Френският парламент одобри въвеждането на квоти за жени в управлението на компаниите

920
Френският парламент одобри въвеждането на квоти за жени в управлението на компаниите
Снимка: Getty Images/Guliver

Френското национално събрание единодушно прие на първо четене законопроект за равенството между половете: след одобрението на новите правила от Сената поне 30% от лидерските позиции в големите компании ще трябва да бъдат заети от жени, съобщава националният ежедневник Le Figaro. Макар инициативата да получава широко одобрение, някои експерти посочват, че няма да е лесно да бъде приложена: компаниите трябва да имат предвид „икономическата реалност“ и да не уволняват ценни служители.

Предложението бе инициирано от вицепредседателя на „Напред, република!“ и ръководител на делегацията по въпросите на равенството между половете, Мари-Пиер Риксан, а основната мярка беше въвеждането на квоти за жени на ръководни позиции в големи компании. Предложението беше подкрепено единодушно от всички депутати и сега то ще бъде разгледано в Сената.

Пожар в химически завод във Франция

Пожар избухна в химически завод в комуна Безон, северозападно от Париж, като властите се опасяват от възможно замърсяване на околната с...

По време на заседанието Мари-Ноел Батистел от Социалистическата партия заяви, че „би искала да се върви по-бързо и по-далеч“, докато Матилда Пано от „Непокорената Франция“ би предпочела „по-амбициозен“ текст, но и двете подкрепиха умерения напредък. Лорънс Трастур-Иснар от дясната Републиканска партия също отбеляза, че текстът „позволява да продължи работата в областта на равенството между мъжете и жените“.

Според изданието това междупартийно единство е „докоснало до сълзи“ автора на инициативата Мари-Пиер Риксан. В същото време министърът по въпросите на равенството между половете Елизабет Морено призна, че „квотите понякога са тревожни, но са необходими“, за да се „навакса пропастта, свързана с неравенството, дълбоко вкоренена в манталитета на французите“. Министърът също така подчерта, че френското общество „остава в много отношения патриархално, сексистко и дискриминационно“, предаде агенция Фокус.

Според Le Figaro член 7 от новия законопроект изисква до 2027 г. в компания с повече от хиляда служители поне 30% от заемащите „ръководни длъжности и членове на ръководни органи“ да са жени, а през 2030 г. тази цифра трябва да достигне 40%.

За неспазване на новия закон компаниите може да бъде глобявани с до 1% от фонда за заплатите. Според представителя на парламентарното мнозинство Жан-Рене Казенев обаче тази сума е „непропорционална“. Жан-Фрнасоа Коуп се съгласява, че е „твърде голяма“, но признава: „Ако искаме това да работи, трябва да сме малко корави“. Статията отбелязва, че за спазване на актуализираните правила за предприятията се предвижда период от две години.

Франция ще се застъпи за газопровода Северен поток-2

Франция вярва, че газопроводът „Северен поток 2“ ще бъде завършен въпреки опитите на САЩ да възпрепятстват изпълнението на ...

В допълнение към член 7, който излезе на преден план, законопроектът предвижда и други мерки за осигуряване на равенство между половете в професионалната среда. Например, квотната система ще се прилага за конкурсната комисия за прием в университети и ще бъде взета предвид при статистическия мониторинг на разпределението на половете в различни сектори на икономиката. „Това е бюрократична мярка с добра цел. Необходимо е да се позволи на всички млади жени и млади мъже в нашата страна да избират професия, без да се сблъскват със стереотипите на пола“, обяви Мари-Пиер Риксан.

Също така се предоставя помощ за семейства с един родител, тъй като в 85% от случаите става въпрос за жени, които наистина трудно намират работа. Например в детските ясли и други институции ще бъдат запазени места за малките им деца, за да улеснят намирането на работа. Друга точка от законопроекта се отнася до подкрепата на жените предприемачи: Държавната инвестиционна банка има за задача да поддържа разнообразие между половете сред тези, на които издава заеми, пише още Le Figaro.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО системи

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа