Адвокат на Атанас Бобоков се възмути от Спецпрокуратурата и Спецсъда

3914
Адвокат на Атанас Бобоков се възмути от Спецпрокуратурата и Спецсъда
Снимка: БГНЕС

"Конкретен повод да напиша това писмо е делото и обвиненията срещу братя Бобокови и конкретно задържането на господин Атанас Бобоков. Имам пълното основание да твърдя, че това дело по много страшен начин разкрива горчивата истина, че органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки без всякакви доказателства на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия пред очите на цялото общество, бизнес, който дава реален продукт на световно ниво, бизнес, който дава препитание на хиляди хора и който осигурява реални постъпления в държавния бюджет". Това е основата на писмо до медиите на адвокат Илиан Василев, който защитава Атанас Бобоков.

Братя Бобокови бяха арестувани след операция на Специализираната прокуратура - защото са част от организирана престъпна група, според държавното обвинение. Точното обвинение е по чл. 93, т. 20 от Наказателния кодекс ("Организирана престъпна група" е структурирано трайно сдружение на три или повече лица с цел да вършат съгласувано в страната или чужбина престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода повече от три години. Сдружението е структурирано и без наличие на формално разпределение на функциите между участниците, продължителност на участието или развита структура).

Атанас Бобоков се отказва от поста изпълнителен директор в „Монбат”

Бизнесменът Атанас Бобоков обяви, че се оттегля от поста изпълнителен директор на компанията за акумулатори „Монбат” АД. То...

Според адвоката обаче, обвинението е съшито с бели конци и на юридическа основа няма никакво основание. Той твърди, че според постановлението на Спецпрокуратурата Бобоков е задържан, защото е част от организирана престъпна група в неустановен период (не е известно кога се е сформирала групата), а групата е създадена "с користна цел". Друго няма в обвинението, казва Василев.

"Липсват елементи от състава на престъплението, а по отношение на други елементи от състава, обвинението е толкова неясно формулирано,че не дава възможност на съда да обсъди наличието на достатъчното данни,обосноваващи подозрение за вина. В диспозитива липсва обвинително твърдение, че визираната група лица е била създадена,за да върши каквито и да са престъпления, съгласно легалната дефиниция на понятието „организирана престъпна група“ по чл. 93 т. 20 от НК. Именно за това обвинението е за несъставомерно деяние и същото е до такава степен негодно,че изобщо не може да обоснове искане за каквато и да е мярка за процесуална принуда. Тук не сме в хипотезата на така нареченото „работно обвинение“, тъй като работните обвинения все пак покриват някакъв престъпен състав, а в хода на делото подлежат на конкретизиране, с оглед допълнително събрани доказателства", уточнява юристът. И добавя: "В същата връзка следва да се отчете и липсата в диспозитива на обвинително твърдение за създаване на групата да върши не какви да е престъпления, а такива,наказуеми повече от три години лишаване от свобода. Тази липса също елиминира възможността съдът да обсъжда обосновано предположение, защото самата прокуратура го е поставила в невъзможност да се произнесе в законови рамки. Отново съдът се поставя от прокуратурата в абсурдната и крайно неприемлива ситуация, сам да си формулира обвинението и да се произнася по диспозитив, който по делото не съществува. Ако някой смята,че това е законово допустимо, от това следва,че специализираната прокуратура е абсолютно излишна институция и съдът сам може да изпълнява функциите и на обвинител, и на арбитър".

"Следващият порок на обвинението е свързан с „трайността“ на съществуване на групата. Обвинението визира период от неустановена дата до конкретна дата през м. май 2020 год. След като самата прокуратура твърди,че началната дата е неустановена, няма как да се обоснове извод за трайност, защото периодът може да е и много дълъг, но със същата степен на вероятност може и да е незначителен. Тук проблемът не е просто формален, тъй като обвиненият зам.-министър от няколко седмици е работил в съответния ресор, а пък другото служебно лице Савов от РИОСВ Плевен, по това време е бил вече отстранен. Тези времеви разминавания не се отричат и от самата прокуратурата, но не е ясно как се съвместяват в концепцията за някаква съвместна дейност в рамките на групата, при положение,че тези длъжностни лица не са работили съвместно.

Следващият проблем на обвинителната теза засяга мястото на дейност на групата. Според диспозитива, мястото е цялата територия на страната, което е крайно неясно,но все пак може да се вмести в представата за работно обвинение. Но в същото време в съдебно заседание се твърди,че Бобоков бил действал и в страната, и в чужбина. От това следва, че прокуратурата инкриминира някаква самостоятелна дейност на Атанас Бобоков, която, макар и неясно формулирана, категорично го разграничава от дейността на групата. Това е поредният правен абсурд, защото няма как едно лице, със собствената си дейност, де реализира състава на деяние по чл. 321 от НК", обосновава се Василев.

Журналист: Ликвидират бизнеси без основания, за да ги изземе друг

Атанас Бобоков потвърди пред съда, че списъкът, разпространен от прокуратурата, са негови бележки, извадени от книгата ”Най-богат...

Припомняме, че зам.-ръководителят на Спецпрокуратурата Ангел Кънев каза пред БНТ, че действително тепърва има да се уточняват подробности - за колко точно пари става въпрос в следствие на престъпната дейност, както и колко точно тона боклук са били обект на престъпната дейност.

"Съдебната власт не е и не трябва да е безконтролно независима, така както Ви убеждават. Тя следва да е независима от останалите власти, но не е независима от законите и от интересите на обществото. Сега, зад паравана на тази независимост, незаконно, безконтролно, спецпрокурори и спецсъдии следват сляпо спуснатите им разпореждания и мачкат човешки съдби, а вече посягат и на светлия бизнес. Досега, с момчетата с прякорите беше лесно. Там, каквото и да се случваше по делата, всичко уж беше в интерес на обществото. Сега вече откровено се рушат икономическите основи на това общество. И отново всички мълчат. Гражданите, защото нямат информация, бизнесмените, защото не се отнася за тях, политиците, защото така им изнася", казва юристът в писмото си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Хванаха напушен трафикант с две кила марихуана

Калин Стоянов послъгва с видеа за инцидента с журналиста Димитър Стоянов (СНИМКИ)

Часове след тежката катастрофа: 18-годишен дрифтира в Пловдив

Като истински дявол: 70-годишен набоде с вила мъж и жена в Плевенско

Здравето на Иванчева се влошава, съдът не се трогва: Позиция на "Зелен Младост" (ВИДЕА и СНИМКИ)

Отложиха делото за бащинството на Велико Минков

Отново тежка катастрофа с жертва

Разпитват 111 свидетели по делото за смъртта на бургаските полицаи през 2022 г.

Пиян турски шофьор опита да подкупи пътни полицаи край София

Пиян американец катастрофира на АМ "Тракия"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Крими