Калин Стоянов послъгва с видеа за инцидента с журналиста Димитър Стоянов (СНИМКИ)

5542
Калин Стоянов послъгва с видеа за инцидента с журналиста Димитър Стоянов (СНИМКИ)
Снимка: Колаж/Actualno.com

Вътрешният министър Калин Стоянов изнесе неверни твърдения за видео записите от инцидента с журналиста от BIRD.BG Димитър Стоянов.

Това показа справка на Actualno.com от отговор на силовия министър на въпрос по парламентарен контрол на депутата Ивайло Мирчев. Питането е отправено на 25 април, а в днешния 14 май министърът отговори. Припомняме, че инцидентът с журналиста се случи на 22 април в столичния квартал Хаджи Димитър, а подробностите са по-долу в текста.

Три лъжи в едно изречение

В своя въпрос Мирчев иска да разбере защо Министерството на вътрешните работи е разпространило до определени медии редактиран запис на случилото се минути след инцидента, както и защо е задържан само единият участник в конфликта, а именно - Димитър Стоянов. Депутатът пита и защо се съобщи само неговата самоличност, както и дали са тествани и двете лица за алкохол и наркотици.

Още: BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Като отговор на тези въпроси по типично бюрократичен за парламентарния контрол начин министър Стоянов обяснява хронологията на инцидента от средата на април с думите, че "служител на НАП е получил закана за убийство от непознато лице от мъжки пол, което е извадило пистолет и го е насочило към лицето му", както и че задържаният Димитър Стоянов е арестуван за 24 часа.

Дотук информацията е коректна чисто фактологично, но след това министър Калин Стоянов допуска неточност със следното изречение:

"Във връзка с горното, от страна на МВР не е предоставян запис или част от запис на нито една медия. Респективно не е съобщавана самоличността на нито един от участниците в инцидента, както и на установените по случая свидетели", пише служебния министър.

Нито едно от тези твърдения не е вярно.

В прикачената снимка ясно се вижда изпратения до медиите имейл от МВР още в деня след инцидента, а в дългия списък с получатели е и редакционния мейл на Actualno.com. В текста пък съвсем отчетливо е споменато името на журналиста Димитър Стоянов, както и е прикачен линка към видеото в официалния Youtube-канал на силовото министерство:

Относно твърдението, че не е предоставян част от записа от охранителната видеокамера пък, е напълно очевидно избирателното публикуване на само 12 секунди от инцидента, в който не се вижда цялата ситуация. Видеото бе публикувано от екипа ни в следния материал: МВР публикува ВИДЕО за ареста на журналиста от BIRD Димитър Стоянов: Вади пистолет.

Припомняме, че по този повод от Асоциацията на европейските журналисти призоваха ведомството да публикува всички записи от инцидента, а не "кратък интервал". Според Стоянов мъжът го е нападнал в гръб, докато пазарува в магазин. След инцидента показа и снимки, на които се виждат рани по главата му.

Инцидентът

Иначе съдът реши да освободи Димитър Стоянов срещу парична гаранция от 5000 лева. Той беше задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие.

Случката се разигра в столичния квартал "Хаджи Димитър". От кадрите, разпространени от МВР, се вижда как журналистът вади оръжие срещу мъж. "Изпратеният незабавно екип установил на място 40-годишен мъж. Пред униформените той разказал, че по-рано между него и непознат човек възникнал конфликт заради неправилно паркиран автомобил, като непознатият го заплашил с оръжие", допълват от полицията.

"Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие", посочи журналистът.

Снимка: БГНЕС

По думите на колегата на Стоянов - Атанас Чобанов, оръжието е законно, а причината за задържането е разследване, по което журналистът работил. "На 05.08.2021 г. полицаи задържат в Бургас Георги Шурелов. Той се е представял за данъчен и рекетирал местен бизнесмен. В жилището му и в колата му са открити баджове на НАП и бланки на агенцията. Георги Шурелов е зет на Калин Стоянов, тогава шеф на ГДБОП, а сега министър на МВР. Докато разследвахме това, нашият колега Димитър Стоянов беше задържан от МВР защото бил нападнал някакъв нетрезв тип, който обаче бил служител на НАП", обясни разследващият журналист Атанас Чобанов.

Още: Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Шефът на приходната агенция Румен Спецов призова за нулева толерантност към агресията. В съобщението до медиите се казва още, че причина за конфликта е забележка за неправилно паркиране. "Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите й да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая", посочва Румен Спецов.

От Стоянов тогава бяха иззети две законно притежавани оръжия. "Съдът прецени, че заповедта за арест е съставена по надлежния ред. Съдът разпореди господинът да бъде освободен, тъй като са изтекли 24 часа", обясни прокурор Илиян Илиев.

"Това е самозащита. Димитър Стоянов можеше да вземе друго решение. Можеше да го нарани с ръце и крака, доколкото е дългогодишен национален състезател по кикбокс и карате. Решението на Стоянов е изцяло законосъобразно – демонстрирал е, че има оръжие", каза адвокат Николай Хаджигенов.

Още: Предизборно: По 100 лв. месечно отгоре за храна в МВР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Главният секретар на МВР: Един е тежко пострадал при влаковата катастрофа в София

Спасиха две жени, лутали се 48 часа в гората край Трън

19-годишен преби майка си докато тя шофира

Васил Божков излиза на свобода срещу 130 000 лв.

В кухини на кола: Откриха хероин за 1 млн. лв. на "Капитан Андреево" (ВИДЕО)

Въоръжени опитаха да оберат кметството в Шивачево

Акция срещу купуването на гласове в сливенския кв. "Надежда"

Очакват се присъдите на българите, обвинени в най-голямата измама със социални помощи във Великобритания

Мъж нападна лекарка, дошла да му помогне след катастрофа

НСО с изявление относно новина за катастрофа с автомобил, превозващ Румен Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com