Защо да пием само вода?

9500
Защо да пием само вода?
Снимка: iStock

Питейната вода е здравословна. В това няма съмнение. Със сигурност е по-добър избор от подсладените сокове или газирани напитки. За разлика от кафето или чая, тя практически няма странични ефекти. Което не означава обаче, че можете и трябва да пиете само вода.

Ако не пиете вода, това може да ви навреди, но пък ако поглъщате твърде много, това може да доведе до фатални последици. Както всичко в живота, необходимо е да се придържате към установен от вас самите баланс, благодарение на който да можете да се радвате на живота си без излишни рискове.

За да преодолеем и да се възстановим от КОВИД - какво да пием

По време на разболяване от COVID-19, основно трябва да пиете вода. Това важи и за периода на възстановяване, казва италианският лекар А...

Какво се случва с тялото ви, ако пиете твърде много вода?

Със сигурност сте чували твърдението, че трябва да пиете минимум 8 чаши на ден, което е около 2 литра. Всъщност е малко по-сложно. Нуждата от течности зависи от нашето тегло, начин на живот, физическа активност и външна температура. Няма строго определено количество, което да е подходящо за всички. Правилото за осем чаши на ден е много общо и няма смисъл да се придържаме към него робски. Трябва също да помним, че дневният баланс на течностите включва и други напитки, супи и плодове, богати на вода. Струва си да се пие, но няма смисъл да го правите насила. По този начин можете само да се нараните.

Колкото повече пиете, толкова повече посещавате тоалетната. Излишната вода просто "лети" през тялото ви. Това не носи никаква полза. Напротив. Събуждането през нощта за уриниране нарушава ритъма на съня ви. В резултат на това може да сте уморени през деня, да се чувствате зле и да страдате от главоболие. Излишният прием на течности също допринася за загубата на електролити в урината, което се проявява например в обезпокоителни и болезнени мускулни контракции. Редовното превишаване на нуждите ви от вода също може да доведе до подуване на тялото ви. Голямото количество течности, значително надвишаващо нуждите в дългосрочен план, натоварва тежко сърцето и бъбреците. Когато пиете твърде много вода, вие нарушавате електролитния баланс на тялото си. В екстремни случаи предозирането с вода може да доведе до подуване на мозъка, кома или смърт. Но не се тревожете. Ще трябва да изпиете около 6 литра вода за кратко време, за да се случи това.

Пием вода, дори когато не сме жадни

Коя вода трябва да изберете, за да се справите по-добре в спорта?

Ако принадлежите към нарастваща група физически активни хора, със сигурност знаете колко важна е, освен балансираната диета, правилната...

Самото тяло ни информира, че има нужда от вода. Изключение е горещото лято и времето на боледуване - тогава не трябва да чакаме жаждата, а редовно да пием вода на малки глътки през целия ден. Ако обаче постоянно пием вода и се уверим, че винаги я имаме със себе си – това е сигнал, който трябва да ни накара да проверим (преброим) колко често всъщност пием вода през деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно