Визия за Зелена София - възможно ли е столицата да подобри екологичните си показатели

4005
Визия за Зелена София - възможно ли е столицата да подобри екологичните си показатели
Снимка: iStock

Каква е връзката между архитектурата и основните екологични показатели? Може ли София отново да бъде наричана "Зелена" столица. На тези въпроси на Actualno.com отговаря аpxитeĸт Beceлин Beceлинoв, автор в Климатека. Арх. Веселинов е сертифициран дизайнер на пасивни сгради ĸъм “Инcтитyтa зa пасивни сгради” в Дapмщaд, Гepмaния. Завършил е специалност “Архитектура” в Университета по архитектура, строителство и геодезия в гр. София. Стипендиант е към нeмcĸaтa Фeдepaлнa фoндaция зa oĸoлнa cpeдa (DBU) на тeмa: “Πacивни cгpaди oт ecтecтвeни материали”. Πрез 2009 г. е победител в най-големия световен международен студентски ĸoнĸypc за устойчива архитектура, организиран от компанията “Сен-Гобен”. Има над 10 години опит като упpaвитeл в мeждyнapoднa ĸoмпaния c eĸип oт 60+ дyши, paзpaбoтвaщa пpoeĸти и peшeния в oблacттa нa мoдyлнo и ycтoйчивo cтpoитeлcтвo. Понастоящем разработва пpoeĸти в сферата на природосъобразната apxитeĸтypa. 

Архитектура и основни екологични показатели

Природосъобразната архитектура оказва значително влияние върху различните екологични показатели в градската среда.

Още: Зелена и здравословна столица: Връзката между архитектура и екология в развитието на София

Чистота на въздуха

Градското планиране има водещ принос за циркулацията и чистотата на въздуха, ако сградите се планират спрямо преобладаващата посока на ветрове и въздушни течения. Използването на климатично-неутрални строителни материали с ниско количество на въглеродни емисии също помага за цялостното качество на въздуха. Чистотата на интериорния въздух може да бъде контролира и чрез подходяща вентилационна система с въздушни филтри. Зелените площ с висока растителност, озеленените покриви и фасади също допринасят за чистотата на въздуха, абсорбирайки вредни емисии, замърсители и прахови частици.

Температура на въздуха

Екологичната архитектура акцентира върху енергийно-ефективен дизайн и прилагане на „пасивни“ соларни принципи, вкл. градоустройствено планиране, правилна ориентация на сградата, подходяща топлоизолация, слънцезащита, материали притежаващи термална маса и т.н., които помагат за регулиране на интериорните температури и респ. спестяване на енергия и финанси, както и намаляване на ефекти на градския топлинен „остров“. За последните 145 г. температурата в централните части на София се е повишила с приблизително 4 °C и намаляването на топлинния „остров“ е много важно, заради гъстотата на застрояване в града.

Още: Първата нискоемисионна зона за автомобили - да очакваме ли по-чист въздух в София?

Какво е градски остров на топлина и как влияе на хората? (СНИМКИ)

Зелени площи

Озеленяването в градовете (паркове, междублокови и дворни озеленени пространства, вътрешни дворове, покривни градини, фасадно озеленяване и т.н.) допринася за подобряване качеството на градския микроклимат, здравето на жителите, подобряване на биоразнообразието, възможност за отдих и пълноценна почивка и възстановяване.

Още: Инвазивната азола - да се унищожи или може да се използва? (СНИМКИ)

Снимка: iStock

Енергийна ефективност

Енергийно-ефективните сгради и сградно интегрираните ВЕИ допринасят за по-ниска консумация на енергия и намалени вредни емисии. В резултат се намалява замърсяването, свързано с производството на енергия за ел. нужди, отопление и охлаждане и се подобрява качеството на въздуха.

Екологични системи 

Още: Октомври 2023 г. - петият пореден рекордно топъл месец (ГРАФИКИ)

Водните ресурси и биоразнообразието (растителни и животински видове) също допринасят за по-здравословна среда на живот и намаляване на ефекта на „топлинния остров“.

Основни предизвикателства в екологичността на архитектурата в столицата

Съвременните екологични предизвикателства в архитектурата на големите български градове са сходни и са свързани с градското планиране, архитектурата и строителството, енергийната ефективност, шумовото замърсяване, транспорта, озеленяването и екосистемите, енергетиката, отпадъците.

Градско планиране

Още: Ще изчезнат ли последните два микроледника в България?

Предизвикателствата в големите градове в България, и в частност в София са свързани с непланираното градско разрастване, недостатъчно ослънчаване и отстояния между сградите, липса на циркулация и движение на въздуха между сградите, недостатъчни зелени площи, неудобно транспортни връзки, неактуализирани или неразработени градски устройствени планове или разработени общи устройствени планове без цялостна визия и единен стил. Неправилното градоустройство допринася за повишената консумация на енергия, влошено човешко здраве и градска екология.

