Д-р Юлия Бянкова: Починалата родилка е имала две придружаващи заболявания

28307
Д-р Юлия Бянкова: Починалата родилка е имала две придружаващи заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Ренета Томова, която почина в сливенската болница след раждане, е имала две придружаващи заболявания. Това заяви д-р Юлия Бянкова, началник на отделението по реанимация във въпросната болница. По думите ѝ не са установени наранявания по жената. Ренета Томова е постъпила в реанимация с тежка дихателна недостатъчност в много тежко състояние. По-рано е направен скенер заради съмнение за белодробна емболия, съобщи още Бянкова в интервю за bTV.

Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова коментира, че има модел на повтаряемост в начина, по който тези събития се комуникират. 

Родилка почина в сливенската болница

Здрава жена е починала при раждане в болницата в Сливен. Според близките ѝ при жената е бил използван отречен метод за родоразрешаване ...

"Рядко диалогът се съсредоточава върху качеството на родилните грижи на България. У нас не се събира адекватна информация за оценка на качеството на родилните грижи, няма действащ АГ стандарт", каза Шаркова и уточни, че всяка родилка изрично може да декларира отказ от определен вид лечение, като се подпише в специално одобрена декларация.

"Писахме си до 5 сантиметра разкритие, след раждането ми писа, че се чувства като премазана от ТИР. После ми разказа, че бебето е извадено от форцепс, че са я натискали лекарите по корема. Тя плачеше при всеки опит само да помръдне – а говорим за човек, занимавал се с конен спорт, с достатъчно травми и никога тя не се е оплаквала." Това заяви една от много близките приятелки на Ренета Томова – Надя Дренска.

Пред камерата на Нова телевизия бащата на Ренета – Петър, изрази съмнение дали не е имало счупено ребро, което е довело до фаталния изход. Заедно с майката те са категорични – ще търсят съдебна отговорност и искат аутопсията на дъщеря ѝ да бъде направена другаде, не в Сливен.

Дренска коментира, че Ренета е починала от белодробен оток.

В Айова гласуваха най-строгия закон против абортите в САЩ

Местният парламент на щата Айова прие най-строгия закон срещу абортите в САЩ, предаде БГНЕС. Републиканците, които са преобладаващо мн...

"Надявам се прокуратурата да си свърши работата – искам да подчертая, че не искаме всички лекари да бъдат наричани убийци и да бъдат заклеймявани, но нека да се разбере какво се е случило. Не вярвам, че здрава жена отива да ражда и умира просто така", подчерта Дренска.

"В България няма ясно изразена концепция относно „натискането на корема”. Той е измислен през XIX век и у нас много рядко съм виждала в медицинска документация да бъде изрично отбелязан", заяви акушерът Илона Нешкова.

"Очевидно има някакъв проблем, когато българската жена влиза в болница да ражда – тя трябва да бъде обгрижвана и лекарският екип да се грижи за нея", коментира един от собствениците на сайта „Майко мила” Красимира Хаджииванова. И добави – нека българските жени да изискват уважение към себе си.

Ренета Томова беше собственик на конна база „Табора”, която се намира край Сливен.

Лекар: От утре мъжете ще могат да раждат

От утре мъжете ще могат да раждат. Това твърдят учените и уверяват, че благодарение на възможностите, които дава съвременната трансплан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com