в несексуален смисъл (например по отношение на девическите училища, тоест тук има значение на учащи от един (homo) пол (sex) ), поради включването с времето на значения за сексуалност в английски (иначе думата е с много стара употреба), днес думата се използва изключително за сексуално привличане и дори предните значения имат намалена употреба, тоест те са се архаизирали. Терминът „хомосоциален“ се използва за прояви, които не са специфично сексуални.

Папската държава е възстановена под името Ватикан

Държавата град Ватикан е най-малката суверенна държава в света – както по площ, така и по население. Площта ѝ е около 44 хектара...

В повечето демократични общества днес не съществуват възбрани върху хомосексуалните практики, над възрастта, която предполага взаимно съгласие за сексуалните актове. Все пак обществените настройки спрямо хомосексуалността варират през вековете от пълно отричане, през негласно толериране, към пълно приемане, с всички възможни степени между тях.

Съотношението между моралното осъждане на хомосексуалността и нейния легален статус е усложнено. Например, в Англия мъжеложството се счита за престъпление според средновековното каноническо право, поради позицията на Църквата. Въпреки това, преследването на това провинение постепенно отмира. Хомосексуализмът е официално забранен от Английския парламент през 19 век.

Преследването на неприкритите хомосексуални се среща в различни култури и идеологии. Въпреки че претендира за религиозна обосновка, избиването на хомосексуални в Нацистка Германия е един от съвременните примери за геноцид и гонения от система с расистка (а не религиозна) доктрина. В нацистките лагери и затвори са убити десетки хиляди хомосексуални (или набедени за такива) германци. Отделен, и вероятно много по-голям, е броят на загиналите хомосексуални евреи, цигани, поляци, инвалиди и други.

В прединдустриалните западни общества, хомосексуализмът се възприема от долната и горната класа, по-слабо от буржоата, за „неморален“. Със засилването на урбанизацията и обособяването на нуклеарното семейство, тези сексуални връзки биват осъждани и, в някои случаи, обявявани за незаконни.

Към 19 век, законодателствата позоваващи се на Френското гражданско право не съдържат забрани срещу хомосексуализма, докато онези, базирани на Британското право, имат „анти-содомитски“ закони. Екзекуциите по тях биват осъществявани до края на века.

Стотици студенти загиват на площад Тянанмън

Протестите на площад Тянанмън от 4 юни 1989 г., известни в Китай като Събитията от 4 юни, както и Клането на площад Тянанмън са серия с...

В началото на 20 век се заражда движението за гей-права, като едно от проявленията на движението за граждански права. То довежда до промени в общественото възприемане и медийното представяне на хомосексуалността.

Легализацията и законовата равнопоставеност на хомосексуалните отношения, наред с признаването на еднополовите бракове и гражданските съюзи, са едни от основните цели на гей-активизма.

В последните години, голям брой законодателства олекотяват или премахват разпоредби срещу хомосексуалното поведение, включително содомитски закони и закони забраняващи службата на хомосексуални хора в армията.

В България хомосексуалните отношения по взаимно съгласие между пълнолетни (18 г.) са декриминализирани през 1968 г. с приемането на нов Наказателен кодекс, в Унгария и Чехословакия – през 1961 г. В Англия и Уелс хомосексуализмът между пълнолетни лица (над 21 години) е разрешен през 1967 г., в Шотландия – през 1980 г., а в Северна Ирландия – през 1982 г.

В САЩ анти-содомитските закони са отменени с решение на Върховния съд през 2003 г.

Сингапур става независима от Великобритания държава

Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга, сингха (सिंह siṃha, „лъв“) и пура (पुर pura, „гра...

През ноември 2008 щатът Калифорния обявява за незаконно сключването на хомосексуални бракове. Впоследствие, през 2012 г. решението е счетено за противоконституционно.

В Китай няма специален закон срещу хомосексуализма, но хомосексуалните мъже често биват осъждани за хулиганство и наказвани със затвор.

В Индия, през 2009 г. Съдът на Ню Делхи отменя законовата разпоредба от 1861 г. (член 377 от Наказателния кодекс на Индия), който криминализира хомосексуалните отношения и наказва практикуващите ги с до 10 години затвор и глоба. През декември 2013 г., Върховният съд на Индия отменя това решение, с мотива, че въпросът трябва да бъде уреден от законодателната власт, а не от съда. След излизането на решението на съда, множество политически фигури, сред които Соня Ганди, председател на Индийския национален конгрес, изразяват разочарование от решението на съда и заявават готовност да инициират законодателна инициатива за отмяна на член 377.

В Япония няма закони срещу хомосексуалното поведение.