Снимка: iStock

Визия за бъдещето: Прилагане на „устойчиви“ решения за градоустройствено планиране при проектирането на нови градски зони и осъвременяването на съществуващата урбанизирана тъкан в духа на времето – в планиран, цялостен, единен характер на застрояването и стилистика, спрямо културния и архитектурен контекст на средата, с необходимите минимални отстояния между сградите, градски зони със смесен характер и функция, благоприятстващи здравословно съществуване, създаване на пешеходни и озеленени зони, удобно транспортни връзки, насърчаване на пешеходен и велосипеден транспорт.

Снимка: iStock

Архитектура и строителство

Общоприетите съвременни строителни практики често пъти не залагат на екологична и „устойчива“ архитектура, което води енергийно-неефективни сгради, прекомерна употреба на неекологични материали, които генерират много високо ниво на вредни емисии и нерециклируеми отпадъци.

Още: Как концепцията за идентичността би могла да е свързана с осъществяването на Зелената сделка?

Снимка: iStock

Визия за бъдещето: Прилагането на принципите на „зелената“ архитектура за соларен и био-климатичен дизайн, енергийна-ефективност, използване на екологични, природосъобразни, локални естествени материали – както и контрол върху тяхното коректно изпълнение и приложение в рамките на строителния процес, сградно-интегрираните ВЕИ, както и „устойчиви“ строителни методи и техники като например модулното префабрицирано строителство, както и подходящото реновиране на съществуващи сгради могат да окажат сериозно въздействие върху цялостната екология в градската среда.

Снимка: iStock

Енергийна ефективност

Още: Климатични промени: Как ще повлияят на условията за отглеждане на царевица у нас?

Множеството от съществуващите сгради в големите градове не са енергийно-ефективни, което води до увеличена консумация на енергия, високи енергийни разходи и отрицателно въздействие върху природата и човешкото здраве. Използването на енергийно-ефективни принципи и решения, строителни материали с минимален или отрицателен въглероден отпечатък, сградно-интегрирани ВЕИ при санирането на съществуващи сгради и проектирането на нови сгради са от изключителна важност за грижата за заобикалящата ни среда и намалява на вредните емисии.

Снимка: iStock

Визия за бъдещето: Енергийна ефективност и енергийна автономност от фосилни горива: необходимото икономическо и екологично решение за намаляване на климатичните промени и повишаване качеството на живот и комфорт.

Добрата новина във връзка със строителството на нови сгради е, че от 01.01.2024 година влиза в сила член от наредбата за енергийна-ефективност, задължаващи всички нови сгради да бъдат ниско-енергийно с близко до нулево потребление на енергия, включително използване на сградно-интегрирани ВЕИ.

Друга важна тема са панелните комплекси – те са около 19 хиляди на брой в големите български градове – в тях има около 900 хиляди апартаменти, обитавани от почти 2 милиона българи и респективно подлежат на спешно саниране, като само около 10% от тях са реновирани до момента. Голяма част от панелните жилища се намират именно в столицата на България.

Още: България е сред страните в Европа с най-рязко нарастване на случаите на екстремно време

Санирането на панелните сграда би следвало да включи обследване на конструкцията и инсталациите (Електро, ВиК: водоснабдяване и канализация, ОВК: отопление, вентилация и климатизация, вертикални комуникации и т.н.) и цялостна концепция за:

  • цялостен архитектурния облик, включително добавяне на архитектурни елементи (открити/закрити тераси и/или допълнителни помещения и/или помещения на покрива на сградите), цветово решение, озеленяване (покривно, междублоково) и т.н.;
  • енергийната-ефективност, включително планиране на фасадна топлоизолационна система до ниво на всеки детайл и избор на материали и системи, възпрепятстващи появата на кондензирали водни пари и плесени, вкл. и във връзка с детайлите за подновяване на дограма, при възможност: използване на вентилационни системи и сградно-интегрирани ВЕИ. Качеството на изпълнението и контрола на процеса е от изключителна важност. Необходими са данъчни облекчения и удобни финансови механизми и подпомагане, благоприятстващи санирането като една добра инвестиция предвид настоящето и бъдещо увеличение на цените за фосилни горива и електроенергия.

Шумово замърсяване

Градските зони често се характеризират със шумово замърсяване, което има отрицателни ефекти върху здравето и комфортна на жителите, а както вече уточнихме – шумово замърсяване в София вече надвишава допустимите размери.

Снимка: iStock

Още: Каква е връзката между глобалното затопляне и домашното насилие

Визия за бъдещето: Решението се състои в разработването на стратегии за намаляване на шума в градоустройственото планиране и архитектура, вкл. дизайн на звукови бариери и озеленяване (особено в близост до градски магистрали и високоскоростни пътища), използване на звукопоглъщащи, акустични материали и създаване на буферни озеленени зони, както и смесени зони за балансиране на източниците на шум.

Снимка: iStock

Транспорт

Неправилно планираната транспортна инфраструктура с недобри взаимовръзки и използването основно на лични автомобили увеличават пътния трафик, задръстванията, замърсяването на въздуха и потреблението на енергия.

