Как изглежда Юпитер в естествени цветове

8464
Как изглежда Юпитер в естествени цветове
Снимка: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS / Björn Jónsson

Космическият апарат Juno („Юнона“)  на НАСА изпрати още едно зашеметяващо изображение на Юпитер, показващо как изглежда планетата в естествени цветове.

По време на поредното прелитане на Юпитер Juno е бил на височина 5300 км над планетата и се е движел със скорост 209 хиляди км/ч. Използвайки своя инструмент JunoCam, космическият апарат е направил спиращи дъха нови изображения на газовия гигант и ги е изпратил на Земята.

До тези снимки имат достъп много учени любители и софтуерният инженер Бьорн Йонсон се е възползвал от тази възможност, за да обработи някои от тях. Йонсон се е постарал да покаже приблизителните цветове, които човешкото око ще види от позицията на космическия апарат Juno.

NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Björn Jónsson

След това програмистът обработил друго изображение, за да даде на Юпитер по-наситени и контрастни цветове. Благодарение на тази обработка на изображението фините характеристики на горната атмосфера на газовия гигант станали по-ясни. Различните цветове на изображението показват различния химичен състав на атмосферата на планетата гигант. Изображенията също така показват триизмерната природа на големите атмосферни вихри и по-малките облаци, които се образуват в горните слоеве на атмосфера на Юпитер.

От 2016 г. космическият кораб Juno изучава петата планета от Слънцето и най-голямата планета в Слънчевата система. Благодарение на изображенията на апарата учените са успели да научат много повече за случващото се в атмосферата на гиганта. Нито един от предишните космически апарати не е обикалял толкова близо до Юпитер и това е една от особеностите на Juno.

НАСА публикува новите изображения на Юпитер само дни след като космическият телескоп „Джеймс Уеб“ засне зашеметяващи полярни сияния на северния и южния полюс на Юпитер. Когато Юпитер се върти, неговото магнитно поле взаимодейства със слънчевите частици и там се появяват полярни сияния точно както на Земята.

NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team; image processing by Judy Schmidt

По-рано Juno засне удивителните метеорологични явления на Юпитер. При своето 43-то прелитане покрай Юпитер и с помощта на инструмента JunoCam апаратът е уловил невероятни атмосферни бури – подобни на ураган спирални ветрове, близо до Северния полюс на Юпитер. Сега учените се опитват да разберат какво кара тези атмосферни бури да придобиват такава форма и цвят.

Бурите около Северния полюс на Юпитер, заснети от мисията Juno на НАСА по време на нейното прелитане през юли 2022 г. NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS Image processing by Brian Swift

Учените смятат, че разбирането как се формират тези мощни атмосферни бури е ключът към разбирането какво се случва в атмосферата на Юпитер. Освен това по този начин може да се разбере как се движат облаците и да се получи нова информация за техния химичен състав, който е причината за тези и други атмосферни явления на планетата.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Луната в цвят, каквато не сте я виждали (СНИМКА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

Силна магнитна буря в близките дни - в кой ден ще се случи?

Руската космическа ракета „Ангара-А5“ излетя успешно след два отменени опита (ВИДЕО)

Търсят ги в ЦЕРН: НЛО дошли на Земята през други измерения, твърди учен от Харвард

Луната буквално се е обърнала отвътре

Ускореното разширяване на Вселената "се забавя в последно време"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com