Експерт: Температурите по света се повишават скоростно, у нас климатичната култура е на по-ниско ниво

5668
Експерт: Температурите по света се повишават скоростно, у нас климатичната култура е на по-ниско ниво
Снимка: iStock

Температурите влияят на всички отрасли на икономиката и са най-важният климатичен елемент, по който Световната метеорологична организация разглежда като показател за настъпилите промени на климата на дадено място и в глобален аспект. Световната метеорологична организация възприема оформянето на климата за един 30-годишен период. Това обясни на специална пресконференция на пресклуб "Климатека" климатологът д-р Симеон Матев.

В глобален аспект 2021 година е с 0,46 градуса по-топла от обичайното. Спрямо предишни по-топли години 2020 не е от най-топлите, но оформя видимо плато от тенденцията на години с наднормени температури. 

 

През последните 21 години почти всички години са наднормени - тенденцията е ясна - температурите по света се повишават скоростно, а последното десетилетия е най-топлото в историята.

В световен мащаб последните 44 години са с наднормени температурите, т.е. тенденцията датира от 1977 година. Сега всяка година е малко или повече наднормена спрямо цялата норма за ХХ век и аномалията се поддържа устойчиво.

Според заключенията на най-новия доклад на IPCC (Междуправителствена експертна група по климатични промени), екстремните явления освен, че зачестяват, се проявяват и с по-голяма интензивност в следствие на климатичните промени.

Последствията от глобалното затопляне и климатичните промени се отразяват на човечеството по целия свят – по-чести пожари, екстремни явления, като интензивни валежи, градушки, засушавания, топене на ледената покривка, горещи вълни. 

Д-р Матев уточни, че не са толкова важни самите превишения като стойност, а самата тенденция към по-висок темп на повишаване на глобалните температури. 

Климатът винаги се е променял, той не е константа, но скоростта, с която в момента се повишават температурите е безпрецедентна.

98% от учените занимаващи с климатология са на мнение, че човекът и неговата дейност имат принос в глобалното затопляне по някакъв начин. Този принос е трудно да бъде изчислен, но използването на природните ресурси е факт, който влия върху климата.

 

По-топлата атмосфера е предпоставка за по-високо съдържание влага, която дава повече мощ на бурите, по-интензивни валежи, силни ветрове и градушки. Така те се стоварват с по-голяма сила и нанасят щети за милиарди.

Наводнението в Германия е следствие от по-високите глобални температури, които увеличават 150 пъти възможността за случването на тези събития.

Ситуацията в България

През последните 5 години в България са отбелязани най-високите средни температури през зимата, пролетта, есента и годишни за 60-годишен период (1961 – 2020 г.). Най-топлите лета до момента са регистрирани през 2007 г. във варна и през 2012 г. в София и Пловдив.

 

Средногодишните температури за периода 1991 – 2020 г. спрямо периода 1961 – 1990 г. са се повишили с 1,1 °С в София, с 0,8 °С в Пловдив и с 0,9 °С във Варна.

Най-високите температури у нас са отбелязани след 2007 г., а най-ниски средни годишни и сезонни температури са отбелязани в по-студения период 1961 – 1990 г.:

Всички най-ниски стойности са отбелязани през този период, като те са сравнително равномерно разпределени през трите десетилетия.

Най-високите стойности на температурите у нас са регистрирани през последното десетилетие на периода.

 

Какво може да направим?

На местно ниво по-рядкото ползване на автомобили и ходенето пеша макар и бавно допринася за борбата с климатичните промени. От полза може да бъде и намаляването на температурата в жилищата. Дори, ако я понижим с половин градус може да спестим природен ресурс. 

В България климатичната култура е на по-ниско ниво от това в някои европейски страни. За това значение има ниската осъзнатост на проблемите, свързани с климата. Хората знаят, че те съществуват, но не достатъчно осъзнават какво е проявлението на климатичните промени. Не разбират в същина какви са причините и последиците за тях. 

Необходими са повече образователни мероприятия и активности. В училищните програми темата присъства, но е поднесена по такъв начин, че по-скоро отблъсква децата, отколкото да ги приобщава към проблематиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com