Незаконна сеч: Заради убити от чиновници коне, собственикът вече има от съда 25 000 лв., цели се в 50 000 лв.

1266
Незаконна сеч: Заради убити от чиновници коне, собственикът вече има от съда 25 000 лв., цели се в 50 000 лв.
Снимка: БГНЕС

Служители от отдел „Защита на животните“ в ОДБХ-Ловеч убили шест здрави и прави коня, с които собственикът им превозвал дърва. Животните са убити с пистолет с прихванат болт и после приколени. Това се случва през декември месец 2016 г., в присъствието на служители от РУ-Троян и община Троян. Стопанинът им М. Минков се прокраднал и също видял какво правят със стоката му.

Впоследствие той завежда съдебно дело и с окончателно решение на Върховния административен съд осъжда ОДБХ – Ловеч, задето е издала неправомерно разпореждане да евтаназират конете.  Още: Коне бегълци предизвикаха хаос на магистралата край Солун

След окончателната отмяната на разпореждането той завежда вече друго дело – за дължимо обезщетение по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) от 50 000 лева.

Административният съд в Ловеч осъжда ОДБХ да му плати 6300 лв. за претърпени имуществени вреди – колкото е стойността на убитите коне, и още 25 000 лева за неимуществени вреди. ОДБХ Ловеч трябва да плати и лихвите по тези суми плюс 598 лв. държавна такса. Минков пък дължи 1257 лв. възнаграждение за един адвокат, съразмерно с отхвърлената част от иска. Още: БАБХ предприема незабавни действия във връзка с намерени мъртви коне в Панагюрски колонии

Как започва всичко?

През януари месец 2015 г. Минков купува шест коня от троянското село Калейца – три от тях на 5 години, един на 3, един на 4 и един на 10 години. С тях извозвал дърва от с. Добродан, общ. Троян.

След сигнал на 20 декември 2016 г. била извършена проверка на сечището от служители на Районното управление на МВР - Троян, горска стража към РДГ-Ловеч и инспектори на Община Троян. Установено е на място, че са отсечени 6 немаркирани дървета. Имало и шест коня, с които превозвали дървесината до временен склад. Проверяващите подали сигнал за конете до директора на ОДБХ-Ловеч д-р Росен Федерчев и до кмета на Троян още на същата дата. Още: Ромите се заричат: Ще си караме каруците по столичните улици с или без глоби

Веднага д-р Федерчев издал разпореждане със заповед за евтаназия. На следващия ден конете били умъртвени. Още: Спасиха расови коне, откраднати и продадени за колбаси

„… комисия в състав от служители от отдел „Защита на животните“ при ОДБХ – Ловеч извършила умъртвяване на следните животни: 6 броя коне, както следва: 5 бр. кастрати мъжки (от тях 2 бр. сиви на цвят и 3 бр. кафеви на цвят) и 1 бр. жребец (кестеняв на цвят). Умъртвяването било извършено в присъствието на служители от РУ Троян и Община Троян, в с. Врабево, общ. Троян, чрез пистолет с прихванат болт и последващо приколване.  В протокола е отразено също, че след умъртвяването труповете на животните са предадени за обезвреждане в „Брамас“ АД – гр. Шумен“, се сочи в делото по ЗОДОВ на първа инстанция.

Областната дирекция по безопасност на храните губи делата, защото е издала разпореждането за евтаназия, като се е позовала на член от Закона за ветеринарномедицинската дейност, според който Минков е нарушил забраната да пуска животни извън животновъдния обект без придружител, нямал и документи за собственост.

Действително в съда е доказано, че той няма регистриран животновъден обект. Конете са нямали чипове, каквото е изискването на закона. Свидетелските показания и от страна на държавните служители обаче сочат, че животните са били на сечището, докато стопанинът им с работници добива дърва незаконно.

Пред съда Минков заявил, че след убийството на конете бил изключително разстроен, тъй като те били като членове от семейството му, всеки кон си имал име. Трябвало да пие успокоителни. Обострил се захарният му диабет, започнал да настива много често, паднали му и част от зъбите. И тъй като нямал пари да си купи нови коне, трябвало да емигрира и да работи в Германия, което го отдалечило от семейството му.

Синът му свидетелствал, че една вечер около Коледа преди няколко години баща му се прибрал и споделил, че правят проверка на сечището и дали конете са чипирани. На другия ден отишъл да свали животните, за да ги чипират, тъй като така му разяснили проверяващите.

След като ги закарал обаче, му съобщили, че ще бъдат умъртвени. На следващия ден по обяд бащата се обадил на сина, плачел по телефона. Казал му, че отишъл на място да възпре убиването, но видял как започнали да водят конете един по един. Искал да ги спре, но там имало полицаи.

През една-две огради баща му гледал как ги повалят, заснел ги с телефона си. Единият колач се отказал, защото не можел да гледа как се убиват здрави коне и тогава застъпил другият от ветеринарите. 

Посочил, че баща му много тежко възприел всичко, постоянно се притеснявал, зъбите му изпопадали и понеже нямало какво да прави, заминал да работи като международен шофьор, за да изкарва пари.  

Пред съда ветеринарен лекар от ОДБХ казва, че участвала в умъртвяване на конете по заповед на директора, тъй като са били без стопани. Умъртвяването ставало с пистолет с прихванат болт само за зашеметяване и след това приколване. Заявила, че се постарали процесът да не се вижда и никой друг не присъствал, освен полицията. Според нея животните били спокойни, защото се стараели да не виждат какво се е случило с предишния кон.

По думите й преди да бъдат умъртвени конете Минков носел нещо, което приличало на хвърчащ бял лист и тескерета на над 30 години. Според нея това не били документи за собственост, тъй като имало само два подписа, без нотариална заверка. Заявила, че конете трябвало да имат паспорти и чипове.

Процесът е приключил също и във Върховния административен съд, като всеки момент се очаква той да излезе с окончателно решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com