Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 причини защо преяждаме по празниците

29 май 2022, 15:20 часа

Системното преяждане е свързано с редица неблагоприятни последствия за здравето и благосъстоянието на организма. Преяждайки често, не само увеличаваме риска да се сдобием с наднормено тегло, водещо до поредица от здравословни проблеми, но и с нарушения на храносмилателната система и стомашни проблеми. Преяждането може да се случи по време на отпуска, прекарана вкъщи, по време на стрес, като защитна реакция на организма и начин да се справите с тъга или гняв, но най-често отговорът на въпроса защо преяждаме са празниците. Дългите празници, свързани с трапезата, са най-честата причина да преяждаме. А защо преяждаме по време на празници? И това поведение у нас има своето обяснение. Вижте го.

Защо преяждаме по време на празниците – 8 топ причини

1.       Обичаите на българите

9, 12 ястия на Бъдни вечер, агне на Гергьовден, многостепенно меню на Нова година – почти всички български празници са тясно свързани с трапезата и с приготвянето и консумирането на много храна. Това неминуемо води до преяждане.

2.       Традициите да се ходи на гости по време на празниците

Сред традициите у нас са посещения на кумовете, на родителите, на близки и приятели. Изобщо не следва да се питаме защо преяждаме, след като в едни ден сме посетили няколко домове на близки и роднини и естествено сме седнали на няколко трапези. Преяждането е пряко свързано с обичаите у нас.

3.       Изкушението

Ако рядко приготвяте домашна питка или козунак, не е учудващо, че преяждате по празниците и не следва да се питате защо преяждаме на Великден например. Изкушаваме се да опитаме всички домашно приготвени сладости, което води до консумиране на огромни количества храна и до тежест в стомаха най-малко.

4.       Наличието на много свободно време

Когато сте на работа, чакат ви задължения вкъщи, децата очакват да им помогнете с домашното, а крайният срок на проекта ви притиска, възможно е както да нямате време за хранене, така и да се чувствате толкова изтощени и стресирани, че просто да не изпитвате глад. Нещата се променят по време на празниците – закуска в леглото дълги вечери край масата, почивка, далеч от работното място – и преяждането е факт, а въпросът защо преяждаме по време на празниците – излишен.

5.       Презапасяването с храна

Безразборното купуване на храна в огромни количества, за да е претрупана трапезата и за всеки случай, е сред топ причините, обясняващи защо преяждаме по празниците. За да не се изхвърли закупената храна, се яде „на корем“ не само на празника, но и няколко дни след него, което не е здравословно и естествено води до преяждане.

6.       Огромните порции

Повечето хора се притесняват, че ще ги одумват, ако предложат на гостите си скромни порции, и пълнят чиниите безразборно. Няколко подобни чинии само на една празнична вечеря са достатъчни за сериозно преяждане.

7.       Голямото готвене

Домакините по празниците приготвят храна в количества, достойни да нахранят целия блок или цяла казарма. Тъй като храната не е добре да бъде изхвърляна, а и е специална, празнична и вкусна, семейството яде няколко дни в големи количества и преяждането е на лице.

8.       Свързаността на празниците у нас с трапезата

Българските празници са пряко свързани с хляба и трапезата и обикновено се провеждат около нея, което прави лесен и ясен отговора на въпроса защо преяждаме.п

За да съхраните тънката си талия и след празниците и да се наслаждавате на лекота и добро здраве, хапвайте от всичко, което ви изкушава, но по малко, не гответе в промишлени количества и не пазарувайте като за последно. Празниците са, за да нахраните душата си, не го забравяйте.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес