Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чести грешки на начинаещите при мариноването на краставици

12 април 2024, 14:33 часа

Изглежда, че приготвянето на домашни кисели краставички е детска игра. Достатъчно е да добавите малко копър, дафинов лист, бахар, чесън, хрян и да направите течност за мариноване. Тази традиционна бабина рецепта е позната отдавна и се използва и до днес.

Оказва се, че е достатъчно да се пропусне една малка подробност, за да се развали напълно вкусът на краставиците.

Ето кои са най-често допусканите грешки при мариноването им.

Не изчаквайте с мариноването

Щом купите краставиците, направете го възможно най-скоро и ги залейте със студена вода веднага щом ги донесете вкъщи. Изчакайте около 6 часа и се заемете с мариноването!

Обърнете внимание на това каква сол използвате

Нейодираната каменна сол е подходяща за мариноване. Кухненската сол, от друга страна, може да има отрицателен ефект върху процеса на ферментация.

Това са най-добрите сортове краставици за мариноване

Не забравяйте да използвате правилните подправки

Най-често се добавят бахар, дафинов лист и зърна черен пипер. Важно е обаче да не се прекалява с количеството им. Дългото задържане на подправките във водата може да направи краставиците горчиви след силажирането.

Доброто разположение на краставиците е от значение

Позиционирането на краставиците в буркана също е от голямо значение. Те трябва да бъдат поставени вертикално, колкото е възможно по-плътно - това ще гарантира, че няма да плуват в съда.

Следете за нивото на водата в бурканите

Водата трябва да е достатъчно, за да покрие добре всички краставици. В противен случай те могат да започнат да мухлясват. Струва си да не забравяте да залеете буркана чак до горе, тъй като по време на ферментацията се отделят газове. Това може да доведе до разкъсване на краставиците и до взривяване на буркана. Най-добре е да налеете 85-90 % от съда.

Коя е най-добрата марината за кисели краставички?

Домакински трик - щипка захар

Много домакини не знаят, че към маринованите краставици трябва да се добави щипка захар. Това ще гарантира, че те ще се запазят добре и ще останат годни за консумация за по-дълго време.

Важно - правилно съхранение на бурканите с кисели краставички

Друга грешка, допускана при мариноването на краставици, е неправилното им съхранение. За да протича правилно процесът на мариноване, след като бъдат поставени в бурканите, те трябва да се съхраняват само на стайна температура в продължение на 3 дни.

След това трябва да се преместят на по-хладно място, където температурата се колебае около 15 градуса С. Топлината насърчава ферментацията, но също така и процесите на разлагане. Прекалено дългото съхранение на краставиците на стайна температура може да доведе до разваляне.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес