X
 
 

В Монреал е подписан Протокол за защита на озоновия слой

1255 2
photo of В Монреал е подписан Протокол за защита на озоновия слой
Снимка: iStock
В атмосферата се съдържат вещества, които разграждат озона, както естествено създавани в природата, така и появили се в резултат от човешката дейност. Намаляването на изхвърлянето на най-разпространения клас от тези химически вещества – хлорвъглеводороди, започва с приемането на Монреалския Протокол за защита на озоновия слой на 16 септември 1987. Преди обаче да започне разграждането на вредните вещества, трябва да мине определен период от време, за да се забележат резултатите. Майкъл Нючърч, специалист по химическия състав на атмосферата в Алабамския университет в Хантсвол, коментира обаче, че положителният резултат е наблюдаван само в горните слоеве на атмосферата, където са съсредоточени по-малко от 20% от озона. Той подчертава, че има забавяне на разрушаването на озоновия слой, но не е забелязан какъвто и да било процес на възстановяване, и ще изминат 40 – 50 години, преди той да се възстанови до нивото, когато започна неговото разрушаване.

Въпреки това Нючърч и редица независими инспектори отбелязват, че това откритие е повратен момент по пътя на възстановяването на вредите, нанесени от човека на атмосферата.

Чепеларе е обявен за град

Чепелааре е град и известен зимен курорт в Южна България. Намира се в област Смолян, на главния път Пловдив – Смолян, на около 75...

Появата на убедителни доказателства за ползата на наложената забрана говори, че е важно да се наложат мерки за дълготрайната защита на околната среда, заявява Марио Молина, експерт по озона в Масачузетския технически университет. През 1995 г. Молина получава Нобелова награда за това, че 29 години по-рано е предвидил опасността, която представляват хлорвъглеводородите за атмосферата.

Резултатите са потвърдени и от два независими прибора, монтирани на орбитални спътници на НАСА. Анализирайки данните от спътника, получени през последните 20 години, учените достигнали до извода, че в най-високата част на атмосферата през 1997 г. е започнало забавяне на процеса на разрушаване на озона и едновременно с това се е забавило и образуването на вредния хлор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • 100 години преди това - България през 1887г 2 100 години преди това - България през 1887г преди 1 месец Профил на трол?
    Каулбарс скъсва дипломатическите отношения на Русия с България(статута на КняжествоБългария е на руска губерния , а не на самостоятелна държава :1. суспендирането на Търновската конституция 2. Последователно руски офицери Казимир Ернрот и Леонид Соболев са министър-председатели на България - ако бяха Английски лорд или Френски граф русия щеше да бълва за зловещото заробване на България о виж още ›› т Запада - Последвалите събития в България доказват несъвместимостта на нашите национални интереси с руския Балкански проект – русия единствена е против Съединението и иска да смени Българския княз с руски ибрикчия) - Тричленна делегация от ВНС започва обиколка на европейските столици за нов български княз Не са допуснати в Петербург . Фердинанд Кобургготски е от управляващата Англия и до днес фамилия - Представители на Регентството преговарят в Цариград .Условията на Русия за руски контрол на военното министерство, избиране на ново ВНС и княз Мингрели са отхвърлени – Бунтове на офицери от гарнизоните в Силистра и Русе инспирирани от русия – Австро-Унгария се присъединява към сключеното месец по-рано англо-италианско споразумение за запазване целостта на България от руски посегателства – Българският парламент избира Фердинанд Сакскобургготски - Англия и Австро-Унгария отхвърлят руското предложение за назначаване на бившия военен министър генерал Ернрот за руски наместник в България - Австро-Унгария, Италия и Великобритания поддържат правителството на Стамболов – Русия струпва войски по границите на Галиция и Полша, а руският посланик във Виена уверява, че русия няма да употребява сила по отношение на България - След руска нота султанът обявява Фердинанд за незаконен. Целта на русия е князът да бъде принуден като АлександърБатенберг да абдикира и да бъде избран послушния на русия княз Мингрели , но Средиземноморската антанта, блокира руския план.
  •   патерица за ‘’освободителката’’ 1 патерица за ‘’освободителката’’ преди 1 месец Профил на трол?
    навръх Кръстовден 1810г. Свищов преживява най-тежкия момент от своята 2000-годишна история. В поредната Руско-турска война руските войски след превземането на Свищов изпепеляват цветущия богат български град - голямо търговско пристанище на Дунав . Крепостта е взривена. Изгорени са и 2-те големи православни църкви.От 9-те(ДЕВЕТ!!!!) православни метоха(това са средищата за образование, култура, виж още ›› на активен социален живот) остава само метоха на Хилендарския манастир Останалите в гроба Св.мощи на Св.Дамаскин Габровски, свещеномъченик Свищовски – проигумен на Хилендарския манастир са отнесени от руската армия, а руския генерал нарежда населението на Свищов да се изсели отсреща във Влашко и лодките да се потопят, за да не могат да се върнат обратно - изглеждало, че изгарянето на града е краят на Свищов! Но зимата 1810 Дунавът замръзва. По леда свищовлиите се завръщат в своя град, от който е останала само пепел. Но, вместо да проливат сълзи, те се залавят за работа с прочутата си свищовска предприемчивост. Отиват на своите необрани лозя, затрупани със сняг. Откриват, че от снега гроздето, което някога се е изнасяло и в Цариград, и в Солун, е станало още по-сладко. Точно към Рождество Христово времето се затопля, снегът се стопява и става възможно гроздето да се обере. Свищовлиите го продават и с парите започват възстановяването на града. Като птицата Феникс Свищов буквално възкръсва от пепелта и Свищов отново става един от най-многолюдните градове по Дунава. Пак на 14 септември, но през 1812 г., завърналите се от Дунава руски войски опожаряват своя град – Москва, поради приближаването на армията на Наполеон Бонапарт. Оттам нататък Свищов и свищовлиите играят ключова роля в българското образование, църковните борби, националното освобождение и създаването на Третата българска държава. Но споменът от изгарянето на Свищов от руската армия на Кръстовден 1810 остава жив. През 1829 г. Руската армия на ген. Дибич отново изгаря Свищов. Този път е унищожена половината от града. На бежанците от този пожар влашкият княз дава земя. Така възниква румънският град Александрия, основан от свищовските бежанци. Пътят от Зимнич към него и по-нататък към гр. Брашов е наречен „Свищовският път“. Този път е водел към Европа! Остава жив и споменът за ролята на лозята, помогнали за свищовското възкресение! Затова свищовският фестивал на виното в седмицата около Кръстовден, възстановен след началото на демократизацията на България, е наречен „Свищовски лозници” - НЕСЛУЧАЙНА Е ГАВРАТА С КИЧОЗНИЯ ПАМЕТНИК НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР С РАЗМЕРИ НА ПЛОВДИВДИСКИЯ АЛЬОША
Последно в Актуално