Ето ги най-полезните въглехидрати, от които не се дебелее и сме здрави!

14175
Ето ги най-полезните въглехидрати, от които не се дебелее и сме здрави!
Снимка: supichka.com

От години ни казват да намалим приема на въглехидрати, за да отслабнем и да бъдем здрави. Но това, което не ни е казано, е разликата между добрите въглехидрати и лошите. Точно както имаме различни видове здравословни и нездравословни мазнини, по същия начин има различни видове въглехидрати, които са добри в сравнение с тези, които водят до наддаване на тегло.

Добрите въглехидрати са тези, които имат много фибри и се използват за производство на енергия за тялото. Въпреки че са натоварени с хранителни вещества и високо съдържание на фибри, те поддържат категорични нива на кръвна захар и предотвратяват различни видове риск за здравето. Лошите въглехидрати обаче са рафинирани въглехидрати с ниско количество фибри, които често водят до храносмилателни проблеми и проблеми с теглото.

1.            Нахут

В случай, че имате желание да хапнете нещо, нахутът трябва да е на първо място в списъка ви с леки закуски. Освен че е изключително хранителен и богат на фибри, той така или иначе не влияе на теглото ви, вместо това ви помага да го регулирате и също така предотвратява преяждането. Принадлежащ към специфичното семейство бобови растения, нахутът може да се готви по различни начини.

2.            Ечемик

Според едно шведско проучване, консумацията на варен ечемик наистина може да помогне за засилване на метаболизма, а също и съдържанието му на фибри може да намали нивото на глад в организма.

3.            Киноа

Киноа е много богата на фибри храна. Неговите хранителни вещества помагат за установяване на стабилизирани нива на кръвната захар в организма и увеличават метаболизма. Поради по-ниското си ниво на мастни киселини, тя се смята за чудесна храна за отслабване.

4.            Сладки картофи

Това  са въглехидрати, които не само засищат вкусовите ви рецептори, но също така задоволява вашия глад. Говори се, че сладките картофи вдигат нивата на адипонектин, хормон, който регулира кръвната захар и помага за по-бърз метаболизъм.

5.            Кълнове

Кълновете са храни с малко въглехидрати, но особено богати на фибри. Те помагат за регулиране на теглото ви и също така да се чувствате по-сити, за да ви предпази от преяждане.

6.            Овесена каша

Овесената каша е комфортна храна, която помага много при отслабване. Тя е богата на фибри и тъй като е един от целите въглехидрати, тя ви предпазва от преяждане.

7.            Кафяв ориз

Кафявият ориз е добър източник на енергийно ориентирани хранителни вещества. В сравнение с простите въглехидрати, той има сложни въглехидрати, които са с много фибри и се разграждат бавно от организма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

5 начина да научите децата си да устояват на трудностите в живота?

Как се избелват кокошите яйца, преди да ги боядисаме

Ако искате яйцата да останат здрави, сложете това в тенджерата

Нов начин за боядисване на великденски яйца на райета

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com