Храната ще бъде по-вкусна: 9 кулинарни правила, които е време да нарушим

15017
Храната ще бъде по-вкусна: 9 кулинарни правила, които е време да нарушим
Снимка: iStock

Всички знаем правилата, които трудно могат да бъдат оспорени - „измийте ръцете си преди готвене“ или „изплакнете старателно зеленчуците“. Но много от тях отдавна са остарели - благодарение на науката, която е доказала тяхната безполезност.

Списък с правила, които вече нямат място във вашата кухня

Правило №1 - „Използвайте само масло за печене“

Трудно е да си спомним кой и кога за първи път каза това - изглежда, че живеем с това правило цял живот. Всъщност при някои печени изделия няма особено значение дали използвате масло или зехтин – освен ако, разбира се, не е сладкиш, където маслото осигурява основния вкус. И ако все още не искате да поемате рискове, тогава поне забравете за правилото, че трябва да намажете формата за печене само с масло. Това по никакъв начин не влияе на вкуса, а и е по-удобно да се намаже със зехтин.

12 златни правила от Петър Дънов за здравословно готвене

Правило №2 - „Гответе на слаб огън.“

Това идва от Франция, родното място на scramble, където се приготвя в течна консистенция. Но ако предпочитате парчета яйца, добре отделени едно от друго, тогава смело гответе на силен огън. Например лукът се запържва малко на слаб огън в маслото, след това се усилва котлона, сипват се разбитите яйца и след 6 секунди се бърка - получава се вкусен вариант с карамелизиран лук.

Правило №3 – „Не прекалявайте с чесъна“

Това правило вероятно идва от Италия - в местната кухня балансът на вкусовете е важен, а не „лидерството“ на един вкус. Но всъщност много неща имат много по-добър вкус, ако имат много чесън - например дресинг Цезар, паста или печен камамбер. Така че е само въпрос на вкус. Вие решавате.

Правило №4 - "Запържете пилето преди печене."

Доста хора вярват, че преди фурната пилето (филе или цяло - няма значение) трябва да се "топи" в тиган. Логиката е следната: във фурната всичко се пече по-бавно, което означава, че месото може да остане сурово. Но това не винаги е така - ако оставите пилето за един час, тогава просто няма шанс да не се сготви. Важното е също, че пърженото пиле е с една коричка, а печеното с друга (и ще е по-вкусно, ако не се смесва).

Правило №5 - „Когато печете използвайте масло и яйца на стайна температура.“

Предполага се, че така се разбиват по-добре. Може би това има смисъл там, където обемът на яйцата е важен - например при меренгите. Но в останалата част от печенето това няма значение. Логиката с маслото също е ясна - по-лесно е да го разбиете меко. Но когато за първи път поставите маслото и яйцата в миксера, те ще станат горещи почти веднага – и ще постигнете правилната консистенция за същото време.

Основни правила за приготвяне на говеждо месо

Правило №7 - „Смесете първо сухите съставки, след това течните.“

Във всички рецепти за печене пише например: смесете яйца, разтопено масло и ванилия, а след това брашно, сода и бакпулвер. Всъщност много готвачи смятат това разделение за загуба на време. Просто сложете всички съставки в една купа и разбийте - може би няколко секунди по-дълго, но на една стъпка.

Правило №8 - „Гответе само с вино, което искате да пиете“

Вярно е, че не бива да спестявате от вино за вашата храна - вкусът на евтиното порто безвъзвратно ще развали ястието ви. Но купуването на твърде скъпо вино за готвене също е безсмислено. Според готвачите е достатъчно само средно вино с добри съставки - което е малко по-просто от това, което слагате на масата, но не е твърде евтино.

Правило №9 - „Измийте месото преди готвене“

Повечето от нас мият месото си преди готвене с надеждата да „убият“ всички микроби. Но експертите отдавна са доказали, че този метод не помага и дори вреди. Първо, много бактерии се активират при контакт с вода. Второ, измитото месо има по-„гумен“ вкус от месото, което е сготвено веднага. Трето, когато миете месо, всички бактерии от него се озовават в чиниите в мивката и на капки из цялата кухня. И накрая, бактериите ще умрат в тиган или фурна.

Важното е да не се опитвате да отмиете неприятната миризма. Ако месото мирише лошо, трябва да се изхвърли - в него вече има бактерии, които не могат да бъдат унищожени нито с вода, нито с готвене.

Правило №10 – „Гответе с най-добрия шоколад, който можете да си позволите.“

Според сладкарите, ако има шоколад в печива, тогава неговият вкус ще бъде основният в него. Така че трябва да изберете най-скъпия и вкусен шоколад. Но всъщност вкусът на шоколада не влияе особено на нашите домашно приготвени изделия - така че не позволявайте на това отношение да ви изплаши от готвенето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com