Чешмяна, трапезна, минерална или? Каква вода да пиете?

25222
Чешмяна, трапезна, минерална или? Каква вода да пиете?
Снимка: iStock

През последните години консумацията на минерална и трапезна вода се е увеличило значително. Все повече хора избягват да пият чешмяна вода, считайки че е опасна за здравето им. Може би част от тях имат основание – често на територията на България разбираме за стари тръби, замърсяване на водата, проби от питейната вода, сочещи завишени нива на вредни и опасни вещества.

В случай че чешмяната вода е замърсена и некачествена, ясно е, че потребителите следва да предпочетат минералната или трапезната. Как стоят обаче нещата, ако чешмяната вода е с нужното качество и коя вода е най-добра за здравето?

По следите на изтеклата вода - къде е ефективният контрол при ВиК

Водата е едно от най-големите богатства на България. Чистата вода е право на всеки, но друг е въпросът колко от градовете и селата имат...

Чешмяна вода – предимства и недостатъци

С изключение на инцидентни замърсявания или райони, за които е известно, че водата често съдържа увеличени нива на вредни вещества и тежки метали като олово, няма проблем да консумирате само и единствено чешмяна вода. Безопасна е и не би навредила на здравето. За малки деца и бебета, както и за хора с потисната имунна система, се препоръчва преваряването ѝ, което гарантира абсолютната ѝ безопасност.

В региони с проблеми в тръбите или подложени на по-голяма експозиция на токсини като промишлени или селскостопански замърсители, се препоръчва по-честа проверка на качеството на водата с цел осигуряване на чиста и безопасна питейна вода и навременно откриване на проблеми и замърсители, опасни за здравето.

Следва да се има предвид, че природни бедствия като наводненията могат да окажат негативно въздействие върху качеството на питейната вода, което означава тя да не бъде употребявана след подобни бедствия и да се замени с трапезна или минерална. За подобряване на качеството и минимизиране на риска при консумация на чешмяна вода се препоръчват филтри и преваряване.

Друго предимство на чешмяната вода е, че не изисква пластмаса за бутилиране.  Това я прави по-екологична от минералната и трапезната. Бутилираната вода в бутилки от пластмаса за еднократна употреба води до увеличаване на количествата на изхвърляната пластмаса, част от която попада в моретата и океаните, в питейната вода, морските животни, почвата и съответно в човешкото тяло, което е вредно и опасно за здравето.

Защо да пием само вода?

Питейната вода е здравословна. В това няма съмнение. Със сигурност е по-добър избор от подсладените сокове или газирани напитки. За раз...

Значително предимство на чешмяната вода е и по-ниската ѝ цена от тази на бутилираната вода.

Бутилирана вода – предимства и недостатъци

Бутилираната вода – трапезна, минерална – е обогатена с минерали, които се считат за ценни и полезни за здравето. България е богата на минерални извори и ценни води, които допринасят за профилактиката и лечението на редица заболявания. При конкретни здравословни проблеми приемът на конкретна минерална вода е оправдан и ценен, тъй като подпомага оздравяването.

Минералната вода като цяло е чиста, безопасна и подлежи на контрол. Проблемът идва по-скоро от еднократните бутилки, в които се транспортира и търгува, тъй като те водят до замърсяване на водните басейни и от там оказват вреда върху здравето на човека. Ако консумирате бутилирана вода, добре е тя да е в стъклена опаковка.

Нещо повече – съхраняването на бутилирана вода в пластмасова опаковка през лятото в колата е опасно за здравето. При нагряване вредни вещества от пластмасата мигрират във водата, а подобно нагряване е напълно възможно в горещото лято в паркирана кола и бутилка вода в нея, оставена на слънце.

Колко вода трябва да пием на ден – чували сте различни версии, НО това е отговорът

Може би сте чували, че трябва да пиете осем чаши вода на ден. Но това не е съвсем вярно – количеството варира от човек на човек. ...

Микропластмасата е голям проблем. Според сайта за здраве Healthline микропластмасата води до проблеми във функционирането на ендокринната система, възпалителни процеси и се натрупва с течение на времето в органи като черния дроб, бъбреците и червата, разболявайки ги.

Бутилирането и транспортирането на тази вода изисква и много енергия, горива, което също не я прави приятел на околната среда.

По отношение на избора трапезна или минерална вода специалистите съветват да се сменя типа минерална вода, която се консумира, както и да се редува с трапезна, предназначена за ежедневна и постоянна консумация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com