Снимка: iStock

Визия за бъдещето: Приоритизирането и подобряването на екологичния обществен транспорт в разнообразните му форми, създаване на адекватни вело- и пешеходни алеи, може да намалят значително използването на автомобили. Необходимо са буферни безплатни паркинги в близост до метростанции и големи инфраструктурни обекти (решение, което впрочем беше прието в края на м. Ноември от столичната администрация), осигуряване на подземни паркинги (вкл. за живущи в квартали), ограничаване на трафика в централни градски части, насърчаване използването на електрически автомобили, както и стратегии за управление на трафика.

Снимка: iStock

Озеленяване и екосистеми

Урбанизирането води до намаляване на зелените площи, много от които са застроени през последните години (включително и части от градски паркове), негативно въздействие върху биоразнообразието и цялостното здраве на жителите.

Визия за бъдещето: От една от най-зелените европейски столици преди 50 години, през 2009 година София получава званието „най-малко зелена столица“ заради презастрояването, изсичането на дървета и унищожаването на зелени площи, както и безстопанственото отношение на институции и граждани.

Снимка: iStock

Предизвикателството се състои в интегрирането на зелените площи в градската тъкан, включително възстановяване на зелени клинове и възможност за планиране на нови зелени връзки със заобикалящите планини, паркове, озеленени покриви (например в панелни комплекси), градинки, фасадно озеленяване, улично/булевардно озеленяване, градско земеделие,с цел подобряване качеството на живот и екологичния баланс, както и стимулиране на доброволчески труд за поддържането и облагородяването на зелени системи и междублокови пространства и градини.

Необходимо е задълбочено проучване на възможностите за интегриране на реките в града и тяхното облагородяване, както и използването на източниците на минерална вода.

Енергетика

Използването на традиционни енергийни източници и неефективни методи за производство на енергия допринасят за високите емисии на въглерод и понижено човешко здраве.

Визия за бъдещето: Мащабни проекти за алтернативни източници на енергия са ключът към разширяване на екологичния дял в енергийния микс Сградно-интегрирани ВЕИ (фотоволтаични панели за производство на електроенергия, соларни колектори за битова гореща вода, термопомпи и т.н.) са ключът към енергийна автономност и независимост, вкл. и условия на екстремни климатични явления, както наблюдаваме напоследък в България, в условия на бедствия и аварии, както и към оптимизиране на финансовите разходи за електро и топлоенергия.

Снимка: iStock

Отпадъци

Отпадъци: градовете генерират огромни количества отпадъци и неправилното им управление вреди на природата.

Визия за бъдещето: В град София се генерират около 25% от общия обем отпадъци в страната. Необходими са програми за намаляване на отпадъците, използване на биоразградими строителни материали с минимален екологичен отпечатък, разделно събиране, рециклиране на отпадъци, локално компостиране на биологични отпадъци и т.н.

Добри екологични практики 

  • Създаването на редица индивидуални еко общности, родови имения и селища, както и образователни инициативи и сдружения с нестопанска цел
  • Планирането и изграждането на „пасивни“ сгради, с високи нива на енергийна-ефективност е заложено в държавните наредби за строителство и архитектура и предстои да бъде обичайна практика
  • Строителство с естествени и екологични строителни материали се радва на сериозен интерес и бележи много висок растеж
  • интегрирането на ВЕИ в сгради се осъществява понастоящем чрез олекотени административни процедури
  • налице е потенциал за качествено саниране на панелни жилищни сгради, вкл. възможност за обучение и образование по темата

Понастоящем София е по средата на статистиката за „зелени“ столици в Европа, но добрата новина, че кандидатурата на града за „Европейска Зелен Столица“ за 2023 е на 4-то място за амбицията на града да опазва и увеличава зелените площи, да осигури 100% „чист“ градски транспорт, да интегрира реките и да подобри велосипедната инфраструктура, така че да се надяваме, че най-доброто предстои и всички ще гледаме в посоката София отново да бъде водеща „зелена“ столица в Европа и света.

София в културно отношение би била град на толерантността и единственото, в чийто малък градски център, на една ръка разстояние, може да се чуят едновременно песнопения от православна и католическа църква, джамия, синагога и всеки столичанин, чието сърце е подвижен храм.

Още: Как дълбочинните океански течения регулират климата на планетата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КЛИМАТ:

Може ли завод в океана за улавяне на въглерод да помогне за спасяването на света?

Ел Ниньо ще се обърне в Ла Ниня. Тази година може да се окаже най-горещата в историята

Следата "Ковачки": "Топлофикация София" е можела да спести 200 млн. лв. за 6 години

Работниците по света са все по-застрашени заради климатичните промени

Учени разкриха механизма за покачването на морското ниво

Мащабна акция разкри чудовищно изсичане на гори в Индонезия, Малайзия и Нова Гвинея

Коя страна може да се похвали с най-голямата геотермална система в Европа?

Климатичните разходи заплашват да доведат редица развиващи се държави до фалит

Светът бележи пореден рекордно горещ месец през март

Как сушата в Панамския канал може да застраши глобалната верига на доставки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com