Учени казаха защо са нужни заместители на солта

3347
Учени казаха защо са нужни заместители на солта
Снимка: iStock

Лекарите отдавна настоятелно препоръчват да ядете по-малко захар и сол: ще поддържате фигурата си и ще се разболявате по-рядко. Особено когато има здравословни и достъпни алтернативи.

Според статистиката, човек обикновено консумира от 10 до 18 грама сол на ден. И повечето хора дори не се замислят колко е. Така експертите на СЗО препоръчват да се ядат не повече от 4-5 грама за 24 часа. Това не е толкова малко -цяла препълнена чаена лъжичка.

Има храни, които съдържат много сол: сосове, колбаси, някои сирена, готови ястия, особено бързо хранене. Затова хората често не осъзнават, че ядат много повече от нормалното всеки ден. Всичко това гарантира проблеми със сърцето, бъбреците и червата. Твърде много сол също се отразява на външния ви вид: появяват се отоци и наднормено тегло.

Учени от университета Бонд в Австралия проведоха проучване, в което доказаха: по-добре е да изоставим солта в полза на здравословни алтернативи.

Лекар разкри 11 продукта, с които да заместите вредната сол

Експертите прегледаха шестнадесет рандомизирани проучвания, като анализираха данни от общо около 28 хиляди души. Всички бяха от различен пол, възраст и с различна медицинска история.

Оказа се, че преминаването от обикновена сол към заместител на солта с намалени натриеви йони може да намали смъртността от всякакви причини и сърдечно-съдовата смъртност. Ефектът ще бъде забележим след шест месеца.

Учените също установиха, че рискът от смърт от всякакви причини е намален от 7 на 18%, и рискът от получаване на животозастрашаващи патологии на сърцето и кръвоносните съдове - от 5 до 27%. Тук всичко е индивидуално и зависи от много фактори: възраст, начин на живот, наличие на хронични заболявания и т.н.

Доказателствата са по-силни при определени популации, като тези, които се хранят с азиатска диета или тези с висок сърдечно-съдов риск.

Лекар: Това е най-добрият заместител на солта за възрастните хора

С какво можете да замените солта?

Един от най-популярните варианти е вместо обичайната сол да купите морска или хималайска розова сол. Първата има по-полезен състав. В допълнение към натриевия хлорид, тя съдържа калий, бром, манган, йод: общо около петдесет важни за организма микроелементи.

Хималайската сол дължи красивия си цвят на високите нива на железен оксид. Подобно на морската сол, хималайската сол съдържа голям брой ценни микроелементи.

Ето още няколко опции:

·       морски водорасли. Можете да я добавите към салати или основни ястия. По-добре е да използвате водорасли в суха форма. Можете също така да купите готови водорасли на прах или листа и да ги натрошите в храната;

·       оцет и лимонов сок. Добавянето на няколко капки към супа, салата или гарнитура ще помогне да подмамите вкусовите рецептори;

·       билки и подправки. За да направите ястието вкусно и здравословно, не забравяйте за копър, магданоз и кориандър. Подправките включват розмарин, чесън, риган, червен пипер, кимион, градински чай, кимион, кориандър и бахар;

·       целина. Стъблата и корените ѝ имат солен вкус;

·       соев сос. Съдържа сол, но в минимални количества;

·       кокосови аминокиселини  е специален ферментирал продукт, извлечен от сока на кокосова палма. Не съдържа сол, глутен и соя, като същевременно перфектно подобрява вкуса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е разликата между светкавици и гръмотевици и от какво се получават гръмотевиците?

Като Анджелина Джоли: Какъв гардероб да изберат момичетата с широки рамене?

Как да се справим със сърбежа от многото ухапвания от комари?

Най-разтърсващото стихотворение на Дора Габе

Любовен съвет за всяка зодия за 29 май 2024

Таро хороскоп за 29 май 2024

Методът 369, с който Вселената сбъдва желанията ни

Много силна молитва за майки за закрила на децата им

10 пророчества на феномена дядо Влайчо, от които ще настръхнете

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com