Роден е Доминик Вияр, френски ботаник

2593
Роден е Доминик Вияр, френски ботаник
Снимка: iStock/Guliver

Доминик Вияр е роден през 1745 година във Льо Ноайер, село във Френските Алпи. След смъртта на баща му, майка му го изпраща в Гап, за да чиракува при местен юрист. Там Вияр по случайност се запознава с няколко медицински книги. През 1761 година майка му го жени за заможно момиче от съседно село, което е останало без родители, като от брака им се раждат пет деца.

През 1766 година Доминик Вияр се запознава с абата Доминик Ше, любител ботаник, който го запознава по-сериозно с ботаниката и с работите на Карл Линей. В края на 60-те години Вияр отива да учи медицина в Гренобълския университет. През 1775-1776 година участва в геоложка експедиция в Дофине, ръководена от Жан-Етиен Гетар, който на следващата година го отвежда в Париж и го запознава с водещите френски ботаници и медици на епохата.

Роден е Димитър Димов, български писател

Димитър Димов е роден на 25 юни 1909 г. в град Ловеч, а детството му минава в бащината къща в Дупница. Майката на Димов – Веса Х...

През 1778 година Вияр получава докторска степен във Валанс и е назначен за ръководител на ботаническата градина в Гренобъл. През следващите години продължава да се занимава както с ботаника, така и с медицина. Сред пациентите му е Жан-Батист Бернадот, който по-късно става крал на Швеция под името Карл XIV. Между 1786 и 1789 година той публикува основния си труд „История на растенията в Дофине“ („Histoire des plantes du Dauphiné“), в който описва повече от 2700 вида.

След началото на Френската революция през 1789 година Доминик Вияр е освободен от службите си в Гренобъл. През 1805 година оглавява катедрата по ботаника в медицинското училище в Страсбург, където живее до края на живота си през 1815 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Родена е Христина Морфова
Родена е Христина Морфова

На 24 април 1887 е родена Христина Василева Морфова е българска оперна певица, сопрано, работила дълго време в Чехословакия. Гласът ѝ обхваща...