Цялата истина за плодовете: Колко са полезни наистина?

20046
Цялата истина за плодовете: Колко са полезни наистина?
Снимка: Thinkstock/Guliver

„Ябълка на ден – и не е нужно да ходите на лекар“ – това е приблизително преводът на поговорката, с която се призовава да се ядат не само ябълки, но и плодове като цяло, за да бъдеш здрав. Противниците на народната мъдрост се отказват от поговорките и настояват, че натуралните плодове носят повече вреда, отколкото полза. Ние оставаме помежду враждуващите страни. Както винаги, нюансите са от значение.

Вярно ли е, че не можеш да живееш без плодове? Имат витамини!

Странни плодове, които си заслужава да опитате

Поговорката „Всичко, което блести, не е злато“ действа и в обратна посока – всичко, което е „златно“, нев...

Плодовете съдържат впечатляващо количество микроелементи, необходими за здравето и благополучието - заедно със зеленчуците, те могат да покрият нуждата от почти всички витамини и минерали, които човек получава от храната. Освен това те са богати на антиоксиданти, които помагат на клетките да избягват вредното въздействие на свободните радикали, а ние стареем по-бавно и боледуваме по-рядко.

За тези достойнства плодовете са сред задължителните храни в диетата на съвременен човек, одобрени от Световната здравна организация, но с определени резерви - струва си да припомним, че повечето от тях са сладки.

Фруктозата е една от най-често срещаните прости захари или монозахариди в природата. Освен много плодове и зеленчуци, например, съдържа мед и захарна тръстика. В природата има и друга естествена захар – глюкоза, която също „живее” в много храни и се използва от тялото ни като гориво. За да се превърне фруктозата в източник на енергия за клетките, тя трябва да се превърне в глюкоза - тази важна задача е възложена на черния дроб, който след като работи, изпраща готовия продукт в кръвния поток.

Фруктозата, тъй като е по-сладка от глюкозата, има по-слаб ефект върху нивата на кръвната захар. Това я прави по-полезна за здравето, особено за тези, които се борят с наднормено тегло, метаболитни нарушения, диабет и редица други здравословни проблеми.

Всички плодове еднакви ли са?

Назоваха двата най-достъпни плода срещу висок холестерол

Повишеният холестерол в кръвта е хроничен проблем за милиони хора, водещ до сериозни последици за сърдечносъдовата система. Често болни...

Трудно е да се каже за какво по-страстно спорят експертите и любителите на здравословния начин на живот: за ползите от плодовете като такива или за това кои от тях заслужават специална почит и кои са почти забравени. Това се дължи на липсата на ясна система за оценка – високото съдържание на определени полезни микроелементи не прави плода безусловно полезен.

Например бананите, портокалите и различните видове пъпеши са богати на калий, но гликемичният индекс – тоест способността да повишават нивата на кръвната захар – са много различни. Ако пъпешът спокойно се препоръчва дори на диабетици, тогава бананът по съдържание на въглехидрати се равнява почти на бързото хранене.

Райската ябълка и динята са отличен източник на каротеноиди и витамини, но тези микроелементи се съдържат и в чушките, морковите и тиквата, а захарта в тези зеленчуци е много по-малко. И накрая, цитрусовите плодове заслужено се свързват с витамин С, но те също са сред основните заплахи за страдащите от алергии, за разлика от броколите и зелето, които също са осезаемо наситени с аскорбинова киселина.

Наистина ли трябва да се ядат по-отделно от останалата храна?

Теорията за отделяне на плодовете от останалата храна върви с идеята, че те трябва да се ядат на празен стомах – казват, че в комбинация с други храни те стартират процесите на ферментация и гниене в храносмилателния тракт. Досега науката не е намерила потвърждение на нито едно от двете. Напротив, редица проучвания показват, че порция плодове, изядени малко преди основното хранене, предотвратява проблема с преяждането и насърчава храносмилането. Високото съдържание на фибри е отговорно за първото, пребиотичната сила на плодовете е отговорна за второто: те хранят чревната микрофлора.

ТОВА е най-полезният плод на света

От малки ни се повтаря, че плодовете са полезни и трябва да се консумират всеки ден. Те са богати на фруктоза и фибри и са прекрасен за...

Плодовете ли са идеалната закуска?

И да, и не - отново има различни нюанси. След следобедна закуска от ябълка или няколко кайсии до обяд ще се почувствате умерено гладни, а след шоколадов блок, който е богат основно на захар, ще почувствате жесток глад. Очевидно първото е по-здравословният и по-удобен вариант. Проучванията показват, че плодовете засищат повече от яйцата и говеждото месо. Вярно е, че си струва да се вземе предвид съдържанието на фибри и захар. Освен това хората с лошо храносмилане, синдром на раздразнените черва, двата вида диабет и редица други заболявания изобщо не препоръчват да се ядат плодове на празен стомах.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 10 май /валутен калкулатор/

Гордън Рамзи открива най-високия ресторант в Лондон

Кои комплименти си мечтае да чуе всяка жена?

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com