Петна върху дрехите след пране? Разгадайте мистерията и решете проблема

13103
Петна върху дрехите след пране? Разгадайте мистерията и решете проблема
Снимка: iStock

Чистото и свежо пране е цел на всяка домакиня. Случвало ли ви се е обаче дрехите да излязат с повече петна и по-зацапани от пералнята, отколкото са били преди прането им? Причините за това неприятно състояние са различни. Разгадаването на цвета на петното и причините за него, последвано от отстраняването им, е дългосрочното решение на проблема.

Синкави петна

Експертите съветват да премахнете петната от КАФЕ така

Можете да разлеете кафе върху почти всичко. За щастие има одобрени от експерти трикове за премахване на петна от кафе. По-голямата час...

Причината за синкави петна по белите дрехи или по светлите такива може да се крие в праха за пране. Праховете за бели и светли дрехи съдържат сини гранулки, чиято цел е да избелят цветовете и дрехите да станат снежно бели. Ако обаче тези гранулки не съумеят да се разтворят добре или прекалите с количеството препарат, те оцветяват дрехите в цвета си – синьо. Решението е да спазвате пропорциите, посочени върху опаковката, и да използвате препаратите според предназначението им и описанието на етикета.

Ръждиви петна

Ръждивите петна се дължат точно на това – ръжда. Тя може да идва от стара пералня машина и проблеми с нея или от стари тръби на водопреносната мрежа. Решението на проблема е да поддържате пералнята чиста и здрава, както и да не пускате машината, след като е нямало вода няколко часа или няколко дни поради авария. Твърде вероятно е задържалата се по старите тръби вода да захаби дрехите ви. Най-добре пуснете машината на следващия ден след деня с аварията и спирането на водата.

Шарени петна

Как да премахнете лесно петната от дрехите си?

В тази статия ще разгледаме най-често срещаните видове петна и ще ви покажем как можете да ги премахнете с евтини домашни средства.&nbs...

Най-вероятно цветните петна по дрехите ви се дължат на дреха в машината, която е пуснала боя и е боядисала цялото ви пране. Не смесвайте тъмно със светло пране, намалете температурата на пране, отделете дрехите, които пускат цвят, и ги перете на ръка, за да преодолеете проблема. Не забравяйте и вашите първи помощници – цветоулавящите кърпички, които ще предпазят дрехите ви от нежелано боядисване, дори да сте изпуснали тъкан, която отделя цвят по време на пране.

Сивкави петна

Проверете чекмеджетата за препарати, ако по дрехите ви се появяват сивкаво-сини петна след пране. Вероятната причина може да се крие в мухъл в тези чекмеджета. Поддържайте ги чисти и сухи, за да не съсипете дрехите и захабите прането си.

Допълнителен съвет – намалете оборотите на центрофугата, градусите, на които перете, както и не препълвайте пералнята машина, използвайте малко над половината от капацитета ѝ – всичко това минимизира опасността от появата на петна и ви помага да поддържате чисто и свежо прането си.

Всяка домакиня трябва да знае: Как да се справим с упоритите петна

Има поне няколко вида петна, които трудно се отстраняват. Едно от тях са петна от сок и плодове, които съдържат киселини и багрила, кои...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Какво вещае появата на мравки у дома?

Защо НЕ трябва да перете на 40 градуса?

Топени боядисани яйца – нов метод, който трябва да тествате

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com