Приключва битката при Никопол

23070
Приключва битката при Никопол

1877 г.

На 16 юли 1877 година приключва битката край Никопол, част от Руско-турската война. Това е втората битка, в която руските сили побеждават османската армия. Благодарение на тази победа се отваря възможност за настъпление на руските войски към Северна България.

В битката край Никопол участие взима Западният руски отряд. След успешния десант край река Дунав и превземането на Свищов, Западният руски отряд, под командването на генерал–лейтенант Николай Криденер, се насочва към Никопол. Целта е да се проправи път към Централна и Северна България. Западният руски отряд се състои от Армейски корпус IX. Той е в състав от 18 батальона, 24 ескадрона и 92 оръдия. Те се разделят на две колони, като дясната е под командването на генерал–майор Павел Лашкарев, а лявата е под командването на генерал-лейтенант Юрий Шилдер - Шулднер. Колоната на генерал-майор Лашкарев се разполага в района на село Въбел. Планът е основното нападение да се извърши от лявата колона на генерал-лейтенант Шилдер - Шулднер. Неговата войска се разполага на територията между река Вит и река Осъм. По този начин те се намират точно срещу противниковите сили, които са на десния бряг на река Осъм.

Превзета е Бастилията

На 14 юли 1789 година се извършва щурмуването на Бастилията. Тази обсада поставя начало на Френската революция. Средновековната крепост...

Османската войска край Никопол е под командването на Хасан паша. Тя се състои от близо 8500 войника и 17 батареи. Целта на Хасан паша е да укрепи Никопол и да не допуска превземането на града. Той изгражда отбранителна линия, която се намира западно от района на село Муселиево. Линията образува полукръг около града и се смята, че ще спира настъплението на руските войски. Главната отбранителна линия е разположена във високите части на града, като е заобиколена с ровове и окопи. Османската армия е сигурна в своята победа и смята, че ще се справи с руската войска. Решаващата битка започва в ранните сутрешни часове на 15 юли. Тогава части от лява колона настъпва срещу османските сили, които са на десния бряг на река Осъм. Води се ожесточена битка, като привечер руските войски превземат предмостовата позиция край село Муселиево. По този начин е прекъснат пътят за отстъпление на османската армия към Плевен. С настъпването на нощта, руската войска плътно е обградила Никопол. Руската армия е успяла да овладее предната отбранителна линия, както и две от редутите на главната отбранителна линия. През нощта следва артилерийска стрелба, при която се разрушава голяма част от крепостната стена на Никопол.

В утрото на 16 юли, османската армия е деморализирана и се предава. Пленени са около 7000 войници. Руските войски взимат над 10 000 пушки, 113 оръдия, боеприпаси и други. Жертвите, които османската армия дава в тази битка са над 1300. Победата край Никопол осигурява по-добро разположение на руските войски. По този начин се отваря сигурен път към централните и северните части на България. Това е добра възможност, която допринася за развитието на Руско-турската война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com