Жените, които промениха света!

2662
Жените, които промениха света!
Снимка: Getty Images/Guliver

Дълго време светът на науката се управляваше от мъже, а момичетата дори не можеха да учат в университети. Такава несправедливост е имало и в други области: географски открития, спорт, политика, авиация. Но по всяко време имаше ярки и талантливи жени, които успяха да променят света наоколо.

1. Околосветското пътуване на Жана Баре

Дали една млада французойка на име Жана Баре се интересуваше какво ще кажат другите за нея, когато през мътната 1766 г. тайно се качи на кораб, за да обиколи света? Изобщо не. Следвайки мечтата си, тя се преоблече в мъжки дрехи и тръгна да покорява океана.

8 качества, които правят една жена незабравима

Опияняващ парфюм, перфектен грим и прическа - в представите на повечето дами незабравимата жена изглежда точно така. Но в мъжките предс...

2. Шест деца и страхотна кариера за Елинор Рузвелт

Жените, които съчетават майчинството и кариерата, са възхитителни. Двойна и тройна, когато става въпрос за майката на шест деца - Елеонора Рузвелт. Участва в създаването на ООН, ръководи писането на Всеобщата декларация за правата на човека. И тя също така повлия творчески на политиката на съпруга си, американския президент Франклин Делано Рузвелт и го вдъхнови за реформи. За всяко велико дело ви е необходим баланс между мъжките и женските енергии.

3. Маратон - Катрин Швицър

През втората половина на 20 век законите започнаха да се променят в полза на равенството между половете. Но дискриминацията не се нуждаеше от правно основание. Преценете сами: теоретично всеки може да е участвал в Бостънския маратон. Когато 20-годишната американка Катрин Швицър поема дистанцията, организаторите се възмущават и се опитват да прогонят наглата жена от пътя на мъжете спортисти. Но Катрин смело пробяга маратона и след няколко години жените получиха правото да участват в маратони на равна основа с мъжете.

4. Права на свободни роби от Хариет Табман

Френският парламент одобри въвеждането на квоти за жени в управлението на компаниите

Френското национално събрание единодушно прие на първо четене законопроект за равенството между половете: след одобрението на новите пр...

Ситуацията с капитала е малко по-добра от другата страна на Атлантическия океан. Но само ако сте родени в бяло семейство. Може би няма по-безсилно същество в САЩ от тъмнокожа жена. В допълнение към изтощителната работа на полето, черните роби трябва да правят каквото собственикът иска. 13-годишната Хариет Табман не може да се съгласи с това, когато надзирателят иска тя да участва в побой над роб. Той получава отказ и Хариет е ударена с гира по главата. И въпреки че последиците от удара я преследват цял живот, провокирайки дори халюцинации, Хариет успява да избяга на север. Там тя участва в движението за премахване на робството, освобождава лично над 300 роби и вдъхновява хиляди да избягат.

5. "Битката на половете" от Били Джийн Кинг

Между другото, дискриминация имаше дори в професионалния спорт. Веднъж американският тенисист Боби Ригс открито заявява, че мъжете са най-добрите спортисти. Тенисистката Били Джийн Кинг го предизвика. А в мача "Битката на половете" тя спечели убедително с 4:6, 3:6, 3:6 над световния номер едно при мъжете, но с уточнението, че мачът се играе през 1973 година, а най-добрите години на Ригс са между 1941 и 1947 година, докато Кинг навлиза в най-добрите си спортни години през 1966 година! С други думи, Кинг е на 29 години, когато се играе мачът, а Ригс - на цели 55! Както самата Кинг каза по онова време: "Моят неуспех щеше да върне борбата на жените за равенство назад много години назад". Но упорито вървят и слухове за нагласен мач, заради спортни залагания. Факт е обаче, че по време на спортната си кариера Били Джийн спечели рекордно шест пъти турнира на Уимбълдън!

Колкото до това кой е по-добър специално при тениса на корт - Серина Уилямс, считана за най-великата тенисистка, играла някога и сестра ѝ Винъс също играха срещу мъж - Карстен Барш, номер 203 в света при мъжете. Германецът първо се разправи със Серина, която тогава беше все още само на 17 години и не беше спечелила нито една титла от Големия шлем, с 6-1, след което даде само един гейм повече на сестра ѝ и смаза и Винъс с 6-2. Тогава Винъс е на 18 и също няма титла от турнири от голямата четворка.

През 1992-ра пък се провежда "Битката на шампионите", в която Джими Конърс надвива Мартина Навратилова със 7-5 6-2 в Лас Вегас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com