Проучване: Контрабандата на цигари у нас спада, но фалшификатите на известни марки нарастват

9805
Проучване: Контрабандата на цигари у нас спада, но фалшификатите на известни марки нарастват
Снимка: Агенция "Митници"

Резултатите от първите две тримесечия на 2020 г. от изследването на празните опаковки от цигари относно нивата на незаконна търговия, което се провежда у нас по поръчка на петте тютюневи компании от „Инициативата срещу незаконната търговия“*, потвърждават досегашната положителна тенденция на нисък дял на потребление на цигари, непредназначени за българския пазар.

Въпреки усложнената обстановка през 2020 г., събирането на празните опаковки през 1-во тримесечие на 2020 г. бе извършено непосредствено преди настъпване на епидемичната обстановка, а за 2-ро тримесечие - с известно забавяне, но е осигурена съпоставимост с периодите от предходните години. Компаниите от „Инициативата“ съумяват да запазят и тази година регулярността на традиционното изследване, което започва да се провежда от 2007 г. и не е прекъсвало оттогава до днес.

Контрабандни цигари за над 7500 лева задържаха на МП Калотина

Митнически служители задържаха 55 300 къса цигари на митнически пункт Калотина при две проверки, съобщиха от Агенция „Митници&rdq...

Отчетените нива и през двете тримесечия на 2020 г. са по-ниски спрямо нивата от края на миналата година: за 1-вото тримесечие на 2020 г. е 1,8%, за 2-рото тримесечие е 2,6%, при 3.1% за последното тримесечие на 2019 г. С тези данни за полугодието на тази година се бележи като цяло много нисък дял на непредназначените за българския пазар цигари, което допринася за оптимална събираемост на приходите от акциз в бюджета.

Независимо от устойчиво ниския дял на цигари без български акцизен бандерол на пазара, има няколко тенденции, които остават налице на пазара. Фалшификатите на известни международни марки, макар и минимално, имат растеж. Както и в предишните вълни от проучването, отново сред празните опаковки се появяват непознати и неизвестни марки от типа illicit whites, които дават индикация за съществуващи канали, които променят предлаганите разновидности.

Резултати показват, че в основната извадка от 20 града има градове с нулево ниво на потребление на незаконни цигари – Асеновград и Велико Търново през двете тримесечия, а Шумен - през 1-во тримесечие на тази година. Градовете Пазарджик и Добрич, обаче, са с данни, които ги поставят в топ градовете с най-високо незаконно потребление, което заслужава внимание от страна на контролните органи, се посочва в проучването.

В допълнение градовете, в които се проследяват нивата извън основната извадка, заслужава да се отбележи, че делът на незаконни цигари в Свиленград е доста динамичен във времето и към настоящия момент не може да се оформи ясна тенденция, тъй като през 1-во тримесечие нивото е било сравнително ниско – 5%, но през 2-ро тримесечие много по-високо – 23%.

KPMG: България е с най-ниското потребление на фалшиви и контрабандни цигари в ЕС

България отчита най-ниския дял на потребление на незаконните цигари (фалшивите и контрабандните цигари) – 2,4 %, сочи годишния до...

Компаниите от „Инициативата срещу незаконната търговия“ вярват, че поставеният фокус от институциите върху борбата с контрабандата дава дългосрочни резултати, включително и в усложнената епидемична обстановка, с което успешно се защитават приходите в бюджета. Поддържането занапред на постигнатите ниски нива на нелегалната търговия заедно с осигуряване на предвидимост в регулаторната среда са ключови за стабилността на пазара и събираемостта на приходите.

Инициативата за борба с незаконната търговия“стартира през 2010 г. В нея участват Бритиш Американ Табако Трейдинг България ЕООД, Булгартабак Холдинг АД, Джапан Табако Интернешънъл България ЕООД, Импириъл Табако България ЕООД и Филип Морис България ЕООД , като нейна основна цел е да подпомага правоприлагащите органи в България в борбата срещу незаконната търговия с цигари чрез обмен на данни и други дейности.

Проучването се възлага на независима изследователска агенция от 5-те тютюневи компании, които са част от „Инициативата за борба с незаконната търговия с цигари”и се осъществява ежегодно за последните 10 години по метода на анализ на празни опаковки от цигари, събирани в 20 големи града на страната с над 47% от населението в България. 

Вдопълнение, незаконното потребление се измерва и в някои по-малки градове, резултатите за които също се представят отделно за всеки от тях. В резултат на диалога между компаниите, Министерството на финансите и Агенция Митници се планират и допълнителни съвместни инициативи, свързани с борбата с незаконната търговия с тютюневи изделия.

Рекордно нисък дял на незаконните цигари, отчете проучване

Рекорден спад на контрабандата на цигари отчете традиционното проучване на тютюневите компании. 3.3% е делът на незаконните цигари през...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мотокар затисна мъж докато товари стока, загина на място

Опит за убийство в столичния квартал „Факултета“

Престори се на внука й: Мъж измами възрастна жена в Стара Загора

Откриха тяло на мъж до детска ясла в Русе

Чакал дълго за преглед: Мъж заплаши лекар с пистолет

6 задържани чужденци от бежанските центрове в София

Психично болен мъж преби майка си

Полицията с акция в бежанския център в "Овча купел"

Тежка катастрофа между кола и два мотора в София

МВР: Фалшивите сигнали за бомби в София са подадени от страна извън ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com