Ето как да вкорените розата с вестник

23583
Ето как да вкорените розата с вестник
Снимка: Getty Images/Guliver

Повечето от нас са се опитвали неколкократно да засадят подарени рози. Но тези опити завършват с неуспех. Експерти твърдят, че повечето рози идват от чужбина. Такива цветя, за разлика от тези, отглеждани в домашни оранжерии или в нашите лехи, са почти невъзможни за размножаване. Размножаването на розите чрез резници - обичайният метод, към който най-често прибягваме, се проваля. Стимулаторите на растежа също не помагат - в началото розите сякаш се вкореняват, изглеждат свежи, но скоро резниците почерняват и изгниват.

Междувременно експертите са измислили друг метод - възпроизвеждането на рози "бурито".

Ако се сдобием с красиви рози с мощни дебели стъбла. Тези цветя растат в двора на вашите приятели. И знаете, че през есента и пролетта те подрязват розовите храсти. Вземете клоните на розите, изрязани през есента за себе си. В крайна сметка това е всъщност боклук, отпадъци.

Тези клони трябва да бъдат сортирани, обработени. На първо място, отстранете листата и дръжките от клоните. За размножаване оставяме само най -дебелите стъбла, дебелината им трябва да бъде диаметърът на молив. Клоните трябва да са по-дебели.

Нарежете стъблата на розите на резници. Дължината да бъде 15-20 см. Размерът на резниците-клони е много важен: те трябва да задържат  хранителни вещества за първия период на развитие на бъдещите растения. Долните срезове на резниците се правят под пъпката, горните - приблизително по средата между пъпките. 

Взимаме обикновен вестник. Увиваме подготвените резници в него. Снопът вид прилича на мексиканската национална храна, наречена "буритос". Затова методът на размножаване на розите е наречен "бурито".

Сега рулото от вестник, пълен с розови резници, трябва да се намокри така, че хартията да не се разпада, а да остане непокътната, но влажен. Оставяме излишната вода да се оттече от вестника.

След това поставете мокрото руло в найлонов плик. Пакетът се оставя на закрито при температурата около 18 градуса.

Съхранявайте резниците така, докато дойде времето за вкореняване. Не забравяйте за рулото „бурито“: веднъж седмично проверявайте как са розите - проверявайте съдържанието на опаковката. Допълнително навлажнявайте вестника, ако е необходимо. Ако някои резници започнат да гният или да плесенят, изхвърлете ги. По-добре е да смените вестника, за да не се позволи инфекцията да се разпространи в здравите резници.

Скоро ще се образува калус. Калусът е тъкан, която се появява на местата на увреждане (порязвания) и насърчава заздравяването им. Калусът се забелязва след 2-4 седмици. Там кореновата система скоро започва да се формира.

Можете да вкорените резниците в земята. Възможно е отглеждате рози по метода на „бурито“ през цялата година. За резниците, увити във вестник на тъмно, не е ясно кой сезон е навън. И ако след образуването на калус и малки корени на резниците се осигури достатъчно количество светлина и топлина, те ще се развиват и през зимата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Как се пише: усъвършенстване, усъваршенстване или осъвършенстване?

Какви са тънкостите при печене на козунак, които го правят уникален

Тайната на дълголетието на най-възрастната жена на планетата

Топ 5 оригинални идеи за оформяне на козунаци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com