Смята се, че личности като Александър Велики, Платон, император Адриан, Вергилий, Леонардо да Винчи, Микеланджело и др. са поддържали еднополови връзки и/или сексуални контакти.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

40 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 34 Македонецъ преди 1 седмица Профил на трол?
  /30/ да пукат. Тамън 2 Врагове на Народа по малко. Пак е от полза.
 • Антимилиционер 34.1 Антимилиционер преди 1 седмица Профил на трол?
  Е, те пак цъфнали във форума /виж 31,32,33/ кухите милиционери!
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • годината е 1917 - държавата е съветска Русия 33 годината е 1917 - държавата е съветска Русия преди 1 седмица Профил на трол?
  1917 в съветска Русия табуто на еднополовата любов е премахнато c разпоредби в сексуалното законодателство: предоставя ce "пълнo сексуално самоопределение" c постановление - годишнината на октомврийската революция, е отпразнувана с лезбийски гейпарад с плакати:"Долу срама" - влязлo в широка употреба през лятото на 1918 г., когато няколко стотин представители на двата пола шеств виж още ›› али през Москва и Петроград напълно голи
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Литвиненко убит заради твърденията, че Путин е педофил 32 Литвиненко убит заради твърденията, че Путин е педофил преди 1 седмица Профил на трол?
  в своя статия в рускоезичен сайт Литвиненко писа, че руската Федерална служба за безопасност има видеокасети, показващи „Путин да прави секс с непълнолетни момчета“. Литвиненко дава за пример случая на площадa край Кремъл, когато Путин разговаря с малко момче, после вдига блузката му и го целуна по корема: „Никой не можеше да разбере защо президентът на Русия направо такова нещо' Самият Пуин то виж още ›› гава поясни, че момчето му сe видяло уязвимо и му заприличало на малко коте.Разследването на убийството на Литвиненко установи престъплението може да се свърже с Путин.В Хага ще го целуват надзирателите
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • в Москва до днес мумията на педераса Ленин е обект на всенародно поклонение 31 в Москва до днес мумията на педераса Ленин е обект на всенародно поклонение преди 1 седмица Профил на трол?
  Ленин е имал хомосексуални отношения с Григорий Зиновиев и Троцки(архива на Зиновиев) - любовни писма от Владимир Илич се говори за приятно прекараното време от двамата в колиба край езерото Разлив лятото на 1917 г. В друго писмо Ленин се кае за мимолетното си увлечение по мачото Троцки. Mногозначителни моменти от официозните мемоари за Илич – как той се възхищавал от красотата на един от сподвиж виж още ›› ниците си Бухарин, или друг случай, когато на гости у едно семейство и бил впечатлен от красотата на спящия им син в юношеска възраст - болшевиките легализират хомосексуалните действия в Съветска Русия и неприкрити хомосексуалисти влизат в ръководството и управлението на болшевишката държава. Съществува една не толкова експонирана от съветската историография личност, изключително близка с Ленин - френския комунист и поет, основателя на Френската комунистическа партия Анри Гилбо e ухажван от Ленин, както се ухажва девойка - последните 3 думи на умиращия Ленин ca: „Гилбо… Гилбо… Анри...” След смъртта на приятеля си Гилбо напуска Русия. A в Москва до днес мумията на педераса Ленин е обект на всенародно поклонение, което изумява зaпaдния човек - как е възможно паметници нa това дребно плешиво човече на средна възраст с вид на шушумига да красят центровете на руските градове
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мнение на Dr.Torao Tokuda 30 Мнение на Dr.Torao Tokuda преди 1 седмица Профил на трол?
  Неуважаеми еврейски тролове, дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара.. Успокойте топката и не се ядосвайте, че колкото сте отчаяно елементарни, ще вземете да пукнете от злоба и яд шекелници...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мнение на Dr.Torao Tokuda 29 Мнение на Dr.Torao Tokuda преди 1 седмица Профил на трол?
  Неуважаеми еврейски тролове, дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара.. Успокойте топката и не се ядосвайте, че колкото сте отчаяно елементарни, ще вземете да пукнете от злоба и яд шекелници...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мнение на Dr.Torao Tokuda 28 Мнение на Dr.Torao Tokuda преди 1 седмица Профил на трол?
  Неуважаеми еврейски тролове, дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара.. Успокойте топката и не се ядосвайте, че колкото сте отчаяно елементарни, ще вземете да пукнете от злоба и яд шекелници...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мнение на Dr.Torao Tokuda 27 Мнение на Dr.Torao Tokuda преди 1 седмица Профил на трол?
  Неуважаеми еврейски тролове, дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара.. Успокойте топката и не се ядосвайте, че колкото сте отчаяно елементарни, ще вземете да пукнете от злоба и яд шекелници...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мнение на Dr.Torao Tokuda 26 Мнение на Dr.Torao Tokuda преди 1 седмица Профил на трол?
  Неуважаеми еврейски тролове, дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара.. Успокойте топката и не се ядосвайте, че колкото сте отчаяно елементарни, ще вземете да пукнете от злоба и яд шекелници...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Мнение на Dr.Torao Tokuda 25 Мнение на Dr.Torao Tokuda преди 1 седмица Профил на трол?
  Неуважаеми еврейски тролове, дежурни в Актуално русофобни СОРОСпии Деби и Барбара.. Успокойте топката и не се ядосвайте, че колкото сте отчаяно елементарни, ще вземете да пукнете от злоба и яд шекелници...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
Последно в Актуално