Ден на традиционната кукла в Япония

37833
Ден на традиционната кукла в Япония

Денят на традиционната японска кукла се чества на 3 март.

Характерното за празника е, че на този ден куклите не само се излагат на червения килим, но и се поставят на видно място в дома, за да пазят обитателите му от зли духове.

Традиционният ден на куклите бележи своето начало от стара традиция, носеща името Хина Мацури, в превод - празник на момичетата.

Куклите от Страната на изгряващото слънце са изключително разнообразни. Видовете варират от такива, които представляват деца и бебета, до миниатюри, изобразяващи членове на императорския двор, войни, герои от вълшебни приказки и японската митология, но характерното за тях е, че много рядко се срешат кукли, които изобразяват демони.

В началото куклите са били изработвани, за да служат за игра на малките. Освен че са подарявани на празнични поводи, куклите са използвани и на религиозни церемони. Вярвало се е и в това, че те пазят децата.

Каракури се наричат големите кукли с музикален механизъм. "Гошо", в превод дворец или императорски двор, са малки и дебели кукли с форма на бебета. Имат бяла кожа и представляват момче и момиче с тържествени облекла и аксесоари. В началото куклите "Гошо" са изработвани за подаръци в императорския двор.

"Хина" са онези кукли, създадени за празника Хина Мацури. Характерното при тях е, че могат да бъдат изработени от различни материали, но класическата кукла "Хина" е с пирамидална форма и най-често се изработва от няколко пласта текстилни материали, а пълнежът й е от слама или дървени стърготини. Главата на "Хина" е изработена от дърво, а очите й са от стъкло, като за коса на куклата се използва или човешка коса, или коприна.

Куклите "Муша" изобразяват войни. За изработката им се използват същите материали като при "Хина", но тяхната конструкция е по-сложна. Куклите представят мъж и жена войн, които са изправени или качени на кон и носят оръжие.

"Ичимацу" са малки момчета и момичета. Те са с правилни пропорции, а кожата им е с нормален телесен цвят. Първите кукли от този вид са направени в чест на японски актьор от 18 век. В началото куклите представят големи хора, но след 19 век придобиват формата на деца.

Куклите "Кокеши" съществуват от 150 години и произхождат от северната част на остров Хоншу. В началото те са изработвани за децата на селяните. Нямали са нито ръце, нито крака. Куклата е имала голяма глава и цилиндрично тяло. "Кокеши" представляват малки момичета и днес са сред най-купуваните сувенири от туристите.

Куклите "Дарума" са с червени тела и бели лица. Изобразяват свещеника, който е основател на течението Дзен в будизма преди 1500 години. За куклите "Дарума" се вярва, че носят късмет и окуражават хората да постигнат своите цели, пише БГНЕС.

Сдобивали ли сте се с пандокуче?

Такъв животински вид не съществува или поне не е документирано от учени. Реалността обаче казва друго. Тези невероятни сладури са се р